Ölen cihatçılar şehit sayıldı, ailelerine gizlice TC vatandaşlığı verildi

18 Ocak 2019
Ölen cihatçılar şehit sayıldı, ailelerine gizlice TC vatandaşlığı verildi

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Zeytin Dalı Harekâtı’nda ölen cihatçı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının şehit sayıldığını, Suriye’de yaşayan ailelerine de TC vatandaşlığı verildiğini belirtti. Aygun, bu kapsamda 800 kişinin TC vatandaşlığına alındığına dikkat çekerek “Bu kişilere yapılan ödemeler şehit maaşına mı dönüştürülecek?” diye sordu.

CHP’li İlhami Özcan Aygun, TC Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde ölen ÖSO'cu cihatçıların karşısına “şehit” ibaresi düşüldüğüne işaret etti. Bu cihatçıların Suriye’de yaşayan eş, anne, baba ve çocukları gibi birinci derecede yakınlarından oluşan yaklaşık 800 kişinin Türk vatandaşı yapıldığını kaydeden Aygun, “Bu kişilere yapılan ödemeler, bundan sonra şehit maaşına mı dönüştürülecektir? Bunun yasal dayanağı nedir? Hangi gerekçe ile ÖSO savaşçılarının ailelerini Türk vatandaşı yapıp, Suriye’den Türkiye’ye getiriyorsunuz? Bu insanlar yerel seçimde oy kullanacak mı?” sorularını yöneltti. Aygun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’te soru öngesi de verdi. Önergede şu değerlendirmelere yer verildi:

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, “Bugüne kadar Türk vatandaşları için uygulanan şehit unvanı ve şehitlik haklarının, Suriye kökenli yabancı savaşçılara da uygulandığı anlaşılmaktadır. TC Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde Zeytin Dalı Harekâtı’nda yaşamını yitiren ÖSO mensuplarının bilgi kayıtlarının karşısına ‘şehit’ ibaresi düşülürken, ÖSO mensuplarının şu ana kadar yaklaşık 800 kişiden oluşan (eş, anne, baba, çocuk) aileleri Türk vatandaşlığına geçirilmiştir. Bu vatandaşlık alımları, Resmi Gazete’de yayımlanmayarak, bilgi kamuoyundan gizlenmiştir.”

'TEAMÜLE DE YASAYA DA AYKIRI'

İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı teammüllerine ve mevcut yasalara uymayan bu kararın; millet vicdanında kabul görmediğini kaydeden Aygun. “Türkiye Cumhuriyeti için savaş alanlarında ve terörle savaşta şehit olan Türk askerlerinin ailelerini de incitmektedir” dedi. Aygun, Türkiye Cumhuriyeti’nde askerlik yaparken yaşamını yitirdiği halde şehit unvanı verilmediği gerekçesiyle Türk vatandaşları tarafından mahkemelere açılmış pek çok dava bulunduğuna da işaret ederek, şöyle devam etti: “Bu tür örnekler bile tartışılırken, ÖSO mensuplarının Suriye’de yaşayan ailelerine vatandaşlık verilerek maaş bağlanması, hem teamüllere hem de yasalara uymamaktadır. ÖSO mensupları Türk vatandaşı olmadan yaşamını yitirdi ise bunların yakınlarına hangi yasaya dayanarak Türk vatandaşlığı verildiği, maaş bağlandığı ve tazminat ödemeleri yapıldığı sorusu kamuoyuna hemen açıklanmalıdır.”

'ÖDEME NEREDEN?' 

Türk vatandaşlığına alınan ÖSO mensuplarının ailelerine maaş bağlanmasının yanı sıra konut verildiği iddiasının doğru olup olmadığı hakkında da bilgi isteyen Aygun, şu soruları yöneltti: “ÖSO mensuplarının ailelerine vatandaşlık öncesinde yüksek meblağda tazminat ödendiği ve ÖSO mensuplarına yapılan ödemelerin, ailelerine yapılmaya devam ettiği yönünde haberler yayımlanmıştır. Bu tazminat ve ödemeler ile vatandaşlık konusunda yapılan harcamalar hangi bütçeden karşılanmıştır? Örtülü ödenek devreye sokulmuş mudur? Bu ailelere yaptığınız ödemeler, vatandaşlık sonrasında ‘şehit maaşına’ mı dönüştürülecektir veya dönüştürülmüştür ?”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…