Florence Kasırgası 'çok sayıda insanı öldürebilir'

14 Eylül 2018
Florence Kasırgası 'çok sayıda insanı öldürebilir'

ABD'nin doğu sahillerine yaklaşmakta olan Florence Kasırgası'nın çok sayıda kişiyi öldürebileceği açıklandı. Toplam 1,7 milyon kişinin yaşadığı bölgeler için tahliye emri verildi.

Federal Acil Durum Kurumu (FEMA) su baskınlarının denizden uzak bölgelerde de felaketlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Virginia eyaletlerinde toplam 1,7 milyon kişinin yaşadığı bölgeler için tahliye emri verildi.

Perşembe akşamı itibarıyla Kuzey Carolina'da yaklaşmakta olan kasırganın sert rüzgarları ve yoğun yağışı etkili olmaya başladı ve 11 bin elektrik kesintisi vakası bildirildi. Fırtına tüm etkisini göstermeden bazı bölgelerde su baskınları yaşanmaya başladı.

Kasırganın kategorisi ikinci dereceye düşürülse de FEMA yöneticisi Brock Long bunun işlerini kolaylaştırmayacağını çünkü kasırganın rüzgarının daha geniş bir alanda hissedileceğini ve beklenen yağış miktarının da sabit kaldığını söyledi:

"Bu çok tehlikeli bir fırtına. İç bölgelerde su baskınları çok fazla kişiyi öldürüyor ve maalesef buna tanıklık etmek üzereyiz.

"Evlerini tahliye etmeyenler için zaman dolmak üzere. Okyanus yükselmeye başlayacak."

florence

Bölgede rüzgarların saatte 165 kilometre hıza ulaşması bekleniyor. Yaklaşık 10 milyon kişinin kasırgadan etkilenebileceği ifade ediliyor.  ABD'de de son olarak güneyde Georgia eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi.

Daha önce Kuzey ve Güney Carolina ile Virgina, Maryland ve Washington DC'de de olağanüstü hal ilan edilmişti. Florence'ın, Alabama, Tennessee, Kentucky ve Batı Virginia'da şiddetli yağmur getirmesi, sele neden olması bekleniyor.

'En şiddetli kasırga'

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, "Hazırlıkları tamamlamak için süre neredeyse doldu. Felaket kapıda, yaklaşıyor" dedi.EPA

Florence için, "En şiddetli kasırga olabilir" uyarıları yapılıyor. ABD Başkanı Donald Trump da videolu bir mesaj yayımlayıp ,"Bu, ülkemizde görülen en büyük kasırgalardan biri olacak… En büyük öncelik kendinizi korumanız" dedi.

Analiz şirketi CoreLogic'e göre, Florence'ın vereceği zararın maliyeti 170 milyar dolar olabilir ve kasırgadan 759 bin ev ile iş yeri etkilenebilir.

BBC-Türkçe

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…