Guardian'dan Martin Chulov'un Afrin İzlenimleri

2 Şubat 2018
Guardian'dan Martin Chulov'un Afrin İzlenimleri

Guardian’ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, savaş altında olan Afrin halkının gözünden Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun arka planını ve gidişatının nereye yöneleceğini yazdı.

Chulov’a göre Afrin’de yaşayanlar, Türkiye’nin başlattığı operasyonu, “Suriye felaketinin” yani ülkedeki karışıklığın kendilerini de vurduğu şeklinde yorumluyor.

Bianet’in aktardığına göre Chulov Afrin’deki gözlemlerini şöyle aktarıyor:

“Türkiye’nin sınır yerleşim bölgesine saldırısını takiben gelen çatışmalar birçoğu sivil olan çok sayıda kişiyi öldürdü, birkaç yüz kişiyi yaraladı. Binlerce kişi yerinden edildi; insanlar güneyin ve doğunun tekinsiz ve harabeye çevrilmiş topraklarına sürüldü.

“Afrin’de tehlikeye atılan ve Suriye’nin geri kalanında da belirsiz kalan gelecekleri ile birlikte savaşın yeni sürgünleri savaştan uzak kalmayı umut ediyor. Fakat ülkenin geri kalanından çıkarlarını elde etmeye kararlı küresel güçler tarafından şekillendirilen hassas bir dönemin merkezinde bu sürgünler yer alıyor.”

Afrinlilere göre Türkiye'nin amacı

Pembe alan Şam yönetimi, sarı muhalifler, mavi Kuzey Suriye Federasyonu.

Chulov’a göre Afrin’deki Kürtler ve bölgedeki gözlemcilerin Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte sınırı geçmesini şöyle yorumluyor:

“Türkiye , İslamcıları rejimin kontrolündeki üslerine geri döndürmek pahasına, kentte yeni bir etki sahası oluşturma amacında”.

Rusya hakkındaki yorumları ise şöyle aktarıyor:

“Muhalif güçlerle ve kuzey Suriye’deki İslamcılarla çatışmada baskın rol oynayan Rusya, kendi kazanımlarını konsolide ederek kuzeyde hem Moskova’nın hem de Ankara’nın doğrudan kontrol edeceği bir alan oluşturmayı amaçlıyor”.

'Afrin'in dış mahalleleri harap edildi'

Chulov’un aktardığına göre Afrin’in içinde yaşayanlar kentin dış mahallelerinin adım adım harap edildiğini söylüyor. Afrin’in bir güneydoğu köyü sakinlerinden Arin “Şehir boyunca hep yıkılmış evler ve küle dönmüş arabalar var. Halep’ten, İdlib’ten ve ülkenin diğer taraflarından bizim şehirde yaşayan birçok yerinden edilmiş aile var. Fakat şimdi kimse nereye gideceğini bilmiyor” diyor.

Afrin’in doğusundaki bir köyde yaşayan 43 yaşındaki dört çocuk babası Ali “Hayat hiç de güzel değil, evet. Ama biraz da olsa huzurumuz vardı. Evimiz Suriye’deki bu lanetle birlikte yıkılmamıştı. Şimdi çoğu insan gibi biz de her şeyimizi kaybedeceğiz” diyor.

Afrin’deki üst düzey yetkili Hifi Mustafa ise şu bilgiyi veriyor:

“Kayıpların tam rakamını tespit edemiyoruz. Şu ana kadar ağırlıklı olarak kadın ve çocuk olan 60 sivil mağdur olarak biliniyor. Sonuç itibarıyla okullar kapandı ve halk arasında korku var. Gitmek isteyen sivillere izin veriliyor. Rejimin kontrolündeki bölgelere gidebiliyorlar; fakat yol üzerindeki kontrol noktalarında birçok hakarete maruz kalıyorlar”.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…