Çocukları ABD’de okuyan Erdoğan, batıda eğitim gören gençlere “zehirli” dedi

23 Eylül 2018
Çocukları ABD’de okuyan Erdoğan, batıda eğitim gören gençlere “zehirli” dedi

İstanbul’da 3. havalimanında düzenlenen TEKNOFEST’te pilot kıyafetiyle konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mühendislik öğrensin diye Batı’ya gönderdiğimiz gençler zihinleri iğfal edilmiş halde ülke için zehirli halde geri dönmüştür.” dedi. Çocukları ve damatları batıda eğitim gören Erdoğan’ın sözleri şaşırttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar’ın Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı yaptığı Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) düzenlediği Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) katıldı.

Tören alanına ATA Uçağı’yla inen Erdoğan’ın, üzerinde kendi adının yazdığı, Cumhurbaşkanlığı forslu pilot üniforması giymesi dikkat çekti. Erdoğan’ın üniforması sosyal medyada da çokça tartışıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Erdoğan’ın kıyafetini eleştirenler arasındaydı:

Aykut Erdoğdu
@aykuterdogdu

Yahu gerçekten olmuyor...
Herkim bu aklı veriyorsa doğru yapmıyor...
Üzeri yıldız ve arma dolu...
Bir de sanki karışmasın diye şapkasına Cumhurbaşkanı yazmışlar...
Bütün dünya görüyor...
Memleket küçük düşüyor...,

Erdoğan,  festival alanında bir konuşma yaptı. Konuşmasında batıda okuyan gençler için “Zihni iğfal edilmiş” ve “ülke için zehirli” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı şunları söyledi: “Esasen bizim ecdadımız, yıllarca kendi döneminin teknolojilerine öncülük etmiş, daha sonra liderliği ne yazık ki elinden kaçırmıştır. Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren teknoloji konusundaki geriliğinin farkına varmıştır. Bu tercihin tabii bir sonucu olarak teknolojiyi kullanacak insan kaynağı da yine batıda eğitilme yoluna gidilmiştir.”

“ZEHİRLİ HALDE ÜLKEYE DÖNMÜŞLERDİR”

Erdoğan şöyle devam etti: “Bugün geriye doğru baktığımızda bu tercihin çok da isabetli olmadığını anlıyoruz. Mühendislik öğrensin diye Batı’ya gönderdiğimiz öğrenciler çoğunlukla zihinleri bize yabancı fikirlerle iğfal edilmiş ülke için zehirli halde geri dönmüşlerdir. Halbuki asıl olan hazır teknolojiyi almak ve onun kullanımını öğrenmek değil, teknolojiyi tasarlamak, geliştirmek ve öğretmektir.”

YURTDIŞINDAKİ BİLİM İNSANLARINA ÇAĞRI

Erdoğan konuşmasında ayrıca “yerli ve milli” teknolojinin önemine dikkat çekerek, yurtdışındaki bilim insanlarının yurda geri dönüşü için seferberlik başlatılacağını duyurdu.

Erdoğan, “Dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya çağırıyorum” dedi.

Erdoğan’ın batıya gittikten sonra “zihinlerinin ülke için zehirli” hale geldiğini söylediği bilim insanlarını ülkeye getirmek için seferberlik başlatacağını duyurması şaşırttı. Erdoğan’ın sözlerinin aksine, teknoloji festivalini düzenleyen damadı Bayraktar olmak üzere tüm kızları, oğulları ve damatlarının batıda eğitim görmüş olması ise dikkat çekti. İşte Erdoğan’ın çocuklarının batıda eğitim aldıkları okullar:

Esra Albayrak: ABD’de Indiana Üniversitesi’nde lisans eğitimini yaptıktan sonra California’da Berkeley Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.

Sümeyye Erdoğan Bayraktar: ABD’de Indiana Üniversitesi Politika Çalışmaları Bölümü’nde lisans eğitimini bitirdikten sonra, yüksek lisans eğitimini ise London School of Economics’te, Sosyal Politikalar Bölümü’nde, STK’lar ve Kalkınma üzerine yaptı.

Bilal Erdoğan: Lisans eğitimini Indiana Üniversitesi’nde Politika ve Ekonomi bölümünde tamamladıktan sonra, yüksek lisansını Harvard Üniversitesi’nde  Kamu Yönetimi alanında yaptı. Erdoğan, hala Harvard Üniversitesi’ndeki doktorasını tamamlamaya çalışıyor.

Berat Albayrak: Erdoğan’ın kızı Esra’nın eşi olan Berat Albayrak, Marmara Üniversitesi’nde İngilizce İşletme bölümü lisans mezuniyetinin ardından yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı.

Selçuk Bayraktar: Robert Kolej mezunu olan Bayraktar, lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği alanında yaptıktan sonra Yüksek Lisansını Massachusetts Institute of Technology (MIT) de  Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde gerçekleştirdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…