CHP'li kadın milletvekilleri yarın Cumartesi Anneleri ile oturacak mı?

31 Ağustos 2018
CHP'li kadın milletvekilleri yarın Cumartesi Anneleri ile oturacak mı?

Her ne kadar AKP iktidarı, o bildik 'terör' retoriğine sığınarak toplumun simgeleşmiş ve barışçıl bir tepki biçimini daha yok etmeye çalışsa da Cumartesi Anneleri ve onların haklı davasına destek olanlar yine 700 hafta olduğu gibi bu hafta da devletin yitik ettiği evlatlar için oturma eylemi düzenleyecek.

Eylemin adresi ise, en yüksek ağızdan 'yasak'lanan Galatasaray Lisesi önü. Hükümet, 25 Ağustos Cumartesi günkü orantısız polis müdahalesinde bulunarak, yarın (31 Ağustos) da oturma eylemlerini sürdürmeye hazırlanan Cumartesi Anneleri'ni ve bu hak mücadelesinde yanlarında olanları nelerin beklediğini ortaya koydu.

Toplumun vicdanı haline gelen bu eyleme HDP kadın milletvekillerinin desteği aşikar. Peki ya ülkenin neredeyse yüzde 50'ye varan muhalif kesiminin sesi, haklarının koruyucusu olduğu iddiasını güden CHP ve CHP'nin kadın vekillerinin tutumu nedir? 

CHP'li kadın vekiller, 'Bu bir hak mücadelesidir ve mazlumun yanında yer almak boynumuzun borcudur' deyip eylem alanının yolunu tutacak mı yoksa o derin sessizlik sürdürülecek mi?

Ahval /Elif Zeren, CHP'li kadın milletvekillerine ulaştı ve bu önemli sorunun yanıtını aradı.

İşte o kilit soru ve yanıtlar:

AKP hükümeti, devletten kayıp çocuklarının bulunması, naaşlarının tespit ve teslim edilmesi talebinde bulunan Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemini içişleri bakanı aracılığıyla yasakladı ve bazılarını gözaltına aldı. Pasif eylem bir demokratik hak ise, bir kadın (ve belki de anne ve anneanne ) olarak, ana muhalefet milletvekili sıfatıyla bu cumartesiden itibaren Cumartesi Anneleri’nin eylemine yerinde katılacak mısınız? Cevabınız hayır ise gerekçesini açıklar mısınız?

CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşçıer:

İkinci kez bir kez daha anne oldum. 15 günlük bir bebeğim olduğu için katılmam zor ancak annelerin yanında olmayı çok isterdim. 

Bir evlat kolay yetişmiyor. Kaldı ki, bu anneler çocuklarının yaşamasından vazgeçip hatıralarına sahip çıkmak istiyor. Bunun için de demokratik haklarını kullanıyorlar. Kimseye bir zararları yok. 

Hak etmedikleri bir müdahale ile karşılaştılar. Keşke failler yakalansa ve cezalandırılsa, biz de orada olmak zorunda kalmasak. 

Ama ilerleyen zamanlarda ben de o meydanda olmak istiyorum.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu:

Katılma imkanım olsa katılırım. Ama İstanbul vekilleri muhakkak katılacaktır. Demokratik olamayan bir müdahale söz konusu. Demokrasiyi ve insan haklarını savunan bir partinin vekilleri olarak elbette ki bu haklı mücadelenin yanında olacağız.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan:

Telefonda cevap vermek istemiyorum bu konuyla ilgili olarak... Bizim bir parti meclisimiz var. Konuyla ilgili eyleme sürekli katılıp katılmama noktasında ne karar çıkarsa ona göre davranılır.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu:

Öncelikle ben bir anneyim. (Anneler) Çocuklarının mezarı başında ağlayacakları bir taş istiyorlar.  Annelik ölene kadar bitmez. Mevcut iktidar annelerin yanında olacaklarına dair söz verdi. Şimdi seksen yaşındaki anneleri tartakladılar, gözaltına aldılar.

Çalışma koşullarımız elverirse elbette alanda olmayı çok isterim. 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer:

Son yaşanan durum Türkiye’nin geldiği durumun özeti. 

Her türlü duygu istismar edildi. İktidar kendi iktidarını sağlamlaştırmak için bir dönem barış güvercini oldu. Düne kadar analar ağlamasın dedi, şimdi anaları terörist ilan etti. Bir ülkenin bakanın böyle konuşması devlet geleneğine ve kültürüne yakışmıyor. Ayıptır. İnsanlar hayır dedikçe, acılarının peşine düştükçe baskı ile susturmaya çalışıyorlar. 

Kimse bu baskı ile bir şey elde edemez ve bu iktidar da baskı ile yönetemeyecek. Bu anlamda siyasi görüşü, tercihleri, eğitimi ve yaşam şekli ne olursa olsun demokrasiyi savunan herkes bir arada durmalı. Tüm haksızlıklara karşı ortaklaşmalı.

Her zaman olduğu gibi CHP’li vekiller Cumartesi Anneleri’ne destek vermeye devam edecek. İçimizde durumu uygun olanlar, müsait olanlar katılım yapmayı sürdürecek. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca:

Bu konu şu anda gündemimizde; konuyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Elbette Cumartesi Anneleri’nin her hafta düzenlediği oturuma katılmaya devam edeceğiz. Çocuklarının en azından kemiklerini talep edecek kadar zor durumda olan annelere yapılan bu müdahale kabul edilemez. İnsanı değerler vicdani olarak bu kabul edilemez. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklama ise haddini aşmıştır.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü:

Müdahaleyi doğru bulmuyorum. Orada oturan insanlar canı yanmış, ellerinden bir şey gelmeyen anneler. Haber alınamayan çocuklarının peşine düşen insanlar. Seslerini duyurmak için bir araya geliyorlar. Ama ülke öyle bir hale geldi ki ağzını açan herkes her şeyden korkar halde. 

Hükümetin durumu da aynı. O insanlar 700 haftadır orada. 

Ben bu hafta 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Eskişehir’in Kurtuluşu programlarında olmam gerektiği için gidemiyorum. İstanbul vekillerimiz her hafta olduğu gibi bu hafta da orada olacak. Ben de önümüzdeki haftalarda orada olacağım.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin:

Yaşlı insanlara uyguladıkları zulmü izlerken biz utandık, onlar bu açıklamaları yapmaktan utanmadı. 2011 yılında ‘’ Sizin sorununuz benim kabinemin sorunu’’ diyerek analara evlatlarını bulma sözü verdiğinizi unuttunuz mu? 

Meclis bünyesinde oluşturulan faili meçhuller komisyonu, 1974-1994 yılları arasında 908 faili meçhulün olduğunu açıklaması unutuldu mu? 

Cumartesi Anneleri evlatları için barışın dilini konuşan kadınlar, çocukları kaybolmuş değil, kaybedilmiş kadınlar, tüm annelere babalara bin selam olsun. Adalet bir gün herkese lazım olacak.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık:

Bir ameliyat geçirdim ve koruyucu kemoterapi alıyorum. 

Geçen hafta ve bu hafta katılamama sebebim budur. O hafta yaşananları MYK’da arkadaşlarımız anlattı. Çok belli ki yeniden Gezi’ye benzer bir şey yaşamaktan korktular. Orada acılı anneler var bu konuda Bakan Soylu’nun ifadeleri son derece kötü. Ama onun bu tarzını biz başka olaylarda da gördük o nedenle çok şaşırmıyorum.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: 

Cevap vermedi.

CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü:

Cevap vermedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir: 

''Maalesef görüş bildiremeyeceğim'' mesajını iletti.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç:

Cevap vermedi.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke:

Cevap vermedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet:

Cevap vermedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu:

Cevap vermedi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin:

Cevap vermedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal:

Cevap vermedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…