'İdlib'e ilerleyen Türk konvoyuna ateş açıldı'

30 Ocak 2018
'İdlib'e ilerleyen Türk konvoyuna ateş açıldı'

Türkiye'ye ait bir askeri konvoyun İdlib'e doğru ilerlerken Rusya savaş uçaklarının konvoya uyarı ateşi açtığı iddia edildi. Suriye ordusu da top atışları yapınca konvoy ilerleyemedi.

Türkiye'ye ait bir askeri konvoyun Suriye'nin İdlib kentinin içire doğru ilerlerken konvoya uyarı atışı yapıldığı iddia edildi. 

Bazı sosyal medya hesaplarından duyurulan gelişmeye göre TSK, en az 50 araçlık konvoyla Heyet Tahrir Şam (HTŞ-El Nusra) eskortluğunda İdlib’in içine Al Eis bölgesine ilerlemek istedi. Gelen bilgilere göre TSK'ye ait askeri konvol ilerlerken Suriye ordusu konvoyun ilerlediği yolun 2 kilometre ötesini bombaladı. Gelişmeler üzerine TSK'ya ait askeri konvoydaki askeri yetkililerin hava desteği istediği ifade ediliyor.

Konvoya Rusya'ya ait savaş uçaklarının uyarı atışı yaptığı iddia edilirken. rejim destekli Şii militanların konvoyu top atışına tuttuğu, konvoyun da buna ateşle karşılık verdiği de iddia ediliyor. Destek için istenen Türk F 16 'larının ise Suriye hava sahasında, Halep ve İdlib semalarında görüldüğü bölgeyi yakından takip eden gazeteciler tarafından yazıldı.

İdlib, Astana'da varılan anlaşma gereği çatışmasızlık bölgelerine ayrılmıştı. Bu bölgeler İran, Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğü altındaydı. 

Bölgeden bildiren Al Alan Televizyonu programcısı, gazeteci Jenan Moussa, "Zırhlı araçların da bulunduğu büyük bir TSK konvoyu, HTS'nin kontrolündeki İdlib'den El Eis'e doğru ilerliyor. El Eis, muhaliflerin kontrolünde ve Suriye ordusunun mevzilerinin sınırına yakın. TSK konvoyuna, HTS grubu eşlik ediyor. TSK konvoyu HTS'nin kontrolündeki İdlib'den geçerken Rusya'ya ait uçaklar havadaydı. Hatta konvoydan 15 km uzaklıktaki bir noktayı bombaladılar" diye yazdı.

Moussa, TSK konvoyunun Rusya'nın onayıyla mı, yoksa Rusya'ya rağmen mi ilerlediğinin ise bilinmediğini belirtiyor. 

Jenan Moussa'nın konuştuğu sahadaki muhaliflere göre, Rusya uçakları konvoyun 2 km ilerisindeki bir köyü bombaladı. Bu nedenle konvoyun ilerleyişi durdu. Bu bilgi AKP ve ÖSO yanlısı bazı sosyal medya hesapları tarafından da dile getirildi.

Gazeteci Jenan Moussa, "TSK konvoyu Kafr Halab yakınlarında durdu. El Kammari bölgesinde Rusların havadan, Suriye ordusunun karadan bombardımanı var. Konvoy El Eis'e ulaşmaya çalışıyor ancak bombardıman nedeniyle bölgeden geçemiyor" dedi.

Ayrıca konvoyun İdlib'de, Rus uçaklarının güzergah üzerindeki bombardımanı henüz başlamamışken çekilen görüntüleri de yayınlandı.

Rusya'nın, konvoyun geçişine izin vermeyeceği yorumları yapılırken, Moussa'nın konuştuğu bir başka kaynak, konvoyun geri dönerek Türkiye yönüne gideceğini belirtti.

El Kammari'de, konvoy yaklaşırken düzenlenen hava saldırısından sonra çekilen görüntüler de Moussa'nın hesabından paylaşıldı.

Artı-Gerçek 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…