Selin Sayek Böke: Benim değil 'bizim' oyumuz

7 Şubat 2018
Selin Sayek Böke: Benim değil 'bizim' oyumuz

CHP 36. Olağan Kurultayı’nda en çok ikinci oyu alan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, kendisine desteğin cesur siyaset talebi, ortaya konulan iddia ve yenilenme isteğine verildiğini belirterek, “Bu oy, Gelecek İçin Biz'in” dedi.

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı bitti ama tartışmaları sürüyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlık koltuğuna oturduğu kurultay, yarı yarıya değişen Parti Meclisi’yle de gündemde. 500 kişinin yarıştığı 60 kişilik Parti Meclisi seçiminde en yüksek ikinci oyu alan isim, kurultay öncesi İlhan Cihaner’le birlikte “Gelecek İçin Biz” bildirisini açıklayan Selin Sayek Böke oldu.

Geçerli oy kullanan 1070 delegeden 687’sinin oyunu almayı başaran İzmir Milletvekili Böke, bu oyun şahsında cisimleşmiş olsa da “Sınıf temelli, emekten yana, sol siyaset” çağrısı yaptıkları ‘Gelecek İçin Biz’in oyu olduğunu söyledi. Böke’ye göre CHP’nin yaşanan olağanüstülük karşısında -mış gibi yapan değil olağanüstü bir muhalefeti örgütleme ve Türkiye’deki tahribatı yaralara merhem olarak değil, bu yaraların kapanıp tekrar etmemesini sağlamak yükümlülüğü var.

Kurultay için değil Türkiye için yola çıktıklarını anlatan Böke’nin Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın sorularına yanıtları şöyle oldu:

KURULTAYIN ANA MESAJI DEĞİŞİM

CHP’nin 36. Olağan Kurultay sonucunun mesajı neydi? Sizin mesajınız karşılık buldu mu?

Bu iki soru bizim açımızdan birbirinin içine giriyor. Ana mesajlardan birinin bizimki olduğu ortaya çıktı. Sadece 10 gün içinde yaptığımız bir siyasi hat tarifinin toplumdan ve kamuoyundan gördüğü desteğin delege açısından da istenen bir değişim olduğunu net sonuç olarak gördük. Bunu hem salonda hem de delegenin oylarında gördük. ‘Gelecek İçin Biz’i temsil etmek üzere 5 aday gösterdik. Bunun 4’ünün ilk 52’ye, üstelik yüksek oylar alarak girmiş olmasını Kurultay’ın ana mesajı olarak okuyoruz. Değişim talebi, yenilik talebi, gençlik talebi, umut talebi var. Statüyü koruyan, muhafaza eden değil var olanı büyüten bir siyaset talebi var. Bizim açımızdan Kurultayın ana mesajı bu.

SARAY REJİMİ TAHRİBATINDAN ÇIKIŞ YOLU

Kurultay bitti. Yeni bir yönetim belirlenecek. Sizce CHP Genel Merkezi bu mesajlar üzerine ne yapmalı şimdi?

Bugün Türkiye’nin Saray rejimi tahribatından kurtarılmasının çaresi CHP’nin bizim tarif ettiğimiz siyaseti yapmasından geçiyor. Kurultay’dan 10 gün önce çağrı yapmamızın 2 nedeni vardı. Birincisi Kurultayın bu tartışma zeminine evrilmesini önemsemiştik. Buna katkımız oldu. Kurultaya giden süreçte CHP’de siyaset tartıştıran biz olduk. Bu önemli bir kazanımdı. Şimdi bunu devam ettirme iddiamız ve irademiz var. Hem de temsiliyet sağlayarak var. İkinci nokta biz çağrıyı yaparken bu çağrının Kurultay’a dönük bir çağrıyla sınırlı olmadığını en başta ifade ettik. Türkiye için buna ihtiyaç var. “CHP nasıl bir yol çizmeli” sorusunun Kurultay için yanıtı neyse Kurultay sonrası yanıt da aynıdır. Bu Kurultay’da çıkan sonuç da bizim yanıtımızın destek gördüğünü ortaya çıkardı.

 

OLAĞANÜSTÜ DÖNEMDE OLAĞANÜSTÜ MUHALEFET ÖRGÜTLENMELİ

Kurultay öncesi açıkladığınız bildirideki 4 maddeden mi bahsediyorsunuz? Yol haritanız da bu mu olacak?

Evet. Bugün her şeyden önce siyasetin olağanüstü olduğunu kabul eden siyaset kurmamız gerekiyor. Bu olağanüstülük karşısında -mış gibi yapan değil, her şey normalmiş gibi hareket eden değil, CHP’nin olağanüstü bir muhalefeti örgütleme yükümlülüğü var. Kurultaydan önce söylemezsek sonra söyleme hakkımız olmaz düşüncesiyle yapmıştık açıklamamızı. Söyledik, destek gördük. Demek ki devam ettirmemiz gerekiyor. Bugün CHP Türkiye’deki tahribatı yaralara merhem olarak değil, bu yaraların kapanıp tekrar etmemesini sağlamakla yükümlü. Onun için de bütüncül bir siyasete ihtiyaç var. Parça parça sorun çözen değil, -kamyoncuya, bakkala, ev kadınına mesaj veren değil-, bunun bütününü ortaya çıkaran Saray rejimi ile mücadele eden ve bunu cepheden yapan özgüvenli bir siyaset talebi ortaya koyduk. Bu da destek buldu. Demek ki bundan sonra atılması gereken adım aynen cesaretle, özgüvenli, evrensel sol değerlerle bütün Türkiye’ye konuşulabileceği gerçeğinden hareket eden bir siyaset. Yol haritamız bu olmak zorunda.

BU KURULTAYDAN UMUT ÇIKTI

CHP’nin kimlik siyasetinden çıkması gerektiği yönünde çokça eleştiri var. Ancak PM sonuçlarında farklı kimliklerden 2 ismin liste dışı kaldığını gördük. Bu CHP’nin aşılması istenen kimlik siyasetinden vazgeçmediği anlamına gelmiyor mu?

Bizim ortaya koyduğumuz talep ve bundan sonra mücadelesini büyüteceğimiz siyaset tam da CHP ve Türkiye’yi kimlik siyasetine sıkıştıran anlayışa cepheden karşı çıkıyor. Siyaseti temsiliyetin, şahısların kimlikleri ile sınırlı okunmasına da karşı çıkıyoruz. Biz ortaya koyduğumuz siyasi hattı ısrarla evrensel sol değerler olarak tarif ediyoruz. Çünkü evrensel sol değerler insana baktığı zaman insanın kimliğini değil, insan olduğunu görür. Ve bu değerleri yaşatıp yaşatmadığını görür. Dolayısıyla bu değerleri yaşatan herkesi içine alan bir CHP için daha yürümemiz gereken bir yol olduğunu biliyoruz. Ben umudun bu kurultaydan çıktığını ısrarla söylüyorum ama bu umudu yaşatmak için mücadele etme yükümlülüğümüzün varlığını da kabul ederek söylüyorum. Bu iş bitti biz kazandık değil. Biz kazandık ama bizim için kazanç tarifinde bu bir ilk adımdı. Belli ki daha mücadeleyi devam ettirmemiz gerekiyor.

BENİM DEĞİL, BİZİM OYUMUZ

35. Kurultay’da en çok oy alan Parti Meclisi üyesiydiniz. 2 yıl sonra yine çok yüksek bir oy alarak ikinci olmanızın mesajı nedir? Bir anlamda 2 kurultayın da favori ismi oldunuz?

Örgütümüze çok teşekkür ediyorum. Mesajı, “Biz cesaretle siyaset yapan insan istiyoruz. Biz inandığını söyleyen siyasetçiler istiyoruz. Biz söylemi ile eylemi bir olan siyasetçi istiyoruz” olarak okudum. İlk kurultayı da böyle okumuştum. İnandığım siyaseti yapıyorum ve bunu yol arkadaşlarımla büyüttüğümüzü gösterdik. Ama ben, ben olarak değil, biz “gelecek için biz” olarak girdik seçime. Ve “gelecek için biz” cesur siyaseti talep etmesi, iddia ortaya koyması ve bir yenilenme ortaya koyması sebebiyle bu desteği aldı. Bunun benim şahsımdaki oyda cisimleşmiş olması çok onur verici. Ama bu oy ‘Gelecek İçin Biz’in oyudur.

Kurultay bitti şimdi ne yapacaksınız?

Sözü ile eylemi bir olan siyaset yürütüyoruz. Biz Türkiye’yi değiştirme iddiasındayız. Kurultay da bittiğine göre içine kapanmış bir siyasetten yeniden Türkiye’yi dönüştürücü bir siyaset için Türkiye’de sahaya yayıldık, devam edeceğiz.  Bizden göreceğiniz Türkiye için doğru olduğunu bildiğimiz yol haritasının eylemlerle, faaliyetlerle yaşatılması, somutlaşabilmesi için bir siyaset mücadele olacak. CHP’de Kurultaya dair iddia bir ara adımdı. CHP değişirse bunlar yapılabileceği içindi. Bu değişime destek bizim de devam etmemizi güçlendiriyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…