'Fransız askerleri Tel Abyad ve Menbiç'te'

4 Nisan 2018
'Fransız askerleri Tel Abyad ve Menbiç'te'

'Kuzey Suriye Federasyonu'nun en üst düzey savunma yetkililerinden Rezan Gilo, K24 kanalına konuştu. Fransız askerlerinin,  Tel Abyad ve Menbiç'e girdiğini, DSG ile birlikte devriye gezdiğini söyledi.

Ankara'nın Suriye'de Afrin'den sonraki hedef olarak gösterdiği Menbiç'ten birbiri ardına iddialar geliyor. AA ve AFP'nin ABD'nin 'takviye güç gönderip üsler inşa ettiğini' duyurduğu Menbiç'le ilgili bu kez Erbil merkezli K24 televizyonundan bir iddia geldi. 

'Kuzey Suriye Federasyonu'nun en üst düzey savunma yetkililerinden Rezan Gilo, K24 kanalına konuştu.

ABD ile Fransız askerlerinin Menbiç, Rakka ve Suriye'nin kuzeyinin tamamında görev yaptıklarını söyleyen Gilo, ''Bunları resmi açıklamalarda bulamazsınız, biz gördüklerimizi söylüyoruz'' dedi.

Gilo, "Bazen NATO ülkeleri gerginlikten kaçınmak için bölgede birliklerinin olduğunu inkâr ediyor. Ancak gerçekte Fransa ve ABD güçleri bizim bölgemizde görev yapıyor" diye konuştu.

Yerel kaynaklardan da Menbiç'e Fransız özel kuvvetler askerlerinin geldiği, Fransız askerlerinin YPG'nşn omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve onları destekleyen Amerikan kuvvetleriyle birlikte devriye gezmeye başladığına dair haberler geldi.

Hatta bugün öğleden sonra ABD güçlerinin kısmen çekilmesinin ardından Fransız askerlerinin hem Menbiç'e hem de sınırdaki Tel Abyad'a girdiği ifade edildi.

GEÇEN HAFTA MACRON SİNYALİ VERMİŞTİ

''Türkiye’nin güvenlik kriterlerini göz önünde bulundurmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak Suriye gibi egemen bir ülkede işgali hiçbir zaman desteklemeyeceğiz. Ülke savaş durumunda olsa bile.'' diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 29 Mart'ta YPG'nin temsilcilerinin de bulunduğu DSG heyetiyle görüşmüştü. Görüşmeye ilişkin bilgi veren YPG yetkilisi, Macron'un Menbiç'e asker göndereceğini söylediğini öne sürmüştü. Macron'un resmi açıklamasında ise Ankara ile DSG arasında arabuluculuk teklif edilmişti. Ankara bu açıklamalara çok sert tepki göstermişti.

TRUMP'IN 'ÇEKİLME' AÇIKLAMALARININ ARDINDAN

ABD Başkanı Donald Trump 29 Mart'ta ''Çok yakında Suriye'den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin'' açıklaması yapmasının ardından bugün de Amerikan askerlerini Suriye’den çekmeyi çok ciddi biçimde değerlendirdiğini ve yakında bu konuda bir karara varacağını açıkladı.

Trump, basın mensuplarının 'Suriye'den çekilmenin vakti geldi mi?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Vakti geldi. IŞİD'e karşı savaşmakta gayet başarılıydık. Herkese karşı askeri olarak başarılı oluruz. Ancak bazen eve dönmenin vakti gelir, bunu çok ciddi düşünüyoruz. Askerlerimizi eve geri getirmek istiyorum, bu ulusu yeniden kurmak istiyorum."

Trump müttefikleriyle bu konuyu konuşacağını ve eğer Suriye'de kalmalarını istiyorsa Suudi Arabistan'ın bunun parasını ödemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ancak Trump'ın bu sözleri Amerikan yönetimindeki erken bir çekilmenin daha olumsuz sonuçları olacağına dair genel geçer düşünceye zıt.

McGurk :GÖREVİMİZ DAHA BİTMEDİ

BBC-Türkçe'nin haberine göre, Amerikan Merkez Komutanlığı'ndan General Joe Votel, başka bir etkinlikte ABD'nin IŞİD'den kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşması için bölgede daha uzun süreli bir rolü olması gerektiğini dile getirdi:

"Önümüzde uzanan işin zor kısmı buraları istikrara kavuşturmak, insanların evlerine geri dönmesini sağlamak, yeniden yapılanmanın uzun süreli sorunlarına bakmak ve diğer işleri halletmek. Tabii ki burada askeri bir görev olacaktır."

ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da cihatçılara karşı mücadelenin henüz bitmediğini vurguladı.

Votel ile beraber Washington'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan McGurk, "IŞİD ile mücadele etmek için Suriye'deyiz. Bu bizim görevimiz ve daha görevimizi bitirmedik ve bu görevi tamamlayacağız" dedi.

ABD, neredeyse her gün Suriye'de hava saldırısı düzenliyor. 

Ülkede 2 bin Amerikan askeri bulunuyor.

Aynı zamanda ABD destekli militanları ve Kürtleri eğiten özel harekat kuvvetleri de Suriye'de bulunuyor.

Trump'ın görevden aldığı eski dışişleri bakanı Rex Tillerson, Ocak ayında IŞİD'in ve El Kaide'nin geri gelmemesi ve İran'ın bölgedeki gücünü artırmaması için ABD'nin Suriye'de kalmaya devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Yetkililer bölgenin yüzde 98'inin IŞİD'den temizlendiğini söylüyor, doğu Suriye'de Fırat nehri boyunca örgütün militanlarının bulunduğunu tahmin ediyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…