Rus basını düşürülen uçaktan Türkiye'yi sorumlu tuttu

5 Şubat 2018
Rus basını düşürülen uçaktan Türkiye'yi sorumlu tuttu

Rus basını, cumartesi günü İdlib'de bir savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili haberlerinde Erdoğan rejimi doğrudan ve dolaylı olarak sorumlu tuttu...

İdlib'de düşürülen uçağın görüntüleri yayınlandı.

 Suriye’nin İdlib bölgesinde cumartesi günü Su-25 tipi bir savaş uçağının düşürülmesi ve pilotun hayatını kaybetmesi Rus basınında geniş yer bulurken, bazı yorumlarda Türkiye suçlandı. BBC Türkçe’nin aktarımıyla Rus basınında çıkan yorumlar şöyle:

‘ÖSO YAPTI’ İDDİASI

Nezavisimaya Gazeta’nın haberinde, uçağın Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı bir grup tarafından düşürüldüğü öne sürülürken, gazeteye konuşan askeri uzman Vladimir Popov Türkiye’yi suçladı. Haberde şu ifadeler kullanıldı: “Suriye’deki savaş Moskova’nın geçen yıl bittiğini ve güçlerini azaltacağını söylemesine karşın devam ediyor. Cumartesi günü (3 Şubat) Rus Su-25 savaş uçağının İdlib bölgesindeki militanlar tarafından vurulması, hem Arap hem de Türk medya kuruluşlarının yayınları ve sosyal medyadaki bilgiler Rus jetini düşürme operasyonunun Türkiye yanlısı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) parçası “ılımlı” Ceyş el Nasır tarafından yapıldığını gösteriyor.”

‘ARKASINDA ERDOĞAN VAR’ SUÇLAMASI

Askeri uzman Vladimir Popov ise “Türkiye yanlısı militanların Rus uçağını vurduğu gayet açık. Bu hamlelerin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun ahbap çavuşları var” dedi. Popov ayrıca Türk boru hattı inşası nedeniyle Moskova’nın Erdoğan’a ekonomik anlamda bağımlı olduğunu bu yüzden de Rusya’nın Erdoğan’ı siyasi düzeyde eleştirmeyi bıraktığını söyledi.

‘SOÇİ’DEN MEMNUN OLMAYANLAR YAPMIŞ OLABİLİR’

Novaya Gazeta haberinde, “Rus uçağının düşürüldüğünün görüldüğü videonun hemen yayımlanması, Rus Savunma Bakanlığı’nın sessiz kalmak istemediğinin bir göstergesi” ifadelerini kullanıp şöyle devam etti: “Rus Su-25 savaş uçağını Türkiye’nin kontrolündeki militanlar mı yoksa kontrolden çıkanlar mı vurdu? Rus uçağının vurulması Soçi’de 29-30 Ocak’taki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin sonuçlarından memnun olmayan (ÖSO)’nun komutanlarının özel operasyonu olduğu fikri de dışlanmamalı.”

‘ZAFER SONRASI KAYIPLAR ARTTI’

Kommersant gazetesi ise ilgili haberinde Stratejiler ve Teknolojiler Analiz Merkezi uzmanlarından Konstantin Makiyenko’nun görüşlerine yer verdi. Makiyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘radikal İslamcılara karşı zafer ilan etmesinin ardından Rus hava kuvvetlerinin Suriye’de aktif operasyonların yapıldığı döneme kıyasla daha fazla hava aracı kaybettiğini’ söyledi. Makiyenko, “Militan grupların yenilgiye uğratıldığının farz edilmesi ve siyasi çözümün başlangıcı savaşın sonu anlamına gelmez. Savaştan çıkmak askeri operasyonların kendisinden daha zor olabilir” dedi.

‘EL NUSRA YAPTI’

Rossiyskaya Gazeta’nın haberinde, “ Hem Suriyeli muhalifler hem de El Nusra Cephesi üyelerinin kontrolünde olan İdlib bölgesinde sorumluluk hudutları açık değil” denildi ve şöyle devam edildi: “Her ikisi de uçağımıza saldırmış olabilir. Ancak Savunma Bakanlığı’nın mesajından bunu yapanın “El Nusra teröristleri” olduğu anlaşılıyor.” 

Kaynak: BBC Türkçe

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…