'Teröristler başarısız olunca müttefikler saldırıya geçti'

14 Nisan 2018
'Teröristler başarısız olunca müttefikler saldırıya geçti'

Suriye Resmi Haber Ajansı, Sana, adını açıklamayan bir yetkilinin “Teröristler başarısız olduğunda, ABD, Fransa ve İngiltere müdahale etti ve Suriye’ye karşı saldırıya girişti. Suriye’ye karşı Amerikan, Fransız ve İngiliz saldırısı başarısız olacak” sözlerini aktardı.

Sana ayrıca füzelerin başkent Şam’ın kuzeydoğusundaki bir araştırma merkezini ve başkentin etrafındaki diğer bazı askeri tesisleri vurduğunu bildirdi.

Ajans, Humus’taki askeri depoları hedef alan füzelerin düşürüdüğünü açıkladı.

 Suriye: Atılan 30 füzenin üçte biri imha edildi

Suriye hükümeti, füze saldırsı öncesi tüm askeri üslerin tahliye edildiğini ve şu anda hasarın gözden geçirildiğini bildirdi.

Bir yetkili Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Saldırı öncesi Ruslar’dan uyarı aldık ve tüm askeri üslerimiz birkaç gün önce tahliye boşaltıldı. 30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi.” dedi.

 VURULAN HEDEFLER

Reuters Haber Ajansı, Suriye hükümeti yanlısı bir milis komutanın verdiği bilgiye göre Barzeh’teki araştırma merkezi ve Humus’taki askeri deponun dışında aşağıdaki hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

  • Başkent Şam’ın batısında, Lübnan sınırı yakınlarındaki Dimas bölgesinde bulunan bir askeri üs. İsrail uçakları aynı bölgeyi 2014’te bombalamıştı.
  • Başkentin kuzeyindeki Masyaf’taki bir tesis. Masyaf Batılı istihbarat örgütlerinin geçen yıl kimyasal silah ürettiğini iddia ettiği Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi’nin bir şubesi bulunuyor.
  • Şam’ın kuzeydoğusundaki Kalamun bölgesinde bulunan askeri depolar.
  • Şam’ın güneyindeki Kiswah bölgesi. İran’ın Kiswah’ın dışında daimi bir askeri üs inşa ettiğine inanılıyor. İsrail’in geçen Aralık’ta tesise füze attığı ve bazı binaları imha ettiği belirtilmişti.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SORUMLULUK ALANIMIZA GELMEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve müttefikleri tarafından ateşlenen hiçbir füzenin, Tartus ve Hmeymim’in de dahil olduğu Rusya hava savunmasının sorumlu olduğu alana girmediği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ABD, İngiltere ve Fransa birliklerinin Suriye’ye 100’den fazla roketli saldırı yaptığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’ye ABD, İngiltere ve Fransa’nın 100’den fazla seyir füzesi ve hava füzeleri attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan demeçte, “ABD, İngiltere, Fransa, 100’den fazla seyir füzesi ve hava-yüzey füzesi ile Suriye’nin askeri ve sivil objelerini vurdu” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE: OPERASYONU MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dişişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, 7 Nisan günü Duma'da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir" ifadesine yer verildi. 

"Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesi kullanılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır. Bu tecrübe ışığında, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımının cezasız bırakılmamasını sağlayacak ortak adımlar üzerinde uzlaşmaya varması elzemdir."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…