Şiddete karşı çıkan kadınlara Polis şiddeti!

25 Kasım 2018
Şiddete karşı çıkan kadınlara Polis şiddeti!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen kadınlara polis engel oldu. Kadınlara gaz sıkan ve şiddet uygulayan polis, HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’i de darp etti. Ancak polisin engeline rağmen kadınlar Taksim’in farklı sokak ve bölgelerinde basın açıklamasını okudu.

25 Kasım Platformu’nun çağrısıyla 17:00’da Tünel Meydanı’nda buluşan kadınlar, Galatasaray Lisesi’ne kadar sloganlarla yürüyecekti.

Ancak yürüyüş öncesi İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklar kapatıldı, Galatasaray Meydanı bariyerlerle çevrildi.Gerekçe olaraksa Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yürüyüşün yasaklanması gösterildi. 

Tünel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar “Erkek şiddetine bahane çok susmaya hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok” pankartı açtı. Mor renklerin hakim olduğu eylemde pankartlar Kürtçe ve Türkçe olarak açıldı.

Kadınlar yürümek istediğinde buna engel olan polis ise onlara “Umarım görevlilerimizi ezmeye kalkmazsınız erkeklerimiz devreye girmez” diye karşılık verdi.

Kadınlar Galatasaray’a yürümek istediğinde ise polis biber gazı kullandı.Buna rağmen kadınlar yürümekte ısrarcı oldu. Ancak polisin tavrı değişmedi.

Müdahaleye rağmen yürümek isteyen kadınlara polisin şiddet uyguladığı da görüldü. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de polis tarafından darp edildi.

Bunun üzerine 25 Kasım Platformu, “sosyal medyada sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamanın ardından ise kadınlar Galata’dan Mis Sokak’a dek Taksim’in farklı sokak ve bölgelerinde basın metnini okudu.

Diyarbakır’da da  alanlara çıkmak isteyen kadınlara, polis tarafından izin verilmedi. Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DİKAP) çağrısıyla Sur’daki Melik Ahmet Caddesi’nden Ofis’e yürümek isteyen kadınlar yüzlerce polis ve onlarca zırhlı araçla engellendi.

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine HDP Sur İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı. Kadınlar adına ortak açıklamayı yapan Bahar Karataş Uluğ AK Parti iktidarının, “tekçi, gerici ideoloji doğrultusunda daha kolay denetlemek ve yönetmek için kadını aile içerisine hapsetmeyi amaçladığını” söyleyerek Uluğ “Kadın, erkeğe aileye daha fazla bağımlı olsun hesaplarını yapanlara bugün buradan cevap veriyoruz” . Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız aileye köle olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Polis yapılan açıklamadan sonra “Kamu güvenliği”ni gerekçe göstererek kadınların toplu olarak dağılmalarını engelledi. Parça parça dağılan kadınlar, polisin uygulamalarına tepki gösterdi. Kimi polislerin eyleme katıldıktan sonra dağılan kadınlar için kendi aralarında “vuralım dağılsınlar” demesi ise dikkat çekti.

Kadınlar açıklama boyunca sık sık “Direnen kadınlar onurumuzdur”, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarını attı. Eyleme HDP milletvekilleri Semra Güzel Remziye Tosun, HDP, EMEP, ESP ve KESK’li kadınların aralarında olduğu çok sayıda kadın katıldı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…