Sudan Savunma Bakanı: Devlet Başkanı Beşir tutuklandı, OHAL ilan edildi

11 Nisan 2019
Sudan Savunma Bakanı: Devlet Başkanı Beşir tutuklandı, OHAL ilan edildi

Sudan Savunma Bakanı, Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğunu açıkladı. Halkın yoğun protestoları karşısında ordu da sokaklara çıkmış tv binasını kuşatmış, Beşir ve beraberindeki birçok Müslüman Kardeşler liderlerini ev hapsine almıştı.

Ülkeyi 30 yıldır yöneten Ömer el Beşir'e yönelik protestolar devam ederken sabah saatlerinde darbe yapıldığı haberlerinin geldiği Sudan'da beklenen açıklama yapıldı.

Erken saatlerde, Sudan'da ordu, devlet televizyonu ve radyosunu kuşattı; askerler içeriye girdi. Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görüldü. Al Mayadeen, konuya dair haberinde "Sudan ordusu, Beşir ve hükümeti görevden alma kararı aldı" bilgisini geçti. 

Reuters Beşir'in görevi bırakmayı kabul ettiğini yazmıştı.

Sudan Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Beşir'in tutuklandığını, güvenli bir yerde olduğunu, hükümetin ve yerel yönetimlerin feshedildiğini, kurulacak askeri konseyin ülkeyi 2 yıl yöneteceğini ve 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Bakan 2 yıllık bu geçiş sürecinin ardından 'özgür ve adil bir seçime' gidileceğini söyledi.

Yapılan protestoları haklı bulduğunu söyleyen Bakan, "Sudan’ın çok eksikleri var, hükümet bize verdiği sözleri tutmadı" ifadesini kullandı.

​Bu arada ülke genelinde 1 ay boyunca 22.00-04.00 arası sokağa çıkma yasağı getirildi.

Ülkenin en büyük muhalefet partisinden yapılan açıklamaya göre ise Beşir ve beraberindeki birçok Müslüman Kardeşler liderleriyle birlikte ev hapsine alınmıştı.​Sudan Güvenlik ve istihbarat birimlerinin yeni açıklamasında da "Ülke genelinde bütün siyasiler serbest bırakıldı" denildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ise iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı aktarılmıştı. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenilmişti.

Beşir ve Erdoğan kardeşliği için Bknz: ​Sudan'ın RTE'si El Beşir zor durumda:Halk isyanda

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…