Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini emperyalist tekel Cargill önermiş!

2 Mart 2018
 Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini emperyalist tekel Cargill önermiş!

ABD'li yöneticilere efelenen AKP'nin şeker fabrikalarının satışı kararının arkasında Cargill aklı olduğu netleşti. Cargill’in Ocak 2018 tarihli raporunda Türkiye’deki şeker kotalarının kaldırılması, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve kamu çalışmalarına paydaş olma planı yer aldı. Rapor, hayata geçirildiği takdirde Türkiye’deki şeker piyasasının yarısı zararlı olduğu kanıtlanan nişasta bazı şekerden olacak

AKP iktidarının, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine karar vermesinin ardından, ABD’li nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill’in Şeker Kurulu’nun kapatılması ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde yönlendirme yaptığına dair haberler çıkmış, CHP ve İyi Parti cephesinden Erdoğan ile Tillerson arasındaki görüşmenin bir gündeminin de şeker fabrikalarının satışı olduğu iddiası dillendirilmiş, Cargill ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Ne var ki Cargill’in Ocak 2018’de yayımladığı “Şeker Piyasası, Mevcut durum ve Değerlendirme Raporu”, iddiaları harfiyen doğrular nitelikte oldu.

Cargill’in üç aşamalı planı ve iktidara verdiği akıl

Sözcü’nün haberine göre; Cargill, Türkiye’deki şeker kotalarının kaldırılması, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve kamunun yapacağı her türlü çalışmaya paydaş olarak katılma üzerine kurulu planını raporuna taşıdı.

Raporda AKP iktidarına bu adımları, özellikle de özelleştirme adımını atması halinde ülkenin büyümesine hız kazandıracağı, üretim, istihdam ve ihracatı artıracağı ve halktan daha fazla vergi toplayabileceği aklı verildi.

Türkiye’de şeker üretiminin büyük bölümünün kamunun elinde olmasının “olabilecek en kötü durum” olarak nitelendirildiği raporda, halen yüzde 10 ile sınırlanan nişasta bazlı şeker üretiminin yüzde 50’lere yaklaşacağı kaydedildi.

Cargill’in raporundaki öneri ve tespitleri şu şekilde:

  • Bu modelde kota rejiminin bütünüyle kaldırılması ve kamu sermayeli Türkşeker’in elinde bulunan şeker fabrikalarının özelleştirilerek devletin bu alandan bütünüyle çıkması sonucunda ortaya çıkacak ekonomik gelişmeler ele alınmaktadır.
  • Özelleştirme ekonominin büyüme performansı üzerinde pozitif bir etki yapacak, 2023 yılına kadar 32,7 milyar liralık reel büyüme etkisi, yüzde 0,1 ila 0,04 puan arasında bir reel büyüme hızı artışı sağlayacaktır.
  • Özelleştirme sonrası verimlilik artışının da etkisiyle 2023 yılına kadar toplam 184 bin 513 kişilik ilave istihdam artışı olacaktır.
  • Bu dönüşümün ihracat katkısı 4 milyar dolar, kamuya vergi artışı sayesinde sağlayacağı ilave kaynak 1,8 milyar lira olacaktır.
  • Kotaların kaldırılması ve özelleştirme halinde şekerin kilogram fiyatı 3,3 liradan 2023 yılında 2,1 liraya düşecektir.

Cargill’in nişasta bazlı şeker oyunu

Sağlık Kurulu raporunca kanserden kısırlığa kadar birçok alanda insan sağlığına zararlı olduğu belirtilen nişasta bazlı şeker, yüzde 10 kota nedeniyle bugün 260 bin ton civarında üretiliyor.

Cargill’in raporundaki önerilerin hayata geçmesi, yani kotaların kaldırılıp fabrikaların özelleştirilmesi halinde ise pancar üretimi 2,82 milyon tondan 3,28 milyon tona çıkacak. Nişasta bazlı şeker üretiminin, pancar üretimine oranı ise yüzde 48,5’e yükselecek. Yani zararlı şeker üretimi, Türkiye şeker pazarının yaklaşık yarısını ele geçirmiş olacak.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…