Meclis Başkanlığı, 'Hapishanede Darp Var' sözünü kaba buldu!

18 Ocak 2019
Meclis Başkanlığı, 'Hapishanede Darp Var' sözünü kaba buldu!

Hapishanedeki “çıplak arama uygulaması” vee “darp ve kötü muameleden” bahsettiği için, HDP’ Dersim milletvekili Önlü’nün önergeleri Meclis başkanı Binali Yıldırım imzasıyla “kaba ve yaralayıcı” bulunarak geri çevrildi.

Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergelerinin geri çevrilmesine dair açıklama yaptı.

Önlü’nün son olarak 27 Kasım 2018’de Elazığ Cezaevinde siyasi tutuklulara yönelik hak ihlallerinin araştırılmasına ilişkin verdiği araştırma önergesi, 49 gün sonra “kaba ve yaralayıcı sözler” bulunduğu gerekçesiyle iade edildi.

“Kaba ve yaralayıcı sözler”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzalı ret cevabında, iade gerekçesi şöyle açıklandı:

“Önergenin gerekçe kısmının birinci paragrafındaki ‘Son yıllarda siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence, kötü muamele ve taciz uygulamalarında belirgin bir artış görülmektedir’ ifadesi ve üçüncü paragraftaki ‘çıplak arama dayatması’ ile ‘darp ve kötü muameleyle karşı karşıya kaldıkları’ ifadeleri TBMM’nin İçtüzüğünün 67. maddesi kapsamında görülmüş olup;

“Söz konusu bölümlerin çıkarılması veya İçtüzük hükümlerine uygun hale getirilerek yeniden düzenlenmesi halinde ilgili önerge işleme alınacaktır.”

İadeye gerekçe gösterilen 67. maddenin ilgili kısmı şöyle: “Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir.”

“Meclis başkanlığı kabul etmese de…”

Alican Önlü, Meclis Başkanlığının önergedeki ifadeleri “Kaba ve yaralayıcı” bularak cezaevinde yaşanan hak ihlallerine yönelik araştırmayı daha başlamadan bitirdiğini açıkladı.

Bugün yaptığı yazılı açıklamayla konuyu duyuran Önlü, özetle şunları söyledi:

“Meclis başkanlığı kabul etmese de bu ülkede hemen hemen her cezaevinde her gün siyasi tutuklulara yönelik işkence, kötü muamele ve taciz uygulanıyor.

“Söz konusu ifadeler kimi yaralıyor? Meclis Başkanlığını mı? Cezaevi idaresini mi? AKP’li bürokratları mı? Önergemi bahsi geçen ifadelerle geri göndererek aynı suça ortak olduğunuzun farkında mısınız?

“Bu şekilde davranarak işkencecileri, tacizcileri koruduğunuzu ve hukuku ayaklar altına aldığınızın farkında mısınız?”

Meclis Başkanlığının tutumunun, milletvekillerinin etkin denetim yapma haklarının fiilen ellerinden alınması olduğunu belirten Önlü, “Alenen bize ‘Yaptıklarımızı yüzümüze vurmayın’ deniyor” ifadesini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…