Açıklanan kayyım borçları 3 milyarı aştı, AKP doğuda resmen YAĞMA yapmış!

30 Nisan 2019
Açıklanan kayyım borçları 3 milyarı aştı, AKP doğuda resmen YAĞMA yapmış!

Hiç bir delil olmaksızın 'Teröre destek veriyorlar' gerekçesiyle hapse atılan HDP'li belediye başkanlarının yerine atanan AKP'nin kayyımları belediye bütçelerini yağmalamışlar..

31 Mart seçimleri sonrası kayyımlardan devralınan HDP’li belediyelerde, şimdiye kadar açıklanan borç 3 milyar 500 bini aştı. Bazı belediyeler ise henüz borçlarını açıklamadı. Önümüzdeki dört yılda belediyeler bir yandan bu borçları ödemeye çalışırken, bir yandan kaybettikleri menkul ve gayrimenkullerin eksikliğine rağmen vatandaşa hizmet vermeye çalışacak.

HDP’li belediyeler arasında rekor borç Van Büyükşehir Belediyesi’nde. Van’ın HDP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, kayyım yönetiminin belediyeyi 1 milyar 24 milyon'u aşkın borçla devrettiğini söyledi. Bozbay’ın Ahval’e verdiği bilgiye göre, bu borçların 365 milyonu aşkın kısmı su idaresi olan VASKİ’ye ait. Kayyım öncesi kendi yönetimlerinin sürekli İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetlendiğini anlatan Bozbay, kayyıma ise kimsenin hesap sormadığını söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ise, borçları ödemek için bütçe dengesini esas alan çalışmalar yapmak zorunda olduklarını belirtti. Hem gelir hem gider açısından bunun şart olduğunu söyleyen Ertan, asgari zorunlu hizmetleri aksatmayacaklarını vurgulayarak “Bir öncelik sıralaması yapacağız” dedi.

Kayyımdan devralınan bir başka belediye ise Derik Belediyesi. HDP’nin 15 milyon borçla devraldığı belediyenin kasasında şu anda sadece 200 bin TL var. Ancak bu miktar da, belediyenin borcu nedeniyle bloke edilmiş durumda, yani aslında hiç parası yok. İçinde bulundukları durumu “Şu anda belediyemizin kasasında nikah kıymak için, cüzdan alacak para bile yok” diyen Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez, kayyım döneminde pek çok rüşvet ve yolsuzluğun belgesine de ulaştıklarını söyledi.

Diyarbakır’ın merkez ilçelerinden Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, çektiği 28 milyon lira kredi ve 27 milyon liralık ihalelerin yanı sıra belediyeye 83 milyon lira borç bıraktı. Yeni seçilen Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken, bütün paralar devletin diğer kurumlarına harcandığını anlattı. Bazı örnekler veren Diken, “7 milyon liralık harcama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, Hamidiye Külliyesi’nin açılışına toplamda 3 milyon, AKP’nin seçim propagandası için sadece reklam ve organizasyon giderleri için 669 bin ve duyurular için 105 bin ve emniyet araç kiraları için 34 bin 500 lira harcanmış” dedi.

Yenişehir kayyımının İller Bankası’ndan “yapım işleri” adı altında 25 milyon 520 bin lira, Ziraat Bankası’ndan ise “yatırım ve cari giderler” adı altında 3 milyon lira kredi aldığını da tespit ettiklerini söyleyen Diken; 16 ayrı ihaleye de 27 milyon 587 bin harcandığına dair tespitler yaptıklarını kaydetti. Kayyımın devlet kurumlarına yaptığı hibelerden nasibini alanlardan biri de 7. Kolordu Komutanlığı. 44 bin 561 bin liralık mobilya Sur kayyımı tarafından alınıp, komutanlığa hibe edilmiş.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise kayyımların giderayak yaptıkları borç 133 milyon 453 bin TL. Belediye Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, devraldıkları belediye kasasında bulunan miktarın ise 11 milyon TL olduğunu belirtti. Silopi’de belediyeye ait pek çok arsa ve taşınmaz da, devletin farklı kurumlarına verilmiş durumda.

Yüksekova Belediyesi’ne atanan kayyım ise, arkasında 680 milyon gibi rekor bir borç bıraktı. HDP’li eşbaşkanlar İrfan Sarı, “15 Nisan'da devraldığımız belediyede yaşanan gasp çok büyük. Kanalizasyon, içme suyu diye projelerinin karşılığında alınmış kredilerin tamamının karşılığı 680 milyon TL.  İller Bankası’ndan gelen paranın kesilmesi için özel bir madde de konulmuş” dedi. Bu, belediyenin İller Bankası'ndan gelecek parayı kullanamayacağı anlamına geliyor.

Şırnak’ın bir diğer ilçesi İdil’de ise kayyımın bıraktığı borç 46 milyon TL. İdil Belediye Eşbaşkanı Songül Erden borç kalemleri hakkında şunları söyledi: “14 milyon 734 bin 74 TL ihale borçları, İller bankasına olan borç 33 milyon 597 bin 284 TL’dir. 80 bin TL bunun dışında esnafa borç var. İçme suyu kanalizasyon borcu bir milyon 495 bin TL’dir. Tüm borcumuzu hem belediyeye hem de kentin işlek noktalarına asacağız. Halkımız belediyede olan bitenden haberdar olacak.”

Erden ayrıca kayyım döneminde İdil’de hiçbir belediye çalışmasının yapılmadığına da dikkat çekti ve “Düşünün bu belediyeye ait hizmet için mevcut 36 araç var ancak bunlardan bir tanesi dahi kullanılabilir değil. Tek çalışır aracımız da Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’ne hibe edilmiş” dedi.

Cizre

220 milyon TL borçla yerini seçilmişlere devreden Cizre kayyımı ise, giderayak bütün alışverişini yapıp da gitmiş. Kaymakamlıktaki makam odasının mobilyası, temizlik ve kırtasiye malzemesinin yanı sıra İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki berber dükkânının malzemelerini de satın aldırtan kayyım, kasada sadece 20 bin TL bırakmış.

Belediyenin hizmet binasının yanı sıra kullanılan iki yolu ve Cumhuriyet Meydanı'nın da aralarında bulunduğu 12 belediye taşınmazını devreden kayyım, bu devirleri seçimden dört ay önce gerçekleştirmiş.

Mardin Büyükşehir Belediyesi de astronomik borçla devralınan belediyelerden. 406 milyon borç devralan HDP’li Eşbaşkan Ahmet Türk, “Öyle bir belediye bırakılmış ki; hiçbir iş yapmayalım, halkın tepkisini alalım diye böyle bir şey yapılmış. Bu halka yazıktır” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bu konuyla ilgili randevu isteyeceğini söyleyen Türk, uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Borç devralan bir başka HDP belediyesi ise Batman. 307 milyonu aşkın borcu olan belediye, bu borcu iki buçuk yıl gibi bir sürede yapmış. Sayıştay R,naporları ile belgelere yansıyan borcun 131 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu, ancak 31 Mart seçimlerinde seçilen HDP’li Eşbaşkanlar Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’in görevi devralmasıyla gerçek borç rakamları da ortaya çıktı. Kayyum, iki buçuk yıllık süre içinde Batman Belediyesi’ni toplamda 240 milyon borçlandırarak belediyenin toplam borcunu 307 milyon 328 bin 305 TL'ye çıkardı.

Kars

Daha önce MHP tarafından yönetilen, 31 Mart sonrası HDP’nin yerel iktidarı elde ettiği Kars’ta da durum farklı değil. Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen; devraldıkları belediyenin toplam borcunun 338 milyon 300 bin TL olduğunu, ayrıca belediyenin 102 aracının 39’unun arızalı ve yedisinin ise hacizli durumda kendilerine bırakıldığını açıkladı. Bilgen bu yüzden Kars halkına çağrı yaparak, hizmetlerin eksiksiz yürütülmesi için “Su ve emlak vergisi borçlanın tahsil edilmesi konusunda duyarlılık bekliyoruz” dedi.

Kayyım yönetimi, Soylu’nun katıldığı tören için 669 bin lira harcamış

Kayyım yönetimi, Soylu’nun katıldığı tören için 669 bin lira harcamış

31 Mart seçimleriyle Diyarbakır Yenişehir’in belediye başkanlığına seçilen HDP’li Belgin Diken, kayyım yönetiminin İçişleri Bakanı Soylu’nun katıldığı açılış törenine 669 bin lira, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın afişleri için 66 bin lira harcadığını açıkladı. Diken, belediyenin 187 milyon lira borcunun olduğunu aktardı.

31 Mart seçimlerinde, 8 Aralık 2016’dan bu yana kayyım ile yönetilen Diyarbakır Yenişehir’in belediye başkanlığına seçilen HDP’li Belgin Diken, “Harcanan paralar halk için harcanmamış. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı açılış töreninin duyurulması için 105 bin 388 lira, açılış töreni için ise 669 bin 339 lira harcanmış.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinginin duyurulması için yapılan afişlere de 66 bin 719 lira harcanmış” açıklamasında bulundu. Diken, “Belediyenin birçok taşınmazı devredilmiş, gereksiz harcamalarla belediye borç içerisine sokulmuş. İşimiz zor ama bunun üstesinden de halkımızla birlikte geleceğiz” dedi.

BELEDİYEYE UĞRAMADAN MAAŞ ALMIŞLAR

Evrensel’den Orhan Kurul ve Fırat Topal’ın sorularını yanıtlayan Diken, göreve başladıkları ilk günlerde belediye etrafında bulunan güvenlik kulübelerini ve telleri söktüklerini aktararak “Halkla aramıza mesafe koyan her şeyi kaldıracağız. Belediye binası halkın binasıdır” ifadelerini kullandı.

Diken, “Belediyeye ait onlarca taşınmaz devredilmiş. 10, 15, 25 yıllığına devredilen yerler de var bedelsiz devredilen yerler de… ‘Bankamatik maaşçısı’ olarak tarif edilen kişiler de var. Sayıları henüz net değil ama belediye binasına uğramayandan belediyeden maaşını alan kişiler bunlar. Araştırmalarımız sürüyor, tamamlanınca kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

 BELEDİYENİN BORCU 187 MİLYON TL

Belediyenin 187 milyon lira borcunun olduğunu aktaran Diken, “Harcanan paralar halk için harcanmamış. Süleyman Soylu’nun katıldığı açılış töreninin duyurulması için 105 bin 388 lira, açılış töreni için ise 669 bin 339 lira harcanmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim mitinginin duyurulması için yapılan afişlere de 66 bin 719 lira harcanmış. Ne kadar büyük meblağlar olduğunu görüyorsunuz değil mi?” dedi. 

ONLARCA TAŞINMAZ BAŞKA KURUMLARA DEVREDİLMİŞ

Onlarca taşınmazın başka kurumlara verildiğini söyleyen Diken, “Bakın, Terziyan Gaffar Okan İlkokulunun bahçesinde bulunan yas evi ve Elidolu köyü yas evini 25 yıllığına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Fabrika Mahallesi’nde bulunan prefabrik bina 5 yıllığına İlçe Müftülüğüne, Fabrika Mahallesi’nde bulunan Hz. Hatice Kadın Meslek ve Eğitim Merkezi ile aynı mahallede bulunan bir bina 25 yıllığına Kaymakamlığa, Ofis semtinde bulunan 810 parsel alan 25 yıllığına Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfına (TÜGVA), ilçenin farklı mahallelerinde bulunan Aziz Sancar Parkı, Ali El Cezeri Parkı, Nurettin Mahmut Zengi Parkı ve Turgut Özal Parkı’nda bulunan ibadethaneler 25 yıllığına İlçe Müftülüğüne tahsis edilmiş” dedi. Diken, bu taşınmazların geri alınması için yapılabileceklerini, hukukçularla birlikte tartıştıklarını ve mal alım satımlarını da durdurduklarını sözlerine ekledi.

Belediye taşınmazlarından, Kaymakamlığa bedelsiz olarak devredilen Şehitlik Mahallesi’ndeki Rabia Tül Adeviyye Kadın Kültür ve Sanat Merkezinin çalışanlarının tümünün maaşlarının belediye bütçesinden ödendiğini söyleyen Diken, “Hem belediyenin taşınmazı kendi kurumlarına devredilmiş hem de devredilen kurumun çalışanlarının ücreti belediyeye ödetilmiş. Bu durumu halkımızın takdirine bırakıyoruz” dedi.

ÖNCELİK KADINLAR OLACAK

Kayyımın bıraktığı belediyeyi enkaz olarak niteleyen Diken, “Evet, bu enkazı toparlamak uzun zaman alacak. Ama halk ile beraber yöneterek bunun üstesinden de geleceğiz” dedi.

Belediye çalışmalarında asıl önceliklerinin kadınlar olacağını söyleyen Diken, “Yakın bir zamanda kadın semt pazarı kuracağız, kooperatifler oluşturacağız. Dediğim gibi sadece bunları değil tüm projelerimizi hayata geçirirken halkımızla birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…