Hicabını çıkartan kadın 10 yıllık hapis cezasına rağmen pişmanlığı reddediyor

8 Şubat 2018
Hicabını çıkartan kadın 10 yıllık hapis cezasına rağmen pişmanlığı reddediyor

İran’da zorunlu Hicap protestosundan ötürü tutuklanan Narges Hosseini ahlaksızlık ve fuhuşa teşvikten ötürü 10 yıl hapis cezası ile suçlanmasına rağmen mahkemeye çıkmayı reddediyor.

PoliTez --32 yaşındaki Hosseini, davasına bakan hakimin 135,000,00 USD olarak uyguladığı kefaleti ödeyemediği için 29 Ocak 2018 tarihinden beri tutuklu.

iranhumanrights.org sitesinde yer alan haberde, Hosseini 29 Ocak 2018 tarihinde bir kürsüye çıkarak beyaz bir eşarbı Tahran’ın devrim caddesinde bayrak gibi sallayarak resmini sosyal medya’ da paylaştığı için tutuklanmıştı.

İran’da tüm kadınlar kamusal alanda vücut ve saçlarını örtmek zorundalar. Viva Mohammed 2017 Aralık sonunda aynı tarz bir protesto sergilediği için Tahran’da tutuklanan ilk kadındı. Kamusal alanda başörtüsünü çıkartarak bir bayrak gibi sallama eylemi, kadınların kıyafet zorunluluğuna karşı seçim özgürlüğünü savunan Devrim caddesi kızları için bir sembol haline geldi.

Hosseini 638. Maddeye göre kamu basiretini ihlal etmek ve haram olarak addedilen bir eylem yapmaktan ötürü açıkça suç işleme ve 639. Maddeye istinaden de ahlaksızlık ve fahişeliği teşvik etmekle suçlanıyor.

İran Ceza kanununun 639.maddesine göre; fuhuş yapan ya da ahlaksızlık ve fuhuşa yönlendirenlerle, insanları fuhuşa teşvik etmekle birlikte bu tarz olaylara olanak sağlayanlar 1 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılıyorlar.638. maddeye ithafen de kamusal alan ve caddelerde açıkça haram olarak addedilen eylemlerde bulunanlar bu eylemlerinden ötürü cezalandırılmalarının yanı sıra 2 aylık hapis cezası ya da 74 kırbaç cezasına çarptırılıyorlar. Suç teşkil etmeyen fakat kamu basiretini ihlal eden eylemelerinde ötürü ise 10 günden 2 aya kadar hapis cezası ya da 74 kırbaçla cezalandırılıyorlar.

4 Şubat tarihinde, mahkeme sözcüsü Gholam Hossein Mohseni Ejei hicap protestolarına katılanlarının bazılarının endüstriyel uyuşturucular aldıklarını ve bunların dış güçler tarafından tasarlanarak organize edilmiş bir komplo olduğunu söyledi.

Sotoudeh; Mahkeme sözcüsünün yalan iddialarına rağmen Narges Hossei’nin hayatı boyunca hiç uyuşturucu kullanmadığını söyledi.

İranlı resmi görevliler tutukluluk halinde ölen 2 protestocuyu da uyuşturucu bağımlısı olmakla suçladılar. Sotoudeh, Evin hapishanesindeki bazı tutukluların da salıverilmeleri için sorgulayıcıları tarafından uyuşturucu kullandıklarını kabul etmeye zorlandığını ifade etti.

2018 Ocak ayından beri devrim caddesi Kızları hareketine katılıp saçları açık olarak fotoğraflarını sosyal medyada sergiledikleri için İran genelinde Tahran, Isfahan ve Mashhad dahifarklı şehirlerden 29 kişi tutuklandı.

30 Ocak tarihinde Savcı Muhammed jafar Montazeri protestoların önemsiz bir konu olduğunu belirterek protestocuları çocukça davranmalarından ötürü eleştirerek ’80 milyon nüfusun olduğunu ve kadınların büyük çoğunluğunun kara çarşaf giydiğini ya da uygun bir hicap taktığını belirtti. Ve Bu şartlar altında düşmanların planlarını gerçekleştirmelerine izin vermeyeceklerini söyledi. ‘Genç kızların, halkın normalce yaşamlarını sürdürdükleri alanlarda eşarplarını çıkartmaları çocukça, bazı insanlar bu şekilde eylemler yaparak fotoğraflarını sanal medyaya göndermekle görevlendirilmişler. Bu eylemlerin büyük çoğunluğu yabancıların kışkırtmalarıyla oluyor. Halkımızın çoğu Müslüman ve İslami kuralları yerine getiriyorlar. Bu tarz hareketlerin de çok da bir önemi yok, sokaklarda hicapsız gezen kişiler suç işlemektedirler ve kanunlar tarafından da takip edilmektedirler.’

 

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…