Afrin, Türkiye'nin saldırısı öncesinde kuşatmaya hazırlanıyor

13 Mart 2018
Afrin, Türkiye'nin saldırısı öncesinde kuşatmaya hazırlanıyor

Yerel yetkili Jaafar "Şu andaki en büyük korkunun, radikal grupların özellikle Yezidilere, Alevilere ve Hıristiyanlara karşı katliam yapması" olduğunu söylüyor ve uluslararası toplumu hemen müdahale etmeye ve “bu Türk saldırılarını ne pahasına olursa olsun durdurmaya” çağırıyor.

Kuzeybatı Suriye şehri Afrin’deki yerel sakinler ve savaşçılar, Türk Ordusu’nun ve müttefiki Suriyeli muhalif güçlerin Kürtlerin elindeki kuşatılmış şehre doğru ilerlemesinden dolayı yakın bir saldırının farkında.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kürt Halkların Koruma Birlikleri (YPG) ile Türkiye destekli muhalif gruplar arasındaki çatışmaların Afrin girişinden sadece 3 km mesafede tüm şiddetiyle devam ettiğini belirtiyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdulrahman, Ahval'e “Kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinden şehre yaklaştıklarını” söylüyor.

İsmini belirtmek istemeyen bir YPG komutanı Ahval'e, Türk Ordusu ve onun müttefiki muhalif gruplarla Afrin’in dış mahallelerinde savaşmaya odaklanmak için, Kürt savaşçıların kırsal kesimdeki birkaç cepheden çekildiğini söylüyor ve ekliyor “İlerlemeleri o kadar hızlı ki, yeniden organize olmak ve Afrin şehrinin kuzeydoğu bölgesine daha fazla takviye kuvvet getirmek zorunda kaldık.”

Türk Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen Türk askerleri ve muhalif gruplar, kırsal kesimin büyük kısmını kontrol altına aldıktan sonra Afrin merkezine doğru ilerliyor.

Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDF) bir sözcüsü olan Mustafa Bali, yerel Arta radyo kanalına “Türk Ordusu’nun ve müttefiklerinin Afrin’in Raco, Cinderes ve Bülbül beldelerini ele geçirdiğini” söylüyor ve ekliyor “Bu bölgeler şu anda düşman ve bizim aramızda yeni savaş alanları açıyor.”

Türk Ordusu ve Suriyeli muhalif güçler, ABD’nin desteğine sahip YPG'yi ortadan kaldırmak maksadıyla Zeytin Dalı Harekatı adlı sınır ötesi saldırıyı 20 Ocak'ta başlattı. Ankara, YPG'yi Türk Ordusu ile 30 yıldan fazla bir süredir savaşan Türkiye konuşlu Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir uzantısı olarak görüyor.

Hem Ankara hem de Washington PKK'yı terör örgütü olarak görüyor, ancak ABD iki Kürt grubu arasında bir ayrım yapıyor. YPG, ABD’nin Suriye'de teröre karşı devam eden savaşında onun etkili bir müttefiki.

Yerel yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, hava saldırılarının kent çevresindeki büyük cephelerden geri çekilmeye zorlaması nedeniyle, YPG savaşçılarının Afrin şehri içinde konuşlandırıldıklarını söyledi.

Afrin'deki dış ilişkiler bölümü başkanı Sulaiman Jaafer “Son iki gün içinde, hava saldırılarının Afrin'in dış mahallelerine yoğunlaştığını” söylüyor ve ekliyor “Kürt güçleri son nefeslerine kadar savaşmaya kararlı. Şu anda ilerlemelerini durdurmak için büyük direniş operasyonları var.”

İddialara göre, YPG savaşçıları Türk ordusu ve Suriyeli muhaliflerin ilerlemesini engellemeye yönelik son bir girişim olarak kenti çevreleyen toprak setler yapıyor. 

Afrin’de yaşayan bir gazeteci olan Nesrin Koran “Savaş başladığında bu setleri yapmaya başladılar, ancak Türk askerinin Afrin'e gireceği netleştiğinden, son birkaç gün içinde daha da hızlandı” diyor ve “her an şehri kaybedebiliriz” diyerek Afrin'deki sivillerin ve askerlerin teyakkuzda olduğunu belirtiyor. 

Kürt yetkililer, sivillerin Türk Ordusu ile birlikte savaşan İslamcı muhaliflerin kenti ele geçirir geçirmez kendilerini hedef alabileceklerini düşündüklerini söylüyor.

Yerel yetkili Jaafar "Şu andaki en büyük korkunun, radikal grupların özellikle Yezidilere, Alevilere ve Hıristiyanlara karşı katliam yapması" olduğunu söylüyor ve uluslararası toplumu hemen müdahale etmeye ve “bu Türk saldırılarını ne pahasına olursa olsun durdurmaya” çağırıyor.

Son iki gün içinde, yerel sakinlerin kentin kuzeydoğu kesiminden batı ve güneyine doğru kaçmalarından dolayı bir yer değiştirme hareketi görülüyor.

“İnsanlar önümüzdeki günlerde Afrin'in kuzeydoğu bölgesinin bir meskun mahal savaşının merkezi haline geleceğini bekliyor” diyor, Cumartesi günü kentin batısına yerleştirilen bir grup sakinin arasında bulunan ve yerel bir avukat olan Shekho Bello.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son iki gün içinde Türk bombardımanı yoğunlaşınca “Afrin'den 12 bin sivilin Nubl ve Zahra köylerine acele ile gönderildiğini” bildiriyor. Afrin'in yaklaşık 25 kilometre güneydoğusunda bulunan Nubl ve Zahra, Suriye rejimi güçleri tarafından kontrol edilen iki Şii köyü.

Afrin bölgesi, savaşın harabeye çevirdiği Suriye'nin diğer bölgelerinden gelen 250 binden fazla insanı da içinde bulunduran yaklaşık 800.000 kişilik bir nüfusa sahip.

Özellikle muhalif güçlerin bu haftanın başlarında stratejik Midanki Barajı'nın kontrolünü ele geçirmesinden sonra temel hizmetler önemli ölçüde azaldı.

Bello “muhaliflerin barajın ve yakınlarındaki merkezi içme suyu istasyonunun kontrolünü ele geçirmesinden bu yana büyük içme suyu kesintileri ile uğraşıyoruz” diyor ve ekliyor “Ayrıca yakıt, gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlar konusunda da kıtlık var.”

Bello, Türk Ordusu’nun devam eden ilerleyişinden haberdar olmaları nedeniyle insanların daha fazla telaşlandığını ve umutsuz hale geldiğini söylüyor ve “durum böyle devam ederse, Afrin şehri üç gün içinde tamamen kuşatılabilir” diye sözlerine ekliyor.

Kuzey Suriye’deki yönetim organı olan Suriye Demokratik Konseyi eş başkanı İlham Ahmed’in “Afrin ile dayanışma içinde yürüyüş ve oturma eylemleri düzenlemesi çağrısı” yapmasından sonra, Kürtlerin kontrolündeki diğer yerlerde onbinlerce insan sokağa çıktı.

Kobani, Kamışlı ve diğer büyük Kürt şehirlerindeki insanlar, “Türk Ordusu’nun Afrin'de işlediği suçlar” olarak adlandırdıkları şeyi durdurmaları için uluslararası toplumunun hemen harekete geçmesini talep etti.

Sırwan Kajjo-Ahvalnews

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…