BM Genel Sekreteri: Alternatifimiz Karanlık ve Tehlikeli Bir Gelecek

11 Eylül 2018
BM Genel Sekreteri: Alternatifimiz Karanlık ve Tehlikeli Bir Gelecek

BM Genel Sekreteri Guterres, iklim değişikliğiyle ilgili "uçurumun kenarına doğru ilerlediğimizi" söylerken 2020'ye kadar bu gidişatı değiştirmezsek alternatifimizin karanlık ve tehlikeli bir gelecek olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres dün New York'taki İklim panelinde yaptığı konuşmada küresel ısınmadaki artışı en fazla 2 derecede (mümkunse 1.5 derece) sabitlemeyi hedefleyen Paris Anlaşması'nı hatırlattı.

Guterres, "Önümüzdeki dağ çok yüksek ama başa çıkılamaz değil. Bunu nasıl kontrol altına alacağımızı biliyoruz" diye devam etti:

"Ölümcül sera gazı emisyonlarını önlemeli ve iklim için yapılan girişimleri artırmalıyız. Fosil yakıtlara olan bağımlılık temiz enerjiye ve kaynakların daha verimli kullanılmasına dönüşmeli. 

"İklim değişikliğini önleyecek temiz enerjinin ele alınmasıyla ilgili en çok duyduğum argümanlardan biri pahalı olduğu ve ekonomik büyümeye zarar verebileceği. Bunlar sadece safsata. Doğru olan bunun tam tersi."

"En zenginler en sorumlu olanlar"

İklim değişikliğini önlemek için harekete geçmenin aynı zamanda "ahlaki bir sorumluluk" olduğunu da söyleyen Guterres, "Dünyanın en zengin ülkeleri iklim krizinin en büyük sorumluları, bununla birlikte etkilerini ilk hissedenler en fakir ülkeler, insanlar ve topluluklar" dedi.

2019 İklim Zirvesi çağrısı

Eylül 2019'da, New York'ta dünya liderleriyle bir iklim zirvesi düzenlemek istediğini söyleyen Guterres şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yıl yapılacak İklim Zirvesi'ne, ülkelerin o ana kadar sadece ne yaptıklarını değil, aynı zamanda BM iklim konferansı için 2020'de toplandıklarında ve taahhütlerin yeniden ve kesinlikle yenileneceği zaman ne yapmak istediklerini bildirmek için gelecek olan tüm liderlere sesleniyorum. iddialı bir şekilde arttı "dedi.

"Artık boşa harcayacak zaman yok"

Genel Sekreter, sivil toplum ve gençleri de iklim eyleminin gündemini zorlamaya çağırarak şunları söyledi:

"Artık boşa harcayacak zamanımız yok. Uçurumun kenarına doğru ilerliyoruz. Geçen her gün, dünyanın her gün biraz daha ısındığı ve hareketsizliklerimizin bedelini ödeyeceğimiz anlamına geliyor.

"Harekete geçemediğimiz her gün, hiçbirimizin istemediği bir kadere doğru biraz daha yakınlaştığımız bir gün aynı zamanda.

"Bu, insanlık ve yeryüzündeki yaşamda meydana gelen hasarlarda nesiller boyunca yaşanacak bir kader. Alternatifimiz karanlık ve tehlikeli bir gelecek." (PT) 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…