CHP PM'de cumhurbaşkanı adaylığı için 3 isim tartışıldı

25 Nisan 2018
CHP PM'de cumhurbaşkanı adaylığı için 3 isim tartışıldı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in adaylıktan geri çekilmeyeceğini açıklamasının ardından 24 Haziran için 'ortak aday' formülünün rafa kalktığı belirtildi. CHP Parti Meclisi'nde (PM) de bu gelişmenin ardından 3 isim öne çıktı: Yılmaz Büyükerşen, İlhan Kesici, Muharrem İnce.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in aktardığına göre, 24 Haziran seçimlerine kısa süre kala, muhalafet ittifak çerçevesinde görüşmelerini büyük oranda sonlandırırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin MYK ve PM’sini arka arkaya topladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in adaylıkta ısrarıyla ortak aday seçeneği büyük oranda sona erdi. 

CHP PM’de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin isimlerinin tartışıldığı öğrenildi. 

Kılıçdaroğlu’nun ise yasaya göre adayın kendisi hariç en az 20 milletvekili ile cumhurbaşkanı adayı gösterilebileceğine dikkat çekerek, ’Cumhurbaşkanı adayını grup belirleyecek’ dediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı adaylık şartlarına göre, aday gösterilirken, TBMM üyesi olsun veya olmasın, aday hariç en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekiyor.

Ayrıca PM’de milletvekili aday adaylığı başvuru ücreti de 11.000 TL olarak belirlendi.

HDP DE İTTİFAKTA YER ALMALI

Duvar'dan nergis Demirkaya'nın bildirdiğine göre ise yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı ve seçime girecek 10 partiden “Cumhur ittifakı” dışındaki 7 partiyi bir araya getirmeyi amaçlayan “Sıfır Baraj İttifakı” önerisi ele alındı. Toplantıda, “bunu sağlayabilirsek tarihe barajı kaldıran bir güç birliğini yapmış siyasi hareket olarak geçebiliriz” görüşü dile getirildi. Söz konusu ittifak çabası tüm üyeler tarafından olumlu karşılanırken, bu ittifakın içinde mutlaka HDP’nin de olması gerektiği görüşü dile getirildi. Toplantıda bu konuyla ilgili, “HDP baraj altı kalırsa sıkıntı olur, büyük vebal alınmış olunur” şeklinde görüşler dile getirildi.

GÜL’E TABANDA TEPKİ VAR’ UYARISI

PM toplantısında parti yöneticileri aday isimlerinden bahsetmedi, ancak bazı üyeler 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aday olması ihtimaliyle ilgili, “Gül’e tabanda büyük tepki var” değerlendirmesinde bulundu.

ELEDİYE BAŞKANLARI MİLLETVEKİLİ OLAMAYACAK

Toplantıda belediye başkan adaylarının adaylık durumu da soruldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Belediye başkanları milletvekili adayı olmayacak” dediği öğrenildi.

CHP Parti Meclisi’nin olağanüstü toplantısının çok sakin bir havada geçtiği, İYİ Parti’ye geçen 15 CHP milletvekilinin kamuoyunda çok olumlu karşılandığına dair yorumlar yapıldığı öğrenildi.

CHP'li Bekaroğlu: İYİ Parti olumlu, Gül ortak aday olabilir

mehmet bekaroğlu

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu dün DW Türkçe'ye verdiği söyleşide ise 'ortak aday şansının' sürdüğünü ifade etti. Bekaroğlu, İyi Parti’nin HDP’nin dahil edilmemesi şartıyla CHP’den gelen ‘sıfır baraj’ önerisine olumlu baktığını söylüyor.

CHP’nin ‘Cumhurbaşkanı İttifakı’ karşısındaki yaklaşımının, seçime girebileceği açıklanan 7 partiyle ortak hareket etmek olduğunu belirten Bekaroğlu, “Herhangi bir seçim çevresinde seçilecek kadar oy aldıklarında, baraja takılmayacaklar. Aldıkları oy kadar vekil çıkarabilecekler. Bunu öncelikle İYİ parti, Saadet Partisi gibi daha büyük partilerle müzakere ediyoruz” diyor.

HDP ile de görüştüklerini ifade eden Bekaroğlu, HDP’li yöneticilerin ‘değişik nedenlerle kendileriyle ittifak yapılmamasını anlayışla karşıladığını paylaşıyor.

Bekaroğlu, yapılan araştırmalarda AKP dışındaki partilerin bir araya gelmesi halinde Erdoğan'a karşı alternatif yaratabileceğini belirtiyor. Aksi durumda ise Erdoğan'ın kazanacağını savunuyor. Bekaroğlu ortak adayın Gül olması halinde ise kazanma şanslarının artacağını ileri sürüyor:

"Araştırmalarda partisinin olmamasına rağmen (Abdullah Gül) önemli bir aktör olarak duruyor. Gül’ün aday olma şansını çok kolay görmüyorum. Gül, ortak aday olarak gösterilirse çıkabileceğini düşünüyorum."

Bekaroğlu, ittifak kurulmasının mecliste muhalefete çoğunluk sağlayacağını, Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılmaması halinde dahi muhalefetin güçleneceğini söylüyor.

Gül konusunda şunları söylüyor Bekaroğlu:

"İYİ Parti kuruluşundan bu yana kendi genel başkanını cumhurbaşkanı yapmayı kafasına koymuş, bunu ilan etmiş bir parti. Ama bunlar aşılmayacak sorunlar değil. Hala daha ortak tek aday şansı var. Detaylarda farklı yaklaşımlar olabilir ama iyi bir netice alacağız. Gül etrafında yapılacak birleşme seçimlerin kazanılma şansını artırır. İYİ Parti’de HDP dışarıda bırakıldığında "sıfır baraj ittifakında" yumuşama sinyali görünüyor. Burada, arabulucu konumundaki kilit parti Saadet Partisi. Temel Karamollaoğlu yarın Gül ile görüşecek. Burada, İYİ Parti’nin öne sürdüğü şartlar ve soruları Gül’e iletecek. Hafta sonunda ortak adaylık ve ittifak konusu netleşir."

"Muhalefet partileri, parlamentoda çoğunluğu alırsa ve icranın başında farklı partiden bir Cumhurbaşkanı olduğunda bu sistem işler mi?" sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Hayır, işlemez. Cumhurbaşkanı’nın her kararnamesini meclis görüşerek veto edebilir ya da geri gönderebilir. Milletvekilleri seçimleri bir kere yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri ikinci tura kalırsa ve muhalefet vekillerinin toplamı 301’i aşarsa, ikinci turda cumhurbaşkanlığını aday kim olursa olsun zorlar alır. O nedenle, bir tane oyu dışarda bırakmamamız lazım. Geçen seçimde CHP, Trabzon’da 6 bin oyla bir milletvekilliğini kaçırdı. Saadet Partisi ise 28 bin oyla vekil çıkaramadı. Bu iki parti ittifak yapsaydı, burada iki vekillik alırdı. Biz ittifakla girersek 20 milletvekili fazla çıkaracağız. Herkes kendi partisi ile girerse iktidar bloğu 15 vekil fazla çıkarıyor."

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…