Merkel'den Erdoğan'a: Ekonomik yardım yok, insan haklarını konuşacağız

28 Eylül 2018
Merkel'den Erdoğan'a: Ekonomik yardım yok, insan haklarını konuşacağız

Almanya'da günlerdir gündemde olan Merkel-Erdoğan görüşmesine saatler kala Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye'de insan haklarının durumunu ve tutuklu Alman vatandaşları konusunu gündeme getireceğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan haberde Perşembe akşamı geç saatlerde yapılan bir toplantıda konuşan Almanya Başbakanı, Türkiye'de "insan haklarının durumu düşündüğüm gibi değil" değerlendirmesini yaptı. Merkel, Türkiye'deki cezaevlerinde siyasi nedenlerle tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunun da görüşmede masada olacağını kaydetti.

Ekonomik yardım yok, işbirliği var

Almanya'da tartışma konusu olan Türkiye'ye ekonomik yardım meselesi hakkında ise Merkel, Türkiye'nin istikrarlı bir ülke olarak kalabilmesi için "akıllı bağlantılar" bulunması gerektiğini söyledi, ancak direk mali yardım ihtimalini reddetti. Merkel, "Ama ekonomik olarak birlikte çalışmak zorundayız ve kesinlikle bir şeyler konusunda anlaşabiliriz" dedi.

Alman muhalefeti Merkel'den Türkiye'ye ekonomik yardım verilmesi karşılığında tekrar demokrasiye dönüş için baskı yapmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katıldığı New York’tan resmi devlet ziyareti için Berlin’e geldi. Bugün Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı'nda askeri törenle karşılanacak olan Erdoğan, Başbakan Merkel ile de görüşecek.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Erdoğan onuruna bu akşam Bellevue Sarayı'nda resmi yemek daveti verecek. Erdoğan Cumartesi günü Merkel ile ikinci kez görüştükten sonra Köln'e hareket edecek. Erdoğan, Köln'de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii'nin resmi açılışını yapacak.

Ankara-Berlin hattını geren anlaşmazlıklar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyareti dün akşam başladı. İki gün sürecek resmi temaslarda, Erdoğan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile de görüşecek. 

Eleştiri ve tepki yağmuru altında gerçekleşecek ziyaretle ilgili, Merkel hükümetine 'tek adam rejimine destek çıkma, insan haklarını hiçe sayan bir ülkenin liderine meşruiyet kazandırma' eleştirileri yöneltilirken, iki ülke arasında aslında kökleri derinlerde bulunan sorunlar da mevcut.

Euronews'dan Kamuran Samar'ın haberine göre, Erdoğan'ın yakın geçmişte Merkel'e 'Nazi uygulamasına bavşurma' suçlaması yöneltmesi, Kürt grupların Nevruz kutlamasına izin verilirken AKP'li siyasilere miting yapma izninin tanınmaması ve ardından Merkel'i hedef alan eleştiriler, her ne kadar bugün bahsi geçmese de iki ülke liderliğini birbirine karşı şüpheci kılan unsurlar. 

İlişkilerde güven henüz sağlanamazken, Almanya Yeşiller eski Milletvekili Mehmet Kılıç, Erdoğan'ın hızlı taraf değiştirmesinin Alman tarafını ihtiyatlı kılan unsurların başında geldiğini belirtiyor.

Bir diğer sorunlu alan ise ekonomi. Türkiye ekonomisi giderek derinleşen bir krizle boğuşurken, Almanya'dan hem ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi isteniyor hem de Alman şirketlerinin daha fazla yatırım yapması. 

Geçen yıl Türkiye'de faaliyet gösteren 680 firmayı 'teröre destek verdiği' suçlamasıyla Almanya'ya şikayet eden Türkiye, kısa süre sonra bu listeye geri çekmişti. Ancak Ankara'nın bu adımı iki ülke ilişkilerinde gerileme sürecini başlatan fitili ateşlemişti.

Bu adımın ardından, Almanya eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, hukuk güvencesi olmayan ülkelerde Alman şirketlerinin yatırım yapmayacağını kaydetmiş, Alman vatandaşlarının Türkiye'de keyfi tutuklu bulunduklarına değinmişti.

Berlin-Ankara hattındaki bir diğer sorun ise, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB). Almanya'da 900'ü aşkın camisi bulunan bu örgüt, Erdoğan'ın Köln ziyaretinde bir cami daha açacak.

Ancak, DİTİB'e bağlı bazı camilerde görev yapan imamların 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk konsolosluklarına Gülen hareketi hakkında bilgi aktarımı yaptıkları yönündeki iddialar Ankara ile Berlin ilişkilerinde gerginlik yaratan faktörlerden biri haline geldi. Daha önce DİTİB'e teşvik vermeyi askıya alan Almanya iç istihbarat servisinin, Erdoğan'ın ziyareti öncesi Türk diyaneti hakkında inceleme başlattığı ileri sürüldü.

Benzer şekilde Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşları iki ülke arasında sorun olmaya devam ediyor. Öte yandan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında NATO'da görevli bazı subayların Almanya'ya iltica etmeleri de Ankara'yı rahatsız eden unsurlardan biri.

Berlin ve Köln'de protestolar bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkent Berlin'deki temasları sonrası Köln'de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii'nin resmi açılışını yapacak.

Reuters'a göre, Alman diplomatik unsurları, Türk heyeti ile temasa geçerek cami açılışında siyasi kampanya yürütülmemesini istedi.

Bu iki kentte gerçekleşecek protestolara on binlerce kişinin katılması bekleniyor. Berlin'de Cuma günü yapılacak protestonun sloganının "Hoş gelmedin Erdoğan" olacağı belirtiliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…