Temelli: Teşviki burada alıp Man Adası’nda yemişler

1 Haziran 2018
Temelli: Teşviki burada alıp Man Adası’nda yemişler

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DTSO'yu ziyaretinde Türkiye’deki iktisadi sorunların ancak barış ortamı sağlanması durumunda aşabileceğini söyledi. Temelli, Hükümete de “Teşviki burada almışlar İstanbul’da, Man Adası’nda, New York’ta yemişler. Böyle yol almak mümkün değildir” sözleriyle yüklendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim temasları kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı (DTSO) ziyaret etti. Partili milletvekilleri ve milletvekili adaylarının da eşlik ettiği Temelli, DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. 

Temelli ve Kaya, daha sonra birlikte DTSO Konferans Salonu’nda kameraların karşısına geçti. 

KAYA: BÖLGENİN TALEPLERİ KARŞILANMADIĞI İÇİN CAN KAYBI ARTIYOR 

Burada konuşan DTSO Başkanı Kaya, Kürt sorununa dair çözümsüzlüğünün yarattığı sonuçlar üzerinde durdu. Kaya, “Kürt sorununun güvenlik politikalarının öne çıkması, bölgenin taleplerinin karşılanmamasından kaynaklanıyor. Aynı şeyi tekrarla söylüyoruz; bölgenin talepleri karşılamadığı için can kaybı her geçen gün artıyor, ülkenin ekonomisi de her geçen gün heba oluyor” dedi.

‘HDP ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENİYOR’

Türkiye’nin geçtiği süreç ve OHAL koşullarında seçimlerin gerçekleştirilmesine dönük endişelerini de dile getiren Kaya, “Sandık güvenliği ile ilgili sorunları görüyoruz. STK’ler olarak aramızda bu sorunları tartışıyoruz. Bunların Meclise taşınması çok önemli. Bizleri ziyaret etmeniz ve görüşlerimizi almanız çok önemli. Bölgenin sorunlarının doğru bir şekilde merkeze taşınmasında partiniz önemli bir rol üstleniyor. Beklentilerimiz de bu anlamda. Yerelin düşüncelerini merkeze aktarma noktasında sizlere önemli görevler düşüyor. Bölgenin sorunlarını nasıl taşırız noktasında sizleri çok rahatsız edeceğiz. Ziyaretinizi önemli görüyoruz” diyerek 24 Haziran seçimlerinde başarılar diledi.

TEMELLİ: TÜRKİYE ÇÖZÜM BEKLİYOR

Seçim gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Sezai Temelli’nin açıklamalarından satır başları ise şöyle: 

“Gerçekten çok kritik bir seçime gidiyoruz. 23 gün sonra Türkiye’nin kaderini değiştirebiliriz. Nereye gitsek, kiminle konuşsak, tüm Türkiye çözüm bekliyor. Bölgede daha önce de toplantı yaptık, DTSO’nun da görüşlerini aldık. Seçim programımız demokrasi ve demokrasi iktisadı üzerine kuruludur. Seçimlere giderken içinde bulunduğumuz tabloya baktığımızda, siyasi kriz ve iktisadi kriz anlamında ülke ciddi bir kriz ile karşı karşıya. 16 yıldır iktidarda olmasına rağmen, sorunlar iktidardan dolayı olmamış gibi, 2002 gibi halkın karşısına çıkarak, Türkiye’ye boş vaatlerde bulunmaya devam ediyor. 

‘DAHA VAHİM BİR TABLO BİZİ BEKLİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan kalkmış, ‘Yastığınızın altındaki dövizleri bozdurun’ diyor. İş dünyası kan ağlarken, yastığın altındaki döviz beklentisi var. Durum bayağı kritik ve sıkışma var. Görünenden daha vahim bir tablo bizi bekliyor. Bunun yegâne nedeni iktisat bilmemek değil, demokrasiyi de bilmiyorlar. Tek bildikleri tek adam rejimini üretmek. 

Ülkenin sorunlarını çözmenin yegâne yolu demokrasidir. Dünyaya baktığımızda gelir dağılımının demokrasi çıtasının yüksek olduğu yerlerde iyi olduğunu görüyoruz. Dünyadaki en adaletsiz ülke, Türkiye. Dağılımını sokakta görüyoruz. Çiftçi, esnaf, iş insanlarına bakıyoruz hepsi aynı tablo. Bu sorun her eve, işyerine girmiş durumda. 

‘BARAJI DEMOKRATİK CUMHURİYET TALEBİYLE AŞACAĞIZ’

Demokrasinin önünü açmak 24 Haziran’a bağlı. HDP’ye uygulanan baraj, Türkiye demokrasine, barışına uygulanan barajdır. Bu barajı demokrasi ve barış isteyen bütün yurttaşlarla birlikte, Demokratik Cumhuriyet talebiyle aşacağız. Bu barajı yıkmadan, Türkiye demokrasisinin önü açılmayacaktır. Bu aşılmadan iktisadın önü de açılmayacaktır. 1994’de Çiller krizi gibi, şimdi de derin bir krize girmiş durumdayız. 

‘DAMATLAR PARALARI ÇARÇUR EDİYOR’

Türkiye bugün aşırı israfkar bir duruma düşmüştür. Sarayın masrafları, savaş masraflarına hızla son vermeliyiz. Savaş konseptinden kurtulmak gerekiyor. Kaynakları S-400 ve SİHA’larla çarçur ediyorlar. Damatlar paraları çarçur ediyor. Bu ülke bu şekilde yoksulluk girdabından kurtulamaz. Biz savaş istemiyoruz, çünkü bu ülkeye barış ve demokrasi gelirse, iktisadi sorunları aşabiliriz. Ülke çok borçlu, iş insanları borçlu, üretim tezgahları dönmüyor. Finansal tezgahlar, rant ekonomisi dönüyor. Hakça bir paylaşım olmuyor. Bunları aşabilmek için yeni bir iktisadi programına ihtiyacımız var. Bütünlüklü HDP programını anlatırken, sektörel tercihlerde bulunurken, adaletli bir ekonomiden söz ediyoruz. Çarpık bir büyüme var ülkede ve hep birlikte katlanıyoruz. 

‘TEŞVİFİ BURADA ALIP, MAN ADASI’NDA YEMİŞLER’

Türkiye’de teşvik politikası uygulanan 6 bölge var. 6’ncı bölge burasıdır. Teşviki buradan almışlar İstanbul’da, Man Adası’nda, New York’ta yemişler. Böyle yol almak mümkün değildir. İnşaat sektörünün bedelini işçiler, başka sektörler ödüyor. Tek ayaküstüne büyüyen ekonomi eninde sonunda ayağını çukura sokuyor. Ülkeyi çukura sokan bu iktidar ve kabinedir. Bu çukurdan çıkmanın yolu, sosyal iktisadi yoldan geçiyor. Önce insanlara hak ettiği geliri yaratacağız. İnsanlar kredi kartlarını ve borçlarını değil, gelirlerine harcayacaklar. Üretimde buna bağlı olarak gelişecektir. Tarımda özellikle bölgede yatay ve dikey projelerle yeni bir üretim yapılanmasına geçeceğiz. Bu model, doğa dostu, kadın eşitlikçi modeline sahip olacak ve barış ve demokrasiyi de bu şekilde büyütebileceğiz. Siyasi tercihimizi finans sektörüyle değil, işçiyle geçiş programını ortaya koyuyoruz. 

‘YA DEMOKRASİ YA ERDOĞAN REJİMİ’ 

Bu program Cumhurbaşkanı adayımızla birlikte ortak programımızdır. Kendisi sarayı kullanmayacağını söyledi. Dolayısıyla bu şekilde israfa bu şekilde başlayacağız. Demirtaş, Cumhurbaşkanı olursa ülke demokrasiye gider. Adayımızın ikinci tura kalması önceliğimizdir. HDP parlamentoya dönemezse, en az 80 vekili AKP’ye geçmektedir. Bu da tek adamlığa geçmektedir. Ya demokrasi ya Erdoğan rejimi. Herkes ya barajı yıkacak, ya da Erdoğan rejimine bağlı kalacak.”

Açıklamalar ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…