Yurttaşlar Maçka Parkı için İBB önünde toplandı

21 Şubat 2018
Yurttaşlar Maçka Parkı için İBB önünde toplandı

İBB’nin onayı üzerine 200'e yakın ağacın söküldüğü ve Maçka Parkı’na sahip çıkmak için başta Beşiktaş ve Şişli halkı olmak üzere bugün 13.00'da İBB önünde toplandı. Toplanan duyarlı vatandaşlar basın açıklaması yaptıktan sonra sloganlar eşliğinde dağıldı.

Geçtiğimiz yıllarda pek çok parkın ve yeşil alanın yok edilip yerine AVM, otopark ve inşaat yapılması örneklerine bir yenisi daha ekleniyor. İBB’nin onayından geçtiği Maçka Parkı’nın girişine tünel yapılması kararı alındı. Başta Beşiktaş ve Şişli halkının yer aldığı ‘‘Maçka Parkı hepimizin’’ ve ‘’Maçka için İBB önüne’’ sloganları altında bugün 13.00’da İBB önündeki toplandı.

İBB önünde basın açıkalaması yapan grup, sloganlar eşliğinde dağıldı. CHP parti meclis üyesi ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftacıoğlu’da gruba destek verdi.

Maçka Parkı Hepimizin sloganı altından toplanan çevreci ve duyarlı vatandaşlardan oluşan grubun basın açıklaması:

 

 

 

 

 

 

 

 

İBB’ye Sesleniyoruz:

Karayolu Tünellerinden Vazgeçin!
Maçka Parkı’na Dokunmayın!

Biz İstanbulluların nefes alabildiği nadir yeşil alanlarımızdan biri olan Maçka Demokrasi Parkı'nın girişine yapılacak karayolu tüneli için 200’e yakın ağaç söküldü. Çevrilen alanda tek bir ağaç kalmadı.

Başta Beşiktaş ve Şişli halkı olmak üzere bütün İstanbullular olarak günlerdir çığlığımızı duyurmaya çalışıyor, projeden derhal vazgeçilmesi için uğraşıyoruz!
Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri projesinin çıkışı Maçka Demokrasi Parkı’ndan veriliyor. Park içinden 3500 m2, parkın dışından 2500 m2 olmak üzere yüzde 90’ı yeşil alan toplam 6000 m2 tünel inşaatına kurban ediliyor. Bu tünelin, sadece Maçka çıkışına vereceği ve görülebilen zarar.
Toplamda 7,8 km’lik bir karayolu tünelinden bahsediyoruz. Beşiktaş Ortaköy Vadisi’nde durum daha da vahim. Ve altından geçeceği diğer alanlarda yaratacağı tahribatları tahmin edemiyoruz.

Kentiçinde karayolu tüneli çok tehlikeli bir uygulamadır. Avrupa ülkelerinde 500 mt’den fazla tünel inşaatı çok sıkı kurallara bağlıdır. Ülkemizde ise maalesef,  madem tünel açma makinemiz var, boş durmasınlar diye İstanbul gibi binlerce yıllık bir kentin altını delik deşik edebiliyorlar.
Bugün buraya projenin sorumlusu İBB’yi son kez uyarmaya geldik.

Karayolu tüneli projesinin vereceği zararları daha önce pek çok kez açıkladık; tekrar söylüyoruz:
1- Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir.

2- İBB bütün park ve yeşil alanların altını, karayolu tüneli veya zeminaltı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır.

3- 3.köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünellerle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Oluşacak trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.

4- Maçka Parkı resmi afet toplanma alanıdır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulması, üstündeki yapılar için ciddi çatlama, sarsılma riskleri oluşturduğu gibi afet toplanma alanını güvenli olmaktan çıkarmaktadır.

5- Tünel inşa edilirse, şehrin tarihi ve merkezde kalan son yeşil alanları olan Maçka Parkı, Dolmabahçe, Ihlamur Kasrı ve Ortaköy vadisi de büyük zarar görecek. Şehir merkezinin akciğerleri egzoz gazlarıyla öldürülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyoruz:
Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa tüneli projesinden vazgeçin! Boşalttığınız alanları tekrar ağaçlandırın!
İstanbul halkına sesleniyoruz:
İstanbul genelinde 30’dan fazla karayolu tünel projesi İBB meclisinden geçmiş durumda. Anlayacağınız İstanbul’un altı delik deşik edilecek, eğer dur demezsek!
Her geçen gün yaşanabilir kent kriterlerinden adım adım uzaklaşan İstanbul’a sahip çıkmak için bunlar son şansımız! Maçka Parkı’na, İstanbul’a sahip çıkalım. Yarın geç olmadan!
Umudumuzdan da, direncimizden de, parkımızdan da ve elbette İstanbul’dan da vazgeçmeyeceğiz!
Unutmayalım!
Şehir, hep birlikte mücadele edersek kurtulur!

macka-parki2-002.jpg

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…