ABD ile kriz özel sektörü vurdu: 6 işlem gününde borç yükü 91 milyar TL arttı

6 Ağustos 2018
ABD ile kriz özel sektörü vurdu: 6  işlem gününde borç yükü 91 milyar TL arttı

Piyasalarda ABD-Türkiye ilişkilerinin geldiği nokta ve yeni yaptırım riski TL cinsi varlıklar üzerinde baskı yaratıyor. TL'deki değer kaybı, döviz cinsi borç yükü bulunan Türk özel sektörü açısından da olumsuz bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre banka dışı firmaların net döviz açık pozisyonu Mayıs ayında 217,3 milyar dolar seviyesindeydi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Pastör Brunson krizi ise 26 Temmuz'da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yaptığı konuşmada "Pastör Brunson'ı hemen serbest bırakın ya da sonuçlarını katlanmaya hazır olun" demesiyle başlamıştı.

Pence'in açıklaması öncesinde Dolar/TL kuru 4,77 seviyesindeydi. Yani Türk şirketlerinin net döviz açığı o günün kuruyla TL cinsinden 1 trilyon 36 milyar TL seviyesindeydi.

Bugün ise Dolar/TL 5,19'u aşmış durumda. Yani döviz açık pozisyonu TL bazında 1 trilyon 127 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Toplamda altı işlem günü içerisinde Türk şirketlerinin üzerindeki dış borç yükü TL bazında 91 milyar TL artmış oldu. Benzer bir tablo 12 ay içerisinde geri ödenmesi gereken kısa vadeli dış borç için de geçerli.

Mayıs sonu itibarıyla 123,3 milyar dolar seviyesinde bulunan Türk şirketlerin kısa vadeli dış borç stoku, TL bazında son 6 işlem gününde TL bazında 51,4 milyar TL arttı.

Yabancı para cinsi borçlanıp TL cinsi gelir elde eden özel sektör şirketlerinin kur riski daha önce Uluslararası Para Fonu (IMF) ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da Türkiye ekonomisine dair risk unsurları olarak dile getirilmişti.

CHP'li Selin Sayek Böke: Çöküş!

CHP milletvekili Selin Sayek Böke, twiterdan yaptığı açıklamada çöküşün önlenebilmesi için yeni bir iktidar gereklidri dedi.

1-Çöküş... Dolar 5,18! 10 yıllık tahvil faizi %20! Dolar değil döviz demeli, çünkü TL sadece dolara karşısında erimiyor. Avroya, Çin Yuan’ına ve hatta Zimbabve Doları’na karşı da değer kaybediyor. Kaybeden Türkiye, halk...

2-Artan döviz halk için hayat pahalılığı demek, üretici için maliyet artışı demek, iflaslar, işsizlik, umutsuzluk demek. İşinden, aşından, işyerinden olacak vatandaşa dönüp yastığının altını aç bakalım diyebilmek ise en basitinden sorumsuzluk demek!

3-TL’de bu sene yaşanan yüzde 40’a yakın değer kaybının sorumlusu Saray’dır. Saray’ın kurduğu hukuksuz, kuralsız, şahsileşmiş düzendir. Saray’ın kurduğu rantçı, talancı, halkı yok sayan ekonomidir.

4-Gidişat halkın yüzde 99’unu, milyonlarca emekçiyi altında bırakacak bir çöküş! Çare etkin bir TBMM, hukuk, üretim, özgürlük, kapsayıcı kurumlar... Doların ve faizin dizginlebeilmesi, çöküşün önlenebilmesi için hepsi birer zorunluluk artık!

5-Kriz yeni bir siyasetle aşılabilir ancak! Meseleyi siyasileştirecek, krize karşı örgütleyecek, yeni bir ekonomiyi omuz omuza kuracak yeni bir iktidar iddiasıyla... Bu da çöküşün önlenebilmesi için en az diğer adımlar kadar bir zorunluluk artık...

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…