Kendi partisinden Trump'a Kuzey Suriye darbesi

1 Şubat 2019
Kendi partisinden Trump'a Kuzey Suriye darbesi

ABD Başkanı Donald Trump'ın da üyesi olduğu Cumhuriyet Parti'nin çoğunluk lideri Mitch McConnell, Perşembe günü kendisinin hazırladığı bir önergeyi Senato'da kabul ettirerek ABD'nin Suriye'den güçlerini çekmesine karşı çıktı.

ABD Senatosunda 54 senatörü olan Cumhuriyetçilerin teklifi, Demokratların da katkısı ile 68 oya karşı 23 ile geçti. Teklif hem Suriye hem de Afganistan'da Amerikan ordularının çekilmesine karşı çıkıyor.

Senato, Aralık ayında da Trump'ın Beyaz Evi'nin Suudi Arabistan ile olan ilişkisine darbe vurmuş ve ABD'nin Yemen savaşına olan desteğini sonlandırma kanununu kabul etmişti.

Trump'ın 19 Aralık 2018 tarihinde kendi yardımcılarını da şaşırtarak açıkladığı Suriye'den çekilme kararı halen tartışılmaya devam ediyor.

Trump'ın kendi partisi de dahil olmak üzere, bu kararda Washington'da destekleyen çok az insan olduğu bu kararla tekrar göze çarpmış oldu.

Trump'ın Kuzey Suriye'den çekilme kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde aldığı basına yansımıştı. Trump, daha sonraki tweet mesajlarında ise Kuzey Suriye'de bir güvenli bölge için yeşil ışık yakmıştı. Ne var ki bu bölgenin kimler tarafından kurulacağı konusu muallakta kalmıştı.

Çarşamba akşamı Wall Street Journal'da çıkan bir habere göre bu bölgenin uluslararası güçlerle kurulması planlanıyor. Türkiye ise bu bölgenin kontrolünü istiyor. Kürtler, Türklerin kontrolünü istemezken, Şam ile görüşmeye devam ediyor.

Her ne kadar bu önergenin bir yaptırım gücü şimdilik olmasa da, Senato'da hem de kendi partisinden gelen bu darbe, Trump'ın Kuzey Suriye hakkında aldığı kararlarda Washington'da ne kadar yalnız olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda dış politika kararlarında Trump'a olan güvensizliğin dış vurumu haline geldi.

Temsilciler Meclisi'nde de bu önergeye benzer bazı diğer tasarılar hazırlanıyor.

Diğer taraftan Senator Marsha Blackburn ve Tammy Duckworth isimli iki Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör de Trump'a mektup yazarak "ayrıntılı bir plan hazırlayarak Suriye Demokratik Güçleri içinde yer alan Kürtleri koruyun ve Türkiye ile Kürt güçleri arasında olası bir silahlı çatışmayı önleyin" çağrısı yaptı.

Trump hakkında süregiden Rusya soruşturmasının ise nasıl sonlanacağı merakla bekleniyor. Özel Müfettiş Mueller'in raporunu Mart ayı gibi açıklaması beklenirken, Trump ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in arasındaki görüşmeler ve ilişki sürekli mercek altında. Trump'ın Kuzey Suriye'den askerleri çekme kararı en çok Rusya, Türkiye ve İran'ı sevindirmişti.

İlhan Tanır / Ahval

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…