AKP'nin, bedellide 21 gün ısrarının sebebi ne?

26 Temmuz 2018
AKP'nin, bedellide 21 gün ısrarının sebebi ne?

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, AKP'nin bedelli askerlikte temel eğitim ısrarının arkasında, Konya'da üretim yapan Albayraklar Grubu'na ait Ereğli Tekstil firmasının olduğunu ileri sürdü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda verilen önergeyle bedelli askerlikten yararlanmak için öngürülen şartlarda değişikliğe gidilerek 28 gün olarak öngürülen temel eğitim süresi 21 güne çekildi.

Teklifin ikinci maddesinde ise daha önce 28 gün olarak belirlenen 25 yaş sınırlı bedelli askerlik süresinin 21 güne indirilmesi için AKP imzasıyla önerge verildi. Kabul edilen önerge ile bedelli askerlik eğitim şartı 21 güne indirilirken, ücret 15 bin TL olarak belirlendi.

Daha önce çıkarılan bedelli askerlik düzenlemelerinde herhangi bir temel eğitim şartı aranmamış hatta dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in isteğiyle bedelli ve dövizle askerlikteki “21 günlük temel eğitim” 2012 yılında kaldırılmıştı.

AKP 21 GÜNDE NEDEN ISRAR ETTİ?
Bedelli askerlik yapacaklardan gelen tepkilere ve ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin temel eğitimin verilmesine gerek olmadığını söylemesine rağmen AKP önerisinde ısrar ederek eğitimin 21 gün yapılmasına karar verdi.

İleri Haber'in aktardığına göre, AKP 'nin temel eğitim süresindeki ısrarı üzerine çok önemli bir iddia ortaya atıldı.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım TBMM Genel Kurulu sırasında yaptığı konuşmasında AKP'nin temel eğitim ısrarının arkasında, Konya'da üretim yapan Albayraklar grubuna ait Ereğli Tekstil firmasının olduğuna dikkat çekti.

'TSK'NIN ELBİSE İHTİYACININ % 40'INI TEK BAŞINA KARŞILIYOR'
Bedelli askerlik düzenlemesine yaklaşık 1 milyon 324 bin vatandaşın başvuracağı düşünüldüğünde TSK'nın elbise ihtiyacının %40'ını tek başına karşılayan yandaş Albayraklar Ereğli Tekstil'in servetine servet katması bekleniyor.

CHP 'li Yalım'ın meclisteki konuşmasının ilgili kısmı şöyle:

“Diğer bir taraftan değerli arkadaşlarımız, biliyorsunuz, konu bitmiyor, çok sayıda vatandaşımız… Özellikle bu konunun altını çizerek belirtmek istiyorum. Neden yirmi bir günde ısrar ediyor Cumhurbaşkanı? Bu benim kendi fikrim değil ancak gelen talepleri de biz halkın Meclisinde, milletin vekili olarak dile getirmek zorundayız. Bakın, bir tane firma var Konya'da Ereğli Tekstil. Türk Silahlı Kuvvetlerinin elbise ihtiyacının yüzde 40'ını tek başına karşılıyor. İşte, bu firmanın yönetim kurulu benim dikkatimi çekti, sizlerle paylaşmak istiyorum. Yönetim Kurulu: Faruk Albayrak, Muzaffer Albayrak, Mesut Muhammed Albayrak. Takdiri yüce Türk milletine bırakıyorum. Bunu sosyal medyada birçok vatandaşımız, genç kardeşimiz gönderdi. Acaba yirmi bir gün temel mecburiyeti bir yerlere mi dayanıyor? Takdir sizlerin diyorum.”

21 GÜNLÜK ASKERLİĞİN ARKASINDA RANT ARAYIŞI
Yalım'ın bu sözleri AKP'nin 21 günlük bedelli askerlik ısrarının arkasında bir rant arayışı olduğu tartışmalarını başlattı. İddiaların merkezinde yer alan Ereğli Tekstil 1997 yılında Albayraklar grubu tarafından satın alındı.

1937 yılında Sümerbank tarafından kurulan Ereğli Entegre Tekstil Fabrikası, Bakan Berat Albayrak'ın ailesinin sahib olduğu Albayrak Grubu tarafından 1997 yılında satın alındı.

(Faruk Albayrak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşıyor)

Aynı zamanda Albayraklar Grubu, hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinin de sahibi.

Yönetim Kurulu Üyeleri:
Faruk Albayrak – İBB Spor Yönetim Kurulu ve Albayraklar Holding Yönetim Kurulu Üyesi

Muzaffer Albayrak- Albayraklar Holding Yönetim Kurulu Üyesi

Mesut Muhammed Albayrak – Albayraklar Holding Yönetim Kurulu Üyesi

Ömer Bolat – AKP MYK üyesi ve Albayraklar Holding CEO'su

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…