Karamollaoğlu'ndan çağrı: Diyarbakır'da barış için toplanalım

2 Nisan 2018
Karamollaoğlu'ndan çağrı: Diyarbakır'da barış için toplanalım

Saadet Partisi’nin Diyarbakır’da toplanacak konferansa Irak ve İran’ın yönetimlerinin çağrılmasını önerdiği belirtildi. Bölgede yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun olduğu düşüncesinden hareketle, Diyarbakır konferansında, her 4 ülkede yaşayan Kürtlerin, yönetimlerle yaşadığı bütün problemlerin; anadil sorunundan kültürel haklara kadar, çözümü için istişare edilebileceği ifade edildi.

Saadet Partisi hem Türkiye, hem de bölgedeki Kürt sorununun çözümü için hükümete Diyarbakır’da Barış, İstikrar ve Kardeşlik Kongresi’nin toplanması önerisinde bulundu.

Afrin harekâtı ve devamında hangi adımların atılacağı veya ittifak ve erken seçim senaryoları tartışılırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bölgenin sorunlarına yönelik dikkat çeken bir öneri getirdi.

Sinan Tartanoğlu'nun Cumhuriyet'te yer alan haberi şöyle:

Afrin harekâtında ilçe merkezine girildiği gün olan 18 Mart’tan birkaç gün sonra Karamollaoğlu, hükümete Ortadoğu’nun sorunlarının çözümü için bir konferans önerisinde bulundu.

Sıcak tartışmaların arasında fazla dikkat çekmeyen çağrısında Karamollaoğlu, Afrin harekâtında gelinen noktanın analizini yaptıktan sonra, “Sınır güvenliği kadar bir önemli konu kardeşlik ikliminin sağlanmasıdır” dedi ve “Diyarbakır’da geniş katılımlı, bölgesel bir konferans organize edilmelidir. ‘Barış, İstikrar ve Kardeşlik’ başlığı altında düzenlenecek bu konferansta İslam ülkelerinin meşru yönetimlerinin yanı sıra silaha bulaşmamış her grup temsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

SURİYE REJİMİYLE TEMASA GEÇİLMELİ 

İktidara yapılan bu çağrının hem Afrin harekâtında ilk aşamanın tamamlanmasından sonra hem de ABD’nin Irak’ı işgalinin 15. yıldönümünde yapılmasının önemi vurgulandı.

Çağrının temelinde “taktik iyileştirmeler” olarak görülen Afrin, Mınbiç, Fırat’ın doğusu-batısı gibi sorunlara değil, bölgede etnik ve mezhepsel farklılıklar üzerinde oynanan oyuna dikkat çekilmesi yatıyor. Suriye rejimi ile de temasa geçilmesi gerektiği belirtilirken, konferansa hem Şam yönetiminin hem de Afrin harekâtının da yürütüldüğü Kuzey Suriye temsilcilerinin davet edilmesi gerektiği dile getirildi. Ancak konferansta temsil edilmesi gerekenin YPG/PYD değil Kuzey Suriye’deki aşiretler olduğunu savundu. 

Saadet Partisi’nin Diyarbakır’da toplanacak konferansa Irak ve İran’ın yönetimlerinin çağrılmasını önerdiği belirtildi. Buna göre hem Irak merkezi yönetiminin hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürt parti yöneticilerinin temsil edilmesinin önemi vurgulandı. Her ne kadar coğrafyasında yaşayan Kürtlerle arasındaki sorunları kendi içinde çözdüğü kabul edilse de İran yönetiminin de tonferansta bulunması gerektiği ifade edildi.

TÜM SORUNLAR İÇİN 

 Bölgede yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun olduğu düşüncesinden hareketle, Diyarbakır konferansında, her 4 ülkede yaşayan Kürtlerin, yönetimlerle yaşadığı bütün problemlerin; anadil sorunundan kültürel haklara kadar, çözümü için istişare edilebileceği ifade edildi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…