Rusya Dışişleri: Yeni Bir Saldırının Cevabı Daha Sert Olur

16 Nisan 2018
Rusya Dışişleri: Yeni Bir Saldırının Cevabı Daha Sert Olur

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İngiltere'nin Rusya'nın OPCW heyetinin Duma'daki çalışmalarını engellediği iddialarını yalanladı ve "Suriye'ye yeni bir ABD saldırısının cevabı daha sert olur" dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada İngiltere heyetinin iddialarını reddetti. İngiliz yetkililer Rusya ve Suriye'nin Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü'nün (OPCW) kimyasal saldırının gerçekleştiği iddia edilen Duma'da görev yapmasına engel olduğu açıklaması yapmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını ve Rusya'nın başından beri saldırıda kimyasal bir iz olup olmadığının araştırılmasından yana olduğunu savundu.

Ryabkov ayrıca "Eğer bunun gibi bir şey tekrar yaşanırsa (Suriye'ye Cumartesi sabaha karşı yapılan saldırı) bu sadece uluslararası caamiada anlaşmazlıkları artırmaya yarayacaktır" dedi. Bir sonraki saldırıda tepkinin daha sert olacağını söyleyen Ryabkov, "Buna katılan ülkelerin hepsi uluslararası hukuk önünde bundan sorumlu olacaktır" diye de ekledi.

"Trump'a kalsa Suriye'de Rusya ve İran'ı vuracaktı"

Öte yandan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin 'Trump, Pentagon'un Suriye'deki itidalli tavrına boyun eğdi' başlıklı haberinde yeni bir iddia ortaya atıldı.

Habere göre ABD'deki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılarında Trump'ın önerileri Suriye'de Rusya ve İran'ı hedef alan çok daha vurucu saldırı seçeneğini değerlendirmekten yanaydı.

Konseye yakın yetkililere dayandırılan haberde. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in Beyaz Saray'a üç askeri seçenek sunduğu, ilkinin Suriye'nin kimyasal silah kabiliyetine, ikincisi kimyasal silah araştırma-geliştirme tesisleri ve askeri komuta merkezleri dahil daha geniş çaplı hedeflere saldırı öngördüğü belirtildi.

Üçüncü senaryoya göre ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın siyasi mekanizmalarına dokunmaksızın Suriye hükümet güçlerinin kabiliyetlerini frenleyecek şekilde Rusya'nın hava savunma sistemleri ve İran'ın bazı tesislerine saldırılması planlanıyordu.

WSJ'ın kaynaklarına göre Trump Suriye'deki Rusya ve İran güçlerini hedef almak istediği ve üçüncü senaryoya odaklandı. Ancak aynı kaynaklara göre Mattis'in iknasıyla birlikte birinci ve ikinci seçeneğin karışımı bir saldırıya onay verdi. (PT)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…