Pervin Buldan: Kadınlar faşist, diktatöryal sisteme izin vermeyecek

20 Temmuz 2018
Pervin Buldan: Kadınlar faşist, diktatöryal sisteme izin vermeyecek

Tek adam rejiminin son seçimle hayata geçirildiği bu dönemde bize düşen tarihsel görevler son derece önemlidir. Emek düşmanı, tekçi bir rejim ile karşı karşıyayız. Ancak bu rejim karşısında güçlü bir kadın yapısıyla bulunduğumuzu belirtmek isteriz. Tek adam rejimine karşı kadın mücadelesi büyük bir atılım başlatacaktır. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Parlamento Kadın Grubu’nun Van'da düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Buldan, “Parlamentoya girdiğimiz günden bugüne kadınların yaşadığı sıkıntılar, kadınlara uygulanan her türlü eşitsizliği gündeme getiren bizler olduk. Kadınların sesi olduk, gücü olduk. Bu ses bugüne kadar büyüyerek devam etti, bundan sonra da büyüyecek. 27. dönemde en çok kadın temsiliyetini sağlayan parti olarak, kadınların tüm sorunlarını dile getirmek bizim görevimiz olacaktır. Şimdi demokratik mücadeleyi daha da yükseltmek istiyoruz. Önümüzde yürümemiz gereken çok yol var. Ancak şu karanlık günlerde kadınların gücüne elzem düzeyde ihtiyacımız var. Kadınlar faşist, diktatöryal sisteme izin vermeyecek” dedi.

Buldan, şu ifadeleri kullandı:

20-21-22 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceğimiz milletvekili kampımızı burada gerçekleştirmenin çok anlamlı olduğunu söyleyebilirim. Seçim döneminde yaşananlar, 26. dönemde yaptıklarımız ve yapamadıklarımız ve 27. dönemde bizleri bekleyen tehlikeler, riskler ve yol haritasını belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bugün kadın yoldaşlarımızla, yarın da erkek arkadaşlarımızın katılımıyla bir mücadele hattı öreceğiz.

‘SURUÇ'UN HESABI SORULSAYDI DİĞER KATLİAMLAR OLMAZDI’

Bugün Suruç katliamının 3. yıl dönümü. Katliamda yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Adalet çığlıklarına rağmen adaletin sağlanamadığı ve katillerin korunduğu bir döneme tanıklık ettik. 20 Temmuz’da devlet eliyle, IŞİD ile birlikte gerçekleşen katliamın sorumlularının açığa çıkarılmadığı sonraki dönemde de bu tür katliamlara tanık olduk. Eğer hesap sorulsaydı diğer katliamlar olmazdı. Onlar, beden olarak aramızdan ayrılmış olabilirler ama o güleç ve umut veren yüzlerini hiç unutmadık. Bir kez daha ailelerine başsağlığı diliyoruz.

‘EKSİKLERİMİZİ GİDERMEK İÇİN BURADAYIZ’

Çok kritik bir seçim dönemini atlattık. Zor koşullarda 24 Haziran tarihinde hukuk dışı ortamda bir seçim yaşadık. 7’den 70’e herkesin katkı sunduğu, HDP olarak büyük bir başarı elde ettiğimizi belirtmek isteriz. Ancak bu üç gün boyunca yetmezliklerimizi, eksiklerimizi görmek ve gidermek için burada bulunuyoruz.

‘SEÇİM BAŞARISINDA KADINLARIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK’

Kadın temsiliyetini Meclis'te bu denli elde etmek büyük bir başarıdır. 26 kadın arkadaşımızı parlamentoya vekil olarak seçtik. Diğer partilere oranla büyük bir başarıyı elde etmekle birlikte yine eşit temsiliyeti sağlayamadığımızı da belirtmek isterim. Bu seçim sürecinde kadınların, gençlerin büyük bir başarısı söz konusu. Yapmış olduğumuz seçim kampanyasında en büyük emeği kadınlar ve gençler verdi. Kadınların emeğiyle, katkı sunan tüm kadın ve gençlere teşekkür ediyoruz. Ayrıca cezaevlerindeki tüm kadın yoldaşlarımıza, mesajlarıyla her zaman yanımızda olduklarını gösteren zindanlardaki kadın yoldaşlarımıza selamlarımızı sunuyoruz.

‘TEK ADAM REJİMİNE KARŞI KADIN MÜCADELESİ’

Tek adam rejiminin son seçimle hayata geçirildiği bu dönemde bize düşen tarihsel görevler son derece önemlidir. Emek düşmanı, tekçi bir rejim ile karşı karşıyayız. Ancak bu rejim karşısında güçlü bir kadın yapısıyla bulunduğumuzu belirtmek isteriz. Tek adam rejimine karşı kadın mücadelesi büyük bir atılım başlatacaktır. Geçmiş dönemde de sisteme karşı yürüttüğümüz mücadelede büyük bedeller ödeyen biz kadınlarız. Bunu anlayarak önümüze bir yol hattı koyduk ve bunu başardık. Eş başkanlık sistemini hayata geçirdik.

Kadın-erkek eşit temsiliyetini karar mekanizmalarında hayata geçirdik. Kadın meselesindeki duyarlılığıyla kadın kurumlarımız tarihe önemli bir not düştü. Kadınların yaşadığı sorunlara çözüm amacıyla açtığımız kadın kurumları kayyumlar tarafından kapatıldı. Ancak kadın kurumlarına, kadın örgütlerine söz veriyoruz. Kadın özgürlük mücadelemiz asla sekteye uğramayacak daha da büyüyecektir.

‘KADINLAR FAŞİST, DİKTATÖRYAL SİSTEME İZİN VERMEYECEK’

Parlamentoya girdiğimiz günden bugüne kadınların yaşadığı sıkıntılar, kadınlara uygulanan her türlü eşitsizliği gündeme getiren bizler olduk. Kadınların sesi olduk, gücü olduk. Bu ses bugüne kadar büyüyerek devam etti, bundan sonra da büyüyecek. 27. dönemde en çok kadın temsiliyetini sağlayan parti olarak, kadınların tüm sorunlarını dile getirmek bizim görevimiz olacaktır. Şimdi demokratik mücadeleyi daha da yükseltmek istiyoruz. Önümüzde yürümemiz gereken çok yol var. Ancak şu karanlık günlerde kadınların gücüne elzem düzeyde ihtiyacımız var. Kadınlar faşist, diktatöryal sisteme izin vermeyecek. Hep birlikte daha da çoğalmaya devam edeceğiz.

Buradan Hakkari Milletvekilimiz Sayın Leyla Güven’e selamlarımızı iletiyoruz ve tahliye edilmesini istiyoruz. Sayın Güven gibi cezaevinde bulunan tüm kadın yoldaşlarımızı aramızda görmek istiyoruz.

Demokrat Haber/Van

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…