YSK'dan 19 ilde sandık taşımaya onay

26 Mayıs 2018
YSK'dan 19 ilde sandık taşımaya onay

YSK, Valilik ve il seçim kurullarından gelen talepleri karara bağladı. 19 ilde sandık taşımaya onay çıktı.. 270 bin seçmen etkileniyor.

YSK, valilik ve il seçim kurullarından gelen sandık taşıma ve birleştirme taleplerini karara bağladı. Edinilen bilgiye göre 19 ilde sandık taşıma kararı alındı. Kararlarda 5 kilometre uzaklıktaki sandık taşıma taleplerinin kabul edildiği öğrenildi. Bu şekilde taşıma kararlarında seçmen sayısının ise dikkate alınmadığı öğrenildi.

Tamamı Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerden yapılan başvurularıa HDP tepki göstermiş, YSK başkanı ile görüşmüştü.

HDP Milletvekili Mithat Sancar gelen taleplerin yaklaşık 270 bin seçmeni etkilediğini açıklamıştı. Tam sayı YSK kararları açıklandıktan sonra öğrenilecek.

AYM 31 MAYIS’TA GÖRÜŞECEK

CHP, mühürsüz oy pusulalarının kabulü, sandık başkanlarının belirlenme usulü ve seçmene sandık başına kolluk gücü çağırma ile sandık taşıma ve birleştirme düzenlemesinin de içinde olduğu seçim ittifakı kanununu iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürdü. AYM CHP’nin yaptığı başvuruyu, 31 Mayıs’ta esastan görüşerek karara bağlayacak. Eğer AYM’nin kararı iptal yönünde olursa YSK’nin alacağı sandık taşıma kararları da geri alınacak.

YASA NE DİYOR?

24 Haziran seçimleri öncesi Meclis’te kabul edilen düzenleme ile vali veya il seçim kurulu başkanına, seçimden bir ay önce sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesine karar verme hakkı tanındı. Bu konuda son söz de Yüksek Seçim Kurulu’na bırakıldı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…