Erdoğan ve AKP'nin Ezan provokasyonu

11 Mart 2019
Erdoğan ve AKP'nin Ezan provokasyonu

Erdoğan’ın sözlerinin ardından bir grup tekbirlerle sokağa çıkarken, iktidara yakın gazeteler de ‘ezan düşmanları’ diyerek muhalefeti hedef aldı. AKP’li Yeneroğlu, ezanın ıslıklandığı iddiaları sonrası tekbirlerle yapılan yürüyüşü eleştirdi: Ezanın böyle korunmaya ihtiyacı yok.

Erdoğan'ın, "Bu bayrağa,ezana tahammülü olmayanlarla karşı bir ittifakla seçime giriyoruz. Güyya kadınlar günü için bir araya gelen bir grup Ezan-ı Muhammediyeye terbiyesizlik ettiler. Biz gönüller kazanmak için çalıştığımızı söylüyoruz. Onlar ise bayrağımıza ve ezanımıza saygısızlık yaparak istikbalimize saldırıyorlar. Bunların tek ittifakı ezan, bayrak düşmanlığıdır" ifadelerinin ardından İstanbul Taksim'de sokağa çıkan bir grup sarıklı ve cübbeli gösterici, 'ezana uzanan eller kırılsın' sloganı atarak Tarlabaşı'ndan Taksim'e doğru yürümeye başladı.

HDP İSTANBUL İL BİNASINA SALDIRMAYA ÇALIŞTILAR

Tekbirler getirerek Tarlabaşı'ndaki İstanbul HDP İl binasına saldırmak isteyen grup polisin müdahalesiyle Tarlabaşı caddesine yürüyüp yolu trafiğe kapadı. Saldırı haberini alan parti üyeleri il binası önünde toplanırken, açıklama yapan İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek,sağduyu çağrısında bulundu.

Saldırgan grup Taksim'e çağrı yaparkeni olası bir saldırısı tehlikesine karşı HDPİl binası önünde tutulan nöbete  milletvekilleri Hüda Kaya ve Remziye Tosun'da katıldı.

Bir müddet tarlabaşı caddesini trafiğe kapatan gruba polis müdahale etmedi. Yoldaki araçlara da saldıran sarıklı ve cübbeli grup polisin müdahalesinin ardından İstiklal caddesine doğru yöneldi. Saldırgan grubun yürüyüşü İstaiklal caddesinde de sürdü.

AKP: EZANLA HESAPLAŞMA İÇİNDELER, ORADA EZAN PROTESTOSU YAPILDI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik Reise destek verdi. Çelik şöyle açıklama yaptı:

"Bu yürüyüşü organize edenler dediğiniz gibi bir açıklama yaptılar biz bu görüntüleri inceledik kapsamlı bir sosyal medya araştırması yaptırdık. Yürüyüşe katılıp da burada bulunanların bu konuyla ilgili Tweetlerini analiz ettirdik.

Çok sayıda açıklama kendilerinin ezanı protesto ettikleri ve orada bulunurken de kendilerinin hesaplaşmalarının sadece ataerkil olmadığını....

Yürüyüşte bulunup da bunu yaptık diyenlerin hesaplarını incelediğinizde ortaya çıkıyor. O yürüyüşte ezan protestosu yapılmıştır. Belli bir grubun bu protestoyu gerçekleştirdiği de ortadadır. Bu şahıslar tarafından da bu yapılanlar sahiplenilmektedir.

Ne zaman ki biz bu konuyla ilgili hassasiyetimizi gündeme getirdiğimizde CHP bunun böyle olmadığını ispat gayretine düşüyor. Tavsiyemiz şudur, ezani, bayrak konusunda hassasiyetlerini vurgulasınlar. Ondan sonra söyleyeceklerini söylesinler.

'EZANI ISLIKLADILAR' DEDİĞİ KADINLARA HAKARET ETTİ, SONRA ÖZÜR DİLEDİ

Türkiye gazetesi yazarı Özışık, 'kadınların ezanı ıslıkladığını' iddia ettiği köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Binlerce kadın İstiklal Caddesi’ni hıncahınç doldurmuş ve sözde kadın hakları konusunda duyarlılık kasıyor. Büyük bir kısmı önce koro hâlinde ve anıra anıra Recep Tayyip Erdoğan’a uyarladıkları sloganlar atıyor. Ellerindeki mide bulandırıcı cinsel içerikli pankartlar ise en az kendi suretleri kadar iğrenç. Buraya yazmak hayâ ve edep ister.

O sırada ezan okunuyor ve bu ucubeler, okunan ezanı susturmak için ıslık çalmaya başlıyor. Yuhalayanlar, küfredenler, çığlık atanlar ve düdük çalanlar ezan okunmaya devam ettikçe âdeta öfke nöbetleri geçiriyor. Bütün bunlar azılı diktatör denilen adamın ülkesinde yaşanıyor. İçimden bazı şeyler söylüyorum ama buraya yazmayacağım! Ayıp olur!"

Özışık, daha sonra ‘ezanın ıslıklandığı’ şeklindeki gerçek dışı iddiayı köşesine taşıdığı için bir özür yazısı yayınladı.

Özışık özür mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Taksim'deki gösteride ezanı susturmak için ıslık çalındığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı, protestocuların ezanı değil, yolu kapatan polisi ıslık çalarak protesto ettiği belirlendi. Gösteriye katılan dernek temsilcileri de bu yönde açıklama yapıp ezana saygısızlık etmediklerini belirttiğine göre…

Bugünkü yazımdaki ilgili bölümü çıkarıyor ve gerek hakkına girdiğim eylemcilerden, gerekse yanlış bilgi vererek yanılttığım okurlarımdan özür diliyorum."

AHMET HAKAN EZANI ISLIKLAMIYORLAR

 MADDE BİR: Yürüyüş yapanlar, ezan okunmadan önce ne yapıyorlarsa ezan okunmaya başlayınca da aynısını yapmaya devam ediyorlar gibi. Yani ezana yönelik özel bir protestoları yok gibi. Şöyle söyleyeyim: Ezanın üzerine ıslık gelmiyor, ıslığın üzerine ezan geliyor gibi.

MADDE İKİ: Çekimleri yukarıdan yapılan videolarda sanki ezanın sesi, bütün yürüyüşçüler tarafından kolaylıkla işitiliyormuş gibi algılanıyor. Oysa yürüyüşçülerin büyük çoğunluğu, kendi çıkardıkları uğultudan ezanın sesini fark edemiyorlar bile. Yani videolar, bu açıdan aldatıcı olabilir.

*

Yani benim görebildiğim kadarıyla öyle çok net, çok bariz, çok tartışmasız bir ezan protestosu ya da ezan ıslıklaması söz konusu değil.

En azından kuşkuyu gerektirecek hususlar var. 

Belki yürüyüşe katılanlardan bazıları, ezanın başladığını fark ederek ıslıklarını ve uğultularını arttırmış olabilirler ama bu da yürüyüşe katılanların büyük çoğunluğunu “ezan protestocusu”durumuna düşürmez.

AKP'YE YAKIN GAZETECİ SEVİLAY YILMAN: EZANI ISLIKLAMADILAR

abertürk yazarı Sevilay Yılman, iktidara yakın gazeteci arkadaşlarına feminist gece yürüyüşünde ezanın ıslıklanıp ıslıklanmadığını sordu.

Evet. Orada değildim ama o an işleri gereği orada olan iki gazeteci arkadaşım vardı ve dün onları aradım.

İkisi de iktidara yakın medyada çalışan bu muhabir arkadaşlara işin esasını sordum.

Ezan okunduğu sıradaki alkışların, ıslıkların, atılan sloganların öncesinde de sonrasında da devam ettiğini dolayısıyla ezanı protesto için yapılıp yapılmadığını anlayamadıklarını söylüyorlar.

Hatta bu arkadaşlardan biri şöyle diyor; “Ben saat 18.00 gibi gittim İstiklal Caddesi’ne… O saat itibarı ile başladı zaten ıslıklar, alkışlar, sloganlar ve saat 21.30’a kadar yani kalabalık dağılana kadar da devam etti. Genellikle polisi protesto için bağırış çağırış vardı zaten. Çok kalabalık ve gürültülü bir ortamdı. Açıkçası ben o gürültüde ezan sesini duymadım. O nedenle yorum yapamayacağım…”

Muhabir arkadaşlar böyle aktarıyor durumu... 

Zaten feministlerin yürüyüşünü düzenleyen komite tarafından da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

Ve o açıklamada iddialar kesin bir dille reddedildi...

Hal böyleyken zannımca bu iddiaları devam ettirmek doğru değil.Toplumda yeni gerginliklere yol açacak ve arzu etmeyeceğimiz manzaraların yaşanmasına sebep olacak; “Ezanı protesto ettiler” ithamlarını bir an evvel sonlandırmak ülkenin hayrına olacaktır.  

AKP’li Yeneroğlu: Ezanı böyle korumayın

AKP'Lİ VEKİL YENEROĞLU: 'EZANA UZANAN ELLER KIRILSIN' DEMEK ÜRKÜTÜCÜ

AKP’li Milletvekili Yeneroğlu, ezanın ıslıklandığı iddiaları sonrası tekbirlerle yapılan yürüyüşü eleştirdi: Ezanın böyle korunmaya ihtiyacı yok.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Yeneroğlu şunları kaydetti:

“Ezanın ıslıklandığı olasılığı ne kadar rahatsız ediciyse, ‘ezana uzanan eller kırılsın’ sloganıyla şiddet dili kullananlar çok daha ürkütücü. Ezanın bu şekilde korunmaya, hele insanları incitmeye ve kaba kuvvetle korkutmaya ihtiyacı yok. Biraz sükûnet ve sağduyu lütfen.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…