Çorlu faciasında ihmaller zinciri: Yol müdürü vekaleten görevlendirilmiş

17 Temmuz 2018
Çorlu faciasında ihmaller zinciri: Yol müdürü vekaleten görevlendirilmiş

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer:  ölü sayısının daha fazla olduğuna ilişkin duyumlar aldım --TCDD’deki özelleştirme nedeniyle liyakatsız atamalar yapıldı. Yığma tuğladan yapılmış, yüz yıllık menfezlerin üstüne sadece raylar döşenmiş, bakım yapılmamış, sadece makyaj yapılmış..

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer tren kazasıyla ilgili incelemelerinin sonucunu ve tespit edilen ihmalleri Artı Gerçek'e anlattı.

24 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Çorlu tren faciasının üzerinden sekiz gün geçti. Yetkililer kazaya yağışların neden olduğunu iddia ederken, yapılan ilk incelemeler bir dizi ihmali gözler önüne seriyor. Facianın ardından Çorlu'ya giden CHP heyeti, kazayla ilgili raporu yarın kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor. Heyette bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer incelemelerinin sonuçlarını Artı Gerçek'e anlattı.

"ÖLÜ SAYISININ FAZLA OLDUĞUNA İLİŞKİN İDDİALAR VAR"

Olay yerindeki ilk incelemelerinde konuştuğu yaralılardan ve ilk müdahaleyi yapan kişilerden ölü sayısının daha fazla olduğuna ilişkin duyumlar aldığını belirten Yüceer, “Benim buna dair bir tespitim olmadı. Ama bu iddialar bende endişe yarattı” dedi.  

"ÇOK SAYIDA EKSİK VAR"

Yüceer’in olay yerine ilişkin incelemelerden edindiği sonuçlar şu şekilde:

- Yığma tuğladan yapılmış, yüz yıllık menfezlerin üstüne sadece raylar döşenmiş, bakım yapılmamış, sadece makyaj yapılmış,

- Menfezin mühendislik ve altyapı sorunu var,

- Altyapıda herhangi bir yenileme ve bakım çalışması yapılmamış,

- Rayların altı ile menfez aynı dokuyla yapılmış,

- Menfezin temizliği ve kontrolü yapılmamış,

- Bugünün teknolojisine, bilimine ve tekniğine uygun bir çalışma yok.

Yüceer ayrıca “yağış kaynaklı” açıklamaların kazanın gerçek nedenini geçiştirmeye yönelik olduğuna işaret ederek “Meteoroloji sonuçlarına bakılırsa orada aman aman bir yağış yok. 7 yılda görünen 50 yıllık yağışlar göz önüne alındığında hemen hemen aynı yağışları almış, demek ki yağış kaynaklı değil. Orada ciddi bir ihmal var. Yağışlar zaten 2.5-3 saat sonra oluyor. Bunların soruşturulmasını istiyoruz” dedi.

"YOL MÜDÜRÜ VEKALETEN DURUYOR"  

Yüceer, TCDD’deki özelleştirme nedeniyle halen liyakatsız atamalar yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: Vekaleten görevlendirmeler var. Oradaki yol müdürü vekaleten görevlendirilmiş. Yeterliliğini araştırmak lazım, yeterli mi değil mi? Asıl sorumlular yerine, 110 kilometre gibi normal bir hızla menfeze giren ve kısa bir sürede fren yaparak duran makinistleri suçluyorlar. Geçişten sonra vagonlar devriliyor, öncesinde bir şey yok. Asıl sorumlular ortaya çıkarılmalı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…