Venezuela’da Amerikancı darbe girişimi!

30 Nisan 2019
Venezuela’da Amerikancı darbe girişimi!

Venezuela'da muhalif lider Guaido ordudan destek istedi, hükümet 'Darbe girişimini bastırıyoruz' diyor.. Anayasa Komisyonu başkanı Diosdado Cabello, Guaido liderliğindeki muhalefetin "La Carlota Hava Üssü'nü ele geçirmeye girişiminin başarısız olduğunu" söyledi.

Venezuela'da Ocak ayında kendisini Geçici Devlet Başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido halka 'Özgürlük Operasyonu'nun son aşamasını başlatma, orduya da kendisine destek olma çağrısı yaptı. Maduro’nun liderliğindeki Venezuela hükümeti ise, ABD’nin “başkan” ilan ettiği muhalefet lideri Juan Guaido Guaido ile bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını duyurdu.

Reuters ajansının haberine göre sosyal medyada paylaştığı bir videoda askeri üniformalı bir grup askerin yanında görülen Guaido, "Askeri güçler doğru kararı verdiler ve şimdi Venezuela halkının desteğine güveniyorlar" dedi. 

Guaido, başkent Caracas'taki bir askeri hava üssünde yaptığı konuşmada Maduro'nun "hükümet darbesini" bitirmek için Venezuelalılara ve ordu mensuplarına destek çağrısında bulundu.

Juan Guaido, sabah saatlerinde yaptığı çağrıda şunları söylemişti:
“Venezuela Halkı, sokağa çıkmamız, demokratik güçlere destek vermemiz ve özgürlüğümüzü yeniden kazanmamız gerekiyor. Örgütlenin ve hepiniz önemli askeri birimlere gidin.''

‘HAKİM OLACAĞIZ’

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise ordunun Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşru hükümetini desteklediğini söyledi. 

İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ise darbe girişiminin arkasında "muhalefetle bağlantılı bir grup hain askerin" olduğunu söyledi. 

Jorge Rodríguez şu tweeti attı:

Venezüela halkına şu anda mücadele etmekte olduğumuzu ve cumhuriyetin anayasasına ve barışına karşı darbeyle uğraşan küçük bir grup ihanetli askeri personel bıraktığımızı bildiriyoruz. Bu çaba, aylar önce şiddetli planlarını ilan eden katil, darbeci aşırı sağ tarafından destekleniyor. Halkı azami alarma geçirmeye çağırıyoruz, böylece görkemli ulusal Bolivarcı silahlı kuvvetleri ile birlikte, darbe girişimini yenebilir ve barışı koruyabiliriz. Hakim olacağız.

BAŞKANLIK SARAYINDA TOPLANMAYA ÇAĞIRDI

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.<>

Başkent Caracas‘taki La Carlota Hava Üssünde bulunan darbeci Guaido yanlısı askerler, hava üssünün çevresinde güvenlik önlemleri alıyor.

İSPANYA: VENEZÜELLA KAN GÖLÜNE DÖNEBİLİR

İspanya Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa ise Venezuela'nın "kan gölüne" dönebileceği uyarısında bulundu.

Muhalif lider Maduro ise 23 Ocak'ta kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etmişti. 

Maduro Guaido'yu kendisini devirmeye çalışan bir "ABD kuklası" olarak niteliyor.

Yakın geçmişte Guaido'nun dokunulmazlığı da kaldırılmıştı. 

Hükümete destek veren Anayasa Komisyonu'nun başkanı Diosdado Cabello, Guaido liderliğindeki muhalefetin "La Carlota Hava Üssü'nü ele geçirmeye girişiminin başarısız olduğunu" söyledi.

Cabello, Maduro destekçilerine de başkanlık sarayına yürüyüş düzenlemeleri çağrısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre başkentteki askeri üse gelen güvenlik görevlileri, Guaido ve kendisine destek verdiğini söylediği askeri üniformalı bir gruba biber gazı ile müdahale etti. 

Guaido 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda "Venezuela tarihinin en büyük protesto gösterilerini" düzenleyeceklerini söylemişti. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…