Trump'tan geri adım: Suriye'de 200 asker kalacak

22 Şubat 2019
Trump'tan geri adım: Suriye'de 200 asker kalacak

ABD Başkanı Trump, yönetimden gelen eleştiriler ve Avrupalı müttefiklerinin baskısı karşısında, Suriye'den askerleri tamamen çekmekten vazgeçti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders "Barış gücü olarak yaklaşık 200 kişilik bir ekip, bir süre daha Suriye'de kalacak" dedi. Fransa ve İngiltere'nin de katılımıyla 1500 kişilik bir 'barış gücü'nün Suriye'de görev yapacağı belirtiliyor.

ABD askerlerinin Suriye’den çekilme takvimi netleşmeye başladı. Beyaz Saray, ABD’nin Suriye’den askerlerinin çekmesinin ardından yaklaşık 200 askerin bir süre daha ülkede kalacağını duyurdu. Kararın açıklanmasından saatler önce, Trump ve Erdoğan telefonda Suriye’yi görüşmüştü.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Barış gücü olarak yaklaşık 200 kişilik bir ekip, bir süre daha Suriye’de kalacak” derken, askerlerin hangi bölgelerde görev yapacağı ve ne kadar süre kalacağı ise kesinleşmiş değil.

HALEN 2 BİNİN ÜZERİNDE ASKER VAR

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında IŞİD’le mücadelenin neredeyse bittiğini, bu sebeple ABD askerlerinin artık Suriye’den çekileceğini duyurmuştu. ABD’nin Suriye’de 2 binin üzerinde askeri var. Bu birlikler, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrol ettiği bölgelerde üslenmiş durumda.

Trump’ın çekilme kararını açıklamasının ardından Fransa başta olmak bazı Avrupa ülkeleri, IŞİD’le mücadele sonrası için belli sayıda ‘barış gücü’ askerini ülkeye gönderebileceğini açıklamıştı. Bu sayının 1500 civarında olacağı belirtiliyor.

Öte yandan dün akşam telefon görüşmesi yapan Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde de Suriye vardı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada iki liderin, “Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin desteklenmesi ve terörün her türüne karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğu” belirtildi.

Aynı zamanda “ABD’nin çekilmesinin bu ortak hedeflere zarar vermeden ve iki tarafın da çıkarlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığı” ifade edildi.

Beyaz Saray’dan telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada ise güvenli bölge konusunda iki ülkenin koordinasyona devam edeceği bildirildi.
Duvar

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…