17 siyasi parti ve inisiyatif ‘Adil Seçim Platformu’nu deklare etti

1 Haziran 2018
17 siyasi parti ve inisiyatif ‘Adil Seçim Platformu’nu deklare etti

CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi parti, sendika dernek ve inisyatiflerin yer aldığı 17 farklı oluşum “Adil Seçim Platformu”nu deklare etti. Platform oy verme günü tüm Türkiye’de seçim güvenliği için güçlerini birleştirdiklerini deklare ederek, aldıkları önlemleri açıkladı.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde sona gelinirken, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar seçim güvenliği için “Adil Seçim Platformu” çatısı altında bir araya geldi. Platformun deklaresi CHP Bülent Ecevit Parti Okulu’nda tüm yapıların temsilcilerinin katıldığı ortak basın açıklamasıyla yapıldı.

Seçim güvenliğine alınan önlemlerin kapsamlı olarak yer aldığı deklarasyon metnini Sensiz Olmaz Platformu'ndan Dilşat Arpacıoğlu okudu.

‘HEDEFE ULAŞMAK İÇİN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİK’

Arpacıoğlu, milyonlarca seçmenin dileği ve beklentisi doğrultusunda adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanması için güçlerini birleştirdiklerini söyledi. Arpacıoğlu, “Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanmasıdır. 56 milyon seçmenin her birinin isteği olduğuna inandığımız bu hedefe ulaşmak için güçlerimizi birleştirdik” ifadelerini kullandı.

SEÇİM GÜNÜ İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINDI 

Seçmenlerin seçim güvenliği ile ilgili haklı endişelerini gidermek amacıyla aldıkları önlemlere değinen Arpacıoğlu, bu kapsamdaki çalışmaları şu şekilde sıraladı:

“* Adil Seçim Platformu katılımcısı tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatifler sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde hep birlikte yapıyoruz.

* Seçim öncesi eğitim alan ve alacak yüz binlerce görevli ve gözlemcimizin sandıkların başında hazır bulunmalarını sağlayacağız. Mümkün olan her yerde hepimiz birlikte olacağız ama birimizin olamadığı yerde başka birimiz mutlaka olacak. Türkiye'de her sandıkta var olacağız, her seçmenin iradesi endişeye mahal vermeyecek şekilde sonuca yansıyacak.

* Bildiğiniz gibi YSK tarafından Doğu ve Güneydoğu’da 18 ili kapsayan sandık taşıma ve birleştirme adı altında 150 bine yakın seçmenin iradesinin sandığa yansıması ile ilgili endişe yaratan bir karar alındı. Taşınsa da, birleştirilse de ülkenin her köşesindeki tüm sandıklara hep birlikte sahip çıkacağız. Bu sandıklarda oy kullanacak seçmenlerin sandıklara erişimi için gerekli tüm tedbirleri birlikte alacağız. Sorumlu kişi ve kurumların adil olmaları için ve seçim güvenliğini sağlama görevlerini yerine getirmeleri için çalışacağız. Taşınan her sandık başındaki görevli sayımızı üç katına çıkaracağız.

* Yasanın tanıdığı bütün gözetim, denetim yetkileri ile donanmış, sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimizle bütün sandıklarda görev alacağız, yasaların verdiği yetkilerimizi sükunet ve kararlılıkla kullanacağız.

 * Bu organizasyonda görev alacak bütün görevliler, gözlemciler ortaklaştırdığımız teknolojik imkanlarımız ve lojistik altyapımızla görevlerini eksiksiz yerine getirecek.

* Gün içinde yurdun dört bir yanında binlerce avukatımız, sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz ve okul sorumlularımız omuz omuza çalışacak.

* Ankara’da kuracağımız ‘Ortak Basın ve İletişim Merkezi’mizde tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız bilgileri, seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye'ye duyuracağız. Seçim sonuçlarının medya eliyle manipüle edilmesine izin vermeyeceğiz.”

Sandığa gidip oy kullanma çağrısında da bulunan Arpacıoğlu, “Kurumlar ve yapılar olarak söz veriyoruz, seçmenlerin tümünün iradesinin seçime tam ve eksiksiz olarak yansıması için bütün gücümüzle sandıkların başında olacağız. Kime oy verirse versin, tüm vatandaşlarımız müsterih olsun ki onların oyu bizim oyumuzdur, onurumuzdur” diyerek açıklamasını tamamladı.

TAŞINAN SEÇMENİN SANDIKLARINDA 3 KAT FAZLA DAHA GÖREVLİ OLACAK

Toplantıda sorulara yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sandık birleştirme ve taşıma kararı alınan 18 ilin seçmen listelerinin hala siyasi partilere ulaşmadığını belirterek, YSK'ya tepki gösterdi.

MÜŞAHİTLER MUHABİRLİK YAPACAK

Adıgüzel, "İktidarın tekelinden gelen bir ajanstan gelirse veriler bu tarz sorunlar ortaya çıkar. Alternatif çözümü hazırladık ve sandık başlarından böyle bir çalışma yapabilir miyiz diye baktık. Türkiye'nin dört bir yanından müşahit arkadaşlarımı aynı zamanda muhabirlik de yapacak ve bunlara ‘Müşabir’ dedik. Müşabirler Türkiye'nin her yerinden bilgi aktaracaklar. Ben bütün vatandaşlarımızdan son sandık açılana kadar seçim kesinleşmiş değildir. Sonuçları yakından izleyin. Güvendiğiniz medya kanallarından sonuçları izleyin" dedi.

PLATFORMDA KİMLER YER ALIYOR?

CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, HDP, Sensiz Olmaz Platformu, Emek Partisi, DİSK, KESK, Atatürkçü Düşünce Derneği, Demokrasi İçin Birlik, Sandık Gücü, Seçim Süreci Meclisleri, Memleket Biziz, Birleşik Haziran Hareketi, Oyum Güvende, Hak ve Adalet, Hürriyet Hareketi.

Mezopotamya Ajansı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…