FETÖ'cü darbeci general: ben FETÖ'cü değilim ateistim

21 Mayıs 2019
FETÖ'cü darbeci general: ben FETÖ'cü değilim ateistim

15 Temmuz darbe girişiminin yönetcilerinden ve Erdoğan'a suikast girişiminin planlayıcısı olduğu iddia edilen Sönmezateş, 'FETÖ’cü değilim, ateistim' dedi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Genelkurmay Çatı Davasında tutuklu yargılan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını sürdürüyor.

Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, esasa ilişkin savunmasını yaptı. Sönmezateş, “darbe girişiminden bütün siyasi partilerin haberi olduğunu iddia ederek darbeye katılanlar arasında farklı siyasi gruplardan kişilerin de bulunduğunu” öne sürdü.

15 Temmuz’dan önce kendisine ismini vermediği bir komutanın darbe olması halinde hangi tarafta yer alacağını sorduğunu anlatan Sönmezateş, “Ben de ‘Biz askeriz, siz komutansınız. Siz hangi tarafta yer alırsanız biz de o tarafta yer alırız.’ dedim. Burada isim vermeyeceğim.” diye konuştu.

Sanık Sönmezateş, 2016 Nisan ya da mayıs ayında Albay Mete Kuş’un yanına gelerek darbe olabileceğini söylediğini iddia etti.

“FETÖ üyelerinin bir kısmının da darbeye destek vermediğini savunan” Sönmezateş, “Darbe öncesi herkes pozisyon almış, MİT, Emniyet İstihbarat pozisyon almış, bütün cemaatler, ulusalcılar, Perinçek ekibi pozisyon almış. Evet, FETÖ de pozisyon almış ancak ikiye ayrılmış. Şahin kanat ‘Darbeye katılalım’ demiş, diğer taraf ise çekimser kalmış.” dedi.

Sönmezateş: Ben ateistim

FETÖ üyeliği suçlaması hakkında da savunma yapan Sönmezateş, “Kimseyi ikna edemedim. Ya Fethullah Gülen’i almak için bana mı ihtiyacınız var? Zaten 4 kez idam almışım, bir o kadar yıl da ceza almışım. FETÖ’cü olmanın suçu ne, 15 yıl. O kadar cezayı alan adam 15 yıldan mı korkar? Kimseyi ikna edemedim. Madem öyle, ‘örgütten çıktım’ diyorum, çıktım” diye konuştu.

“FETÖ ile ilk temasının 15 yıl önce gerçekleştiğini” beyan eden Sönmezateş, 2004’te binbaşı rütbesiyle İzmir’de görev yaptığı sırada Karşıyaka İmam Hatip Lisesi ile örgütün kapatılan eğitim kurumu Yamanlar Koleji’ne Milli Güvenlik dersi vermeye gittiğini söyledi.

FETÖ ile bağlantılı olmadığını savunan ve “Ben ateistim” diyen Sönmezateş, “Bir gün öleceğim, vasiyetimdir. Mezarıma hiçbir FETÖ’cü gelmesin” ifadelerini kullandı.

Akın Öztürk’ü ben kurtaramam, onun işi bitmiş zaten

 Davanın bugünkü celsesinin başlangıcında, dünkü beyanlarına ilişkin haberlere ağır bir dille tepki gösterdi. Sönmezateş, Odatv’yi hedef alarak şunları söyledi:

“Söylediğim, konuştuğum hiçbir şeyde kumpas, iftira yoktur. Ne gördüysem, yaşadıysam onları anlatmaya çalıştım. Ancak medyanın nasıl çarpıttığını görüyoruz. Dürüst, tarafsız olduklarını zannettiklerimizin dahi dürüst, tarafsız olmadığını gördük. ’15 Temmuz’un FETÖ’cü komutanı’ demekten Odatv bile vazgeçmiyor. ‘O olayda Hulusi Akar’ın suçu yok’ başlığı. Hangi olay? Sırf fazla tıklanmak için bunu yapıyorlar. ‘TSK, ABD’den uzaklaştı’ demişim. Nerenizle dinliyorsunuz? Batı değerlerinden uzaklaştığımızı söylüyorum. Evet, Rusya-İran eksenine oturulmasından, şeriatla yönetilen bir ülkeye yakınlaşmaktan rahatsızım. Balyoz’da, Ergenekon’da kumpas kurulduğunu, haksız yatanlar olduğunu söylemedim mi? FETÖ’cülere lanet etmedim mi? Dedim, ama ne önemi var. Demek söylediklerim size de batıyor. Kumpas davaların neresini savundum, destekledim? Allah sizi nasıl biliyorsa, ôyle yapsın. Gözünüz, kulağınız nereye bakıyor? İnsanlığınız, gazeteciliğiniz buysa, istediğinizi yapın. FETÖ’cüler gelip, gidiyor, gıkınız çıkmıyor. Ben FETÖ’cü değilim. Hadi size göre FETÖ’cüyüm, çıktım diyorum. Girmediğim yerden niye çıkarmıyorsunuz ya?”

‘ONUN İŞİ BİTMİŞ ZATEN’

Sönmezateş, ATV-Sabah grubunun da bir cümlesini, “Balyoz, Ergenekon olmasa Akın Öztürk korgeneral bile olamazdı” şeklinde vermesini eleştirirken, şunları söyledi:

“Oysa, ‘Akın Öztürk ve Abidin Ünal korgeneral bile olamaz. Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanlığını rüyasında göremezdi’ dedim. Ünal ve Akar’ı niye cımbızlayıp, Akın Öztürk’ü hedef gösteriyorsun? Ha, Akın Öztürk’ü ben kurtaramam, onun işi bitmiş zaten.”

Sönmezateş, kendisine en çok sorulan soru olduğu için eşinden neden boşandığını anlatmak istediğini bildirince Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, “Girme istersen” dedi. Ancak Sönmezateş, “Küçük bir şey” karşılığını verip, şöyle konuştu:

“Her evlilikte olduğu gibi sorunlarımız vardı. 15 Temmuz’dan sonra derinleşti. Kızlarım cezaevine geldiğinde çıplak arandıktan sonra gücü kalmadı. Yürütemediğini, kızların güvenliği için boşanmak istediğini söyledi. 1 ayda da boşandık. Merak edenler için olay bu.”

‘KUŞ ELLERİNDEN KAÇTI’

Bu beyanlardan sonra savunmasına geçen Sönmezateş, sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinde MİT Müsteşarı olarak atanması konusunda şunları anlattı:

“Net ve samimi konuşuyorum. MİT ve Emniyet’te de söyledim; ‘Bu liste ile son anlarda oynanmış ve bu iş birileri tarafından çok hızlı yapılmış’ dedim. Hiçbir komutanımın bana MİT Müsteşarlığı tebliği olmadı. Böyle bir planlama da yoktu. Listeye müdahale edilmiş. Genelkurmay mantığı ve Kara Kuvvetleri tahakkümü nedeniyle böylesine kritik bir göreve bir havacının getirilmesi mümkün değildir. MİT’le tek anlaştığımız konu budur. O listedeki MİT Müsteşarı ben değilim. Muhtemelen kim olduğunu devlet biliyor, ama kuş ellerinden kaçtı. Tamam beni gösterin, cezaevinde havası oluyor.”

“Öyle FETÖ’cüyüm ki, en kritik isimleri FETÖ’cülükten şikayet ediyorum” diyerek, görevdeyken gelen şikayetler üzerine hazırladığı “FETÖ’cüler listesinde” yer alan isimlerden söz eden Sönmezateş, şunları söyledi:

“Bu listeden bir kişiyi çıkardım. Bu isim Abidin Ünal’dı. Bunu çıkarmamı Akın Öztürk istedi, ‘Ben neysem, o da odur. Beni de şikayet ettiler. Yazdın mı?’ dedi. ‘Benim sizi bildirme yetkim yok. Bunu Genelkurmay yapabilir’ karşılığını verdim. ‘Hayır çıkaracaksın’ dedi. Emir verdiği için de çıkardım.”

FETÖ’cü olmadığını tekrarlayan Sönmezateş, Fetullah Gülen’i ziyarete giden AKP Milletvekillerinin fotoğrafını gösterip, şöyle konuştu:

“Ben yalan mı söylüyorum? Pekala, bakın Fetullah Gülen’in yanındakiler benim. Fotomontajla hepsini Gökhan Sönmezateş yaptım. Fetullah Gülen’in sol tarafındaki bayanlar ve erkekler gelip burada bizi izledi. Bu pozu veriyor, sonra, ‘Sen Fetö’cüsün’ diyor. Ya gidin, manyak mısınız? Sayın savcım, bu fotoğrafla bana ceza verebilirsiniz. İnanın Yargıtay’da onaylar.”

Aleyhine ifade veren isimlerden eski yarbay Murat Mocan’ın İzmir’de liseli kızların etek altı görüntülerini çekmekten atılınca gidip kendisini AKP milletvekili Şirin Ünal’a şikayet ettiğini belirten Sönmezateş, “Saat 03.00’te Mehmet Şanver’in düğününü basıp, generalleri alacağımı söylüyor. Şanver Generale soruyorum; Bunu planladığıma inanıyor musunuz? Saat 03.00’te düğün devam edecek miydi? Düğünü bastıran, generalleri aldıran ben değilim. Zaten kimse bana bunu yaptıramazdı. Ben düğün basacak biri değilim” dedi.

Diğer isimler Emin Mert ve Selçuk Başyiğit’in FETÖ’cü ve Balyoz kumpasını kuran isimler olduğunu vurgulayan Sönmezateş, Emin Mert hakkında şunu da anlattı:

“Emin Mert’in tasması kimin elindeyse, çekin. Bunu niçin mi söylüyorum? Büyük kızım buraya ziyaretime geldiğinde otoparkta yanına yanaşıp, bir şeyler söylüyor. Benim kızımın yanında ne işin var? Beni kızımla mı tehdit ediyorsun? Mahkemeye gelecek cesareti yok. Benim kızım senden cesaretlidir Emin Mert. Omurgasız herif.”

Sönmezateş’in sözde Yurtta Sulh Konseyi için, “Normalde orgenerallerden oluşuyor” demesi de dikkat çekti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…