Meral Akşener, Muharrem İnce'yi hedef alıyor

28 Mayıs 2018
Meral Akşener, Muharrem İnce'yi hedef alıyor

CHP'den, özellikle kıyı kentlerinde Akşener'e oy kaymasının yaşanması, CHP'nin İYİ Parti'ye 15 milletvekili ile seçime girme imkanı kazandırması ve Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı adayı olması ile son bulmuştu..

Meral Akşener'in, GazeteDuvar'dan Özlem Akarsu Çelik'in sorularına verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gereken imzayı bulmanız sonucu CHP’den İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekili tekrar CHP’ye döndü. CHP’nin demokrasi adına bu anlamlı jestine karşılık siz de defalarca teşekkür ettiniz. Ancak sizin ittifakı CHP’siz yapmak istediğiniz yazılıp konuşuldu. Nasıl ikna oldunuz CHP’li ittifaka? Sizin özellikle CHP’nin, kıyı şeridindeki bir kısım oyu ile kadın seçmenlerinin bir bölümünün oyunu alma ihtimaliniz “Millet İttifakı”na nasıl yansıyor?

15 milletvekili konusu gerçekten de demokrasi adına çok anlamlı bir jest ki, kendilerine dediğiniz gibi teşekkür ettim. Ve elbette bu tarihi olay öyle birdenbire olmadı. İktidara güvenmiyorsunuz. Demokrasi adına, hukuk adına son derece yamuk bir bakışa sahipler ve her durumda gerçeği de yamultma hünerlerini geliştirmişler. Dolayısıyla bu iktidarda kadınlar nasıl sokaklarda tedirginse biz ülkenin yönetimiyle ilgilenenler de demokrasi adına tedirginiz. Biz seçime girebilmek için tüm şartları yerine getirmiştik. Nitekim Yargıtay da bunu açıklamasıyla sabitlemişti. Fakat YSK’ya baskı yapıldığına dair aldığımız duyumlar bizi politik ve de demokratik hamleye yöneltti. Sayın Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek durumu paylaştım ve desteğini rica ettim. Kendileri de kaygılarımızı son derece haklı bularak bize destek verdiler.

‘ERDOĞAN 2’İNCİ TURA SAYIN İNCE’NİN KALMASINI İSTİYOR’

“Millet İttifakı” Meclis çoğunluğunu alabilecek mi? İttifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısına dair öngörünüz nedir? Size gelen son ankette genel ve cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları nasıl?

“Millet İttifakı”nın Meclis çoğunluğunu alacağından hiç kuşkum yok. Anketlere baktığımızda seçimin ikinci tura kalacağı açık. İkinci turda ne olacağı ise Erdoğan’ın karşısına kimin çıkacağıyla yakından ilgili. O nedenle biz hep seçmene “Erdoğan kimin ikinci tura kalmasını istemez bu soruyu sorun, oyunuzu buna göre verin” diyoruz. Erdoğan ikinci tura Sayın İnce’nin kalmasını istiyor çünkü biliyor ki Sayın İnce’nin ikinci turda alacağı oy, biz kendisini desteklesek de Erdoğan’ı geçemiyor. Benim ikinci tura kalmam halinde ise Erdoğan’ın tüm hesapları altüst oluyor. Ben AK Parti içerisindeki Erdoğan yorgunlarından da Erdoğan’a oy vermek istemeyip ama CHP adayına da oy verme eğiliminde olmayanların oylarını da dâhil ederek önemli bir farkla Cumhurbaşkanlığını alıyorum. Kamuoyu araştırma şirketlerinin neredeyse tamamı, ikinci tura Sayın İnce kalırsa Erdoğan’ın farkla kazanacağını, ben kaldığımda ise Erdoğan’ın kaybedeceğini görüyor. Kendisi de bunu bildiği için benim üzerimde bir karartma uyguluyor. Sayın Erdoğan’ın korkuları nedeniyle benim yakın siyasi geçmişim engelli koşuya döndü. İyi bir gazeteci olduğunuz için size sormak istiyorum, Erdoğan’a yakın medyanın Muharrem Bey’e gösterdiği ilgi dikkatinizi çekmiyor mu? Sadece soruyorum.

‘DİLERİM, ÜLKEMİZ DAHA FAZLA ZARAR GÖRMEDEN ERDOĞANGİLLERİN EVLERİNE DÖNÜŞÜNÜ GÖREBİLİRİZ’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan cumhurbaşkanlığını kazanır ama Meclis çoğunluğunu elde edemezse kasım ayında seçimleri tekrarlar yorumu yapılıyor. Sizce bunu yapabilir mi?

Seçim bizim kaçtığımız bir durum değildir. Öyle bir durum olacağını sanmıyorum, deyin ki oldu, seçmen gerekli cevabı verecektir. Çünkü bir süredir, İYİ Parti kurulduğu günden itibaren Erdoğan’ın yazdığı hiçbir senaryo işe yaramıyor. İYİ Parti’nin varlığı AK Parti’nin oyun kuruculuğunu sona erdirdi. Ezberleri, alışkanlıkları, alışıldık dengeleri ve de asaplarını bozmuş durumdayız. Dilerim, ülkemiz daha fazla zarar görmeden Erdoğangillerin evlerine dönüşünü görebiliriz.

16 Nisan Referandumunda AK Parti’nin büyükşehirlerde oy kaybetmesinde “kentli muhafazakârlar”ın tutum değişikliği de etkili olmuştu. Sizce bu kesim 24 Haziran’da nasıl bir tercih yapacak?

Çok açık, bu kesim ve özellikle kadınlar seçimi önce ikinci tura taşıyacaklar. Sonra da ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilmemde, dolayısıyla Türkiye’deki iyi, mütevazı, naif insanların kazanmasında önemli bir rol oynayacaklar.

‘AKŞENER İLE KÜRT KARDEŞLERİMİZİN HİÇBİR SORUNU YOKTUR’

Seçim ikinci tura kalırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HDP’nin anlaşacağını öne sürmüştünüz. Bazı HDP’liler de seçimin ikinci tura kalması durumunda Erdoğan’ın size başkan yardımcılığı teklif edeceğini ve sizin de kabul edeceğinizi iddia ediyor. Böyle bir ihtimal var mı? HDP’nin Erdoğan’la anlaşacağı tespitinizi neye dayandırıyorsunuz? 

Benim bu konuda Sayın Erdoğan gibi ne gizli bir gündemim ne de başka planlarım var. Aksine kamuoyunun da yakından bildiği gibi Erdoğan son 2.5 yıldır bizi siyaset sahasının dışına atmak için gerek siyasi gerek yargı üzerinden her türlü engelleme ve baskıyı yaptı. Arkadaşlarımla birlikte yılmadan mücadele ettik. Bu seçim bizim Erdoğan ile rövanşımızdır. Artık senaryolarla yönetilecek zamanı geçtik. Şimdi sadece gerçekler konuşuyor. O gerçekler de diyor ki, Akşener ile Kürt kardeşlerimizin hiçbir sorunu yoktur. Hem Doğu’da hem de Güneydoğu’da bana ve partimize bizi memnun eden bir ilgi var, gönderilen mesajlar var. Siyaseti Erdoğan’ın tasarımına göre konuşmak ve yaşamak dönemi de benim sayemde kapandı.

‘DEMİRTAŞ HÜKÜMLÜ DEĞİL SANIKTIR. KENDİSİNE EŞİT ŞEKİLDE YARIŞMA HAKKI TANINMALIDIR’

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyasını cezaevinden yürütmesinin adil olmadığını söyleyen Muharrem İnce, Demirtaş’ın serbest bırakılması için sürekli çağrı yapıyor. Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu da siz de Demirtaş’ın serbest kalması gerektiğini açıkladınız. Muharrem İnce gibi Demirtaş’ı Edirne F Tipi Cezaevinde ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?

Sayın Demirtaş konusunda tavrımı net olarak açıkladım. Kendisi hükümlü değil sanıktır. Cumhurbaşkanı adayı olarak eşit şekilde yarışma hakkı tanınmalıdır. Beraat ettiği takdirde geri dönülmez sonuçlar yaratacağı düşüncesindeyim.

Erdoğan’ın karşısında ikinci tura kalan adayın, HDP seçmeninin oyunu almadan ipi göğüslemesi imkânsız görünüyor. Kürt seçmenin, 90’lı yıllardan aklında kalan Akşener’e oy vermeyeceği yorumunu yapan da var, sizin seçim kampanyası süresince vereceğiniz mesajları dikkatle dinlememizi söyleyen de. Peki bu seçmene özellikle Diyarbakır mitinginizde ne gibi vaatleriniz olacak?

Ben Erbakan Hükümetinde yaklaşık 8 ay bakanlık yaptım. Erbakan Hükümeti döneminde rahmetli Erbakan’a böyle bir suçlamanın yöneltildiğini ne okudum ne duydum. Peki nasıl oluyor da o hükümetin içişleri bakanına bu tür suçlamalar yöneltiliyor?

Biz Kürt vatandaşlarımızı terör eylemlerinin birinci derece mağduru olarak görüyoruz. İYİ Parti olarak 81 il, 81 milyonu kucaklayan bir anlayışa sahibiz. Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyan herkes devlet tarafından eşit kabul edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı taşıyan herkes, her konuda eşittir. Bakın, “hoşgörülü olmak” gibi bir üstten bakış değil bu, aynı seviyeden bir bakış. Üstelik sadece etnik olarak değil, din/mezhep, cinsiyet, kültür ayırmaksızın bir eşitlikten söz ediyorum. Benim Bitlis, Ahlat’ta evim var. Bayram sabahı da orada olacağım.

Roprtajın tamamı için tıklayınız

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…