Rusya ve ABD arasında Suriye gerilimi tırmanıyor

12 Nisan 2018
Rusya ve ABD arasında Suriye gerilimi tırmanıyor

Duma'da düzenlendiği söylenen kimyasal saldırıyla ilgili ABD ve Rusya arasındaki gerginlik tırmanıyor. Saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutan Beyaz Saray, tek seçeneğin askeri saldırı olmadığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı düzenlenecebileceğini açıklamasının ardından Moskova ve Washington hattından art arda açıklamalar geliyor. Suriye gerginliğinin tırmanmasının ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Duma'da düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıdan Rusya ve Suriye'yi sorumlu tuttuğu belirtildi. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada ayrıca Suriye konusunda henüz bir karar verilmediğini, tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti. 

Suriye krizinin çözümünde askeri saldırının tek seçenek olmadığını da vurgulayan Sanders, Trump'ın Suriye'ye verilecek yanıt konusunda bir takvim belirlemediğini kaydetti. 

Putin'in Trump'a yanıtı

Beyaz Saray'ın açıklamasından önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Trump'ın açıklamasına yanıt geldi. Putin, "Dünyadaki durum endişe verici. Sağduyunun galip gelmesini umuyoruz" diye konuştu. Rusya'nın uluslararası hukukun gerektirdiği bütün yükümlülüklerine saygı duyduğunu söyleyen Putin, diğer ülkelerle yapıcı ilişkiler inşa etmek istediklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı düzenleneceğine ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Putin, "Dünyadaki durum endişe verici. Sağduyunun galip gelmesini umuyoruz" diye konuştu. Rusya'nın uluslararası hukukun gerektirdiği bütün yükümlülüklerine saygı duyduğunu söyleyen Putin, diğer ülkelerle yapıcı ilişkiler inşa etmek istediklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Trump

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Füzeler meşru hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı" denilmişti. Açıklamada "akıllı füzelerle" Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların yok edilmeye çalışılabileceği kaydedilmişti.

İngiltere Başbakanı askeri müdahale için hazır

Suriye krizinde İngiltere de ABD'ye destek veriyor. BBC'nin edindiği bilgilere göre İngiltere Başbakanı Theresa May Suriye'de askeri müdahaleye katılma kararı almaya hazır. Haberde May'in parlamento onayını beklemeden askeri müdahaleye katılım kararı alabileceği belirtildi. 

May daha önce yaptığı açıklamada Suriye'deki saldırının yanıtsız kalamayacağını söylemişti. 

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise Suriye'ye olası bir askeri müdahale kararının öncelikle parlamento onayına sunulmasını talep ediyor.

İran'dan Suriye'ye destek 

İran ise Suriye'deki müttefiklerine destek açıklaması yaptı.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Doğu Guta'ya yaptığı ziyaret sırasında devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "İran, Suriye'yi Amerika ve siyonist rejime karşı mücadelesinde destekliyor" dedi. Velayeti, "Yurtdışından gelecek her türlü saldırıda Suriye rejiminin yanında yer alacağız" dedi.

Trump'tan Suriye'ye saldırı sinyali 

Trump, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Suriye'ye operasyon düzenleneceğinin sinyalini vermişti. Trump, Rusya'yı füze saldırısı konusunda uyararak füzelerin "yakında geleceği" ifadesine yer vermişti.

Trump, Twitter mesajında "Rusya Suriye'ye atılan tüm füzeleri düşürmeye ant içti. Hazırlan Rusya, çünkü füzeler gelecek; iyi, yeni ve "akıllı" olacak! Kendi insanlarını gazla öldüren ve bundan zevk alan bir hayvanla ortaklık kurmamalısın!" ifadesini kullandı.

Trump bir diğer paylaşımında ise "Rusya ile ilişkilerin Soğuk Savaş döneminde bile bu kadar kötü olmadığını" belirterek "Bunun için hiçbir neden yok. Rusya'nın ekonomik açıdan bizim yardımımıza ihtiyacı var, bu yerine getirilmesi çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanma yarışını durdurun?” ifadesine yer vermişti. 

Rusya'dan tepki

Rusya, Trump'ın bu açıklamasına tepki göstererek ABD'yi dikkatli olması konusunda uyardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, füzelerin yasal bir hükümeti değil, teröristleri hedef alması gerektiği belirtildi. Açıklamada, "akıllı füzelerle” Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların yok edilmeye çalışılabileceği ifade edildi.

Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi Aleksander Sassipkin, ABD'nin Suriye'ye fırlattığı her füzenin Rusya tarafından vurulacağını açıklamıştı. Rus haber ajansı Interfaks'ın haberine göre, Lübnan televizyonuna açıklama yapan Sassipkin, "Eğer Amerika tarafından bir saldırı düzenlenirse, füzeler vurulacak ve füzelerin fırlatıldığı tesislere de saldırı düzenlenecek” demişti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…