'İnsanlık da boğuldu': Bebeklere cenaze arabası verilmedi

31 Temmuz 2018
'İnsanlık da boğuldu': Bebeklere cenaze arabası verilmedi

Bursa Büyük şehir Cenazeişleri Müdürlüğü: Bugün de yok, yarın da olmayacak --Ayvalık’tan Midilli’ye kaçmaya çalışırken teknenin batması sonucu boğulan FETÖ’den aranan adam il e 2 bebeğinin cenazesini, acılı aile kendi taşıdı. 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ayvalık’tan Midilli Adası’na gitmeye çalışırken can veren FETÖ şüphelilerinin cenazelerine ilişkin, trajik bir iddia dile getirdi.

Fiber teknenin batması sonucu ölen 6 kişiden Gökhan Yeni, 2.5 yaşındaki oğlu Burhan Yeni ve 8 aylık kızı Nurbanu Yeni için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cenaze aracı vermediğini, ailenin kendi imkânları ile cenazeleri Amasya’ya götürdüğünü belirten Gergerlioğlu, “Orada boğulan bence insanlık oldu” dedi. Ağabeyini ve iki yeğenini kaybeden Gökçen Yeni ise “Abimin tek suçu onların okullarında çalışmak. Bu iki yavrunun ne suçu var? Acımızı yaşayamadık. Cenaze aracı verilmedi, kendimiz Cenaze aracı bulmak zorunda kaldık” dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise “Tüm vatandaşlara Cenaze imkânı sağlandığını Cenaze sahiplerinin bu imkândan yararlanmayarak cenazeleri kendilerinin naklettiği” yönünde açıklama yaptı. Baba Gökhan Yeni ile iki çocuğunun cenazesi bugün Amasya’da toprağa verilecek. İşlemlerin ardından serbest bırakılan bebeklerin annesi Gülfem Yeni’nin Cenaze için Amasya’ya doğru yola çıktığı belirtildi.  

'Başkanlık vermeyin dedi’

HDP milletvekili Gergerlioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada  ailenin önceki gece saat 22.30’da kendisine ulaşarak yardım istediğini, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin cenazeleri Amasya’ya götürmek için kendilerine araç vermediğini söylediğini anlattı.  Belediye başkanını arattığını ancak ulaşamadığını, bunun üzerine Cenaze İşleri Müdürü’nün kendisine “Vekilim aslında ben de verilmesi gerektiğini düşünüyorum ama başkanlık bize araç vermeyin dedi” dediğini belirten Gergerlioğlu şöyle konuştu:
“Bu dini olarak, vicdani olarak doğru bir şey mi sayın müdürüm’ diye sordum. Müdür  ‘evet haklısınız, ben de öyle düşünüyorum’ diye karşımda kıvranmaya başladı. ‘İçişleri Bakanlığı’na kadar ben bunu şikâyet ederim, lütfen, bu durumu düzeltin’ dedim. Müdür bizi ne geri aradı, ne de telefonlarımı bir daha açtı.  Aile gitmiş özel bir ambulans bulmuş, cenazelerini kendi imkânları ile Amasya’ya götürmüşler. Ben bu olayı sosyal medyada paylaşınca kıyamet koptu. Bunların paçaları tutuşmuş, aileyi aramışlar, hatta ‘uçak bulduk, uçakla götürelim demişler’ Cenaze sahipleri araçla yoldalar, Amasya’ya ulaşmak üzereler, ‘Yok istemiyoruz, aracımızı bulduk, biz kendi imkanlarımızla cenazelerimizi memleketimize götürüyoruz’ diye cevap vermişler.”  

İnsanlık da boğuldu’

Yaşananları değerlendiren Gergerlioğlu, “Çok üzücü bir durum. İnsanlık bu kadar mı dibe vurdu? Orada boğulan bence insanlık oldu. Vicdanlar bu kadar mı köreldi dedirten bir olay. Bir kamu kuruluşu bir cenazeye nasıl araç vermez? Anne gözaltında, çocuklar boğularak yaşamını yitirmiş, siz kalkıp hala siyasi hareket ediyorsunuz. Türkiye’nin geldiği akıl fikir çılgınlığının en kötü noktayı gösteriyor. İki tane bebeğe bir ambulans vermiyorsunuz. Tepkiler üzerine bir de yalan atıyorsunuz. Türkiye’nin geldiği noktada ağır bir düşmanlaştırma, ötekileştirme ile karşı karşıya olduğumuz durumun acı bir örneği diyorum” diye konuştu.

Ağabeyi ve iki yeğenini kaybeden Gökçen Yeni: Götürmek istemiyorlar dediler

Ağabeyi Gökhan Yeni ve iki yeğenini kaybeden Gökçen Yeni de gazetemize yaptığı açıklamada, Bursa Büyükşehir Belediye’si Cenaze İşleri Müdürlüğü sorumlularının, önce çocukların cenazelerini uçakla götürmeyi teklif ettiğini, sonra bundan vazgeçip Ankara’ya gidecek iki cenazenin yanında göndermek istediğini anlattı. Daha sonra yine fikir değiştirildiğini, bilgi verenlerin çelişkili davrandığını anlatan Yeni, Adli Tıp’taki yetkililerin yönlendirmesi üzerine şikâyette bulunduklarını, bundan sonra cenazelerinin hepten ortada kaldığını anlattı. Telefon arama kayıtlarının kendisinde bulunduğunu anlatan Yeni, “Siz müdürlere kadar aramışsınız dedi, müdürümüzün cevabı ‘bugün de yok yarın da olmayacak’ dedi. Biz Adli Tıp’ın önünde beklerken orada çalıştığı anlaşılan bir kişi ‘Burada niçin bekliyorsunuz?’ dedi. Biz de ‘cenaze aracı gelecek, cenazelerimizi alıp götüreceğiz dedik. O da bize  ‘Siyasi sebeplerden dolayı araç iptal oldu, sizin Cenazeleri götürmek istemiyorlar, siz özel araç ayarlayın’ dedi” diye konuştu. 

Bu iki yavrunun suçu neydi? 

İşlemlerin gece saat 24.00’te bittiğini ve özel araçla cenazelerini alarak yola çıktıklarını belirten Gökçen Yeni, “Yola çıktıktan yarım saat sonra belediyeden biri aradı, ‘sizin cenazeleri götüreceğim’ dedi. Biz de özel bir araç tuttuğumuzu, yolda olduğumuzu söyledik. Abimin tek suçu onların okullarında çalışmak. Okulu açtıran bu devlet zaten. 8 aylık bir bebek, 2,5 yaşında başka bir bebek, bu iki yavrunun ne suçu var? Acımızı yaşayamadık” ifadelerini kullandı.

Belediye: Kendileri istemedi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise  belediyenin tüm vatandaşlara yakın bölgelere karayoluyla uzak bölgelere ise uçakla ücretsiz Cenaze hizmeti verdiği belirtilerek, “Balıkesir’deki olayın ardından cenazelerden 4’ü Bursa’ya getirilmiş ve Adli Tıp Kurumu’na kaldırılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise dün gece saatleri itibariyle cenazelerin nakli için gerekli tüm bilgileri Cenaze sahiplerine iletmiş, cenazelerin uçakla naklinin gerçekleştirilebileceğini bildirmiştir. Aynı saatlerde cenazelerin uçakla Amasya ve Sinop’a nakledilmesi için de Adli Tıp Kurumu’na araç göndermiştir. Ancak Cenaze sahipleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tüm vatandaşlara olduğu gibi kendilerine de sağladığı bu imkandan yararlanmamış, cenazelerin naklini kişisel olarak gerçekleştirmişlerdir” denildi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…