Binlerce kişi sınırda mahsur, ÖSO haraç kesiyor

6 Şubat 2018
Binlerce kişi sınırda mahsur, ÖSO haraç kesiyor

İngiliz Yardım Kuruluşu Oxfam, Afrin Harekatı nedeniyle beş binden fazla sivilin Türkiye sınırında mahsur kaldığını, ÖSO gruplarının 100'er dolar 'çıkış parası' istediğini açıkladı

Afrin harekatı nedeniyle sivillere yönelik hak ihlallerine yönelik yeni bir açıklama geldi. 

BBC Türkçe'nin haberine göre İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Afrin Harekâtı sonrası binlerce sivilin Türkiye-Suriye sınırında "mahsur kaldığını" duyurdu. Oxfam'ın yazılı açıklamasında, Afrin'e yönelik operasyonlar ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle "5000'den fazla" kişinin evlerini terk ettiği, bölgeden dışarı çıkış yollarının da tıkandığı belirtildi. 

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin bölgeye yönelik sınır ötesi operasyonlarında "onlarca sivilin öldüğüne" ilişkin haberlere dikkat çekildi. Gıda ve tıbbi kaynakların hızla tükendiği belirtilen açıklamada, birçok kişinin acilen yardıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.

"KADINLAR VE BEBEKLER ÖLÜMCÜL DURUMLA KARŞI KARŞIYA"

siviller

Çok sayıda sivilin evlerini terk ederek ülkenin diğer bölgelerine kaçtığını belirten Oxfam'ın Suriye Direktörü Moutaz Adham şöyle konuştu:

"Mahsur kalan bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da dahil binlerce kişi, korkunç hatta belki de ölümcül bir durumla karşı karşıya. Çok sayıda insan çaresizce insani yardım bekliyor ve uluslararası kuruluşlar, gıda ve tıbbi kaynaklar tükenmeden, bir an önce bölgeye güvenli bir şekilde yardım ulaştırmanın yolunu bulmalı. Tüm taraflara mahsur kalan binlerce sivilin evlerini yok edecek ya da insan hayatlarına zarar verecek riskleri en aza indirmeleri çağrısında bulunuyoruz. İnsanlık adına bu insanların yaşanan şiddetten güvenli bir şekilde kaçabilmelerine izin verilmeli."

"ÖSO 'ÇIKIŞ PARASI' İSTİYOR" 
Oxfam, bölgeden çıkmak isteyen göçmenlerle ilgili de dikkat çekici bir iddiayı gündeme taşıdı. Açıklamada Afrin'den çıkmak isteyen ailelerin "Suriyeli savaşçı gruplara araç başına 100 dolar 'çıkış parası' vermeye zorlandığı" belirtildi ve "insanların evleri ve gelirlerini zaten kaybettiği düşünülürse, bu çok pahalı bir talep" denildi.

Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF'in de bulunduğu kurumların açıklamaları ve Afrin'deki haber kaynaklarından edinilen bilgiler, harekâtta bugüne kadar çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddialarını içeriyor. Türkiye ise sivil kayıp iddialarının propaganda olduğunu ileri sürüyor. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…