'Afrin’den Kobani'nin intikamı alınıyor’

29 Ocak 2018
'Afrin’den Kobani'nin intikamı alınıyor’

Burada sadace Kürtler yaşamıyor. Ermeniler, Araplar ve Kürtler barış içinde yaşıyordu. --Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna göre 10 günde 86 kişi öldü, 198 kişi ise ağır yaralandı.

Türkiye'nin 10 gün önce Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesine yönelik başlattığı askeri hareket bölgedeki sivil kayıpların artmasına neden olurken günlük yaşamı da derinden etkilemeye devam ediyor. Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonu operasyondan etkilenen sivillerin bilançosunu açıkladı. Rapora göre 10 gündür devam eden Afrin harekatı sonucu çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 86 kişi hayatını kaybetti, 198 kişi ise ağır yaralandı.

'AFRİN'DE F-16'LAR SİVİLLERİ DE VURUYOR'

Türkiye'de medyanın harekattan sivillerin etkilenmediğine ilişkin verdiği haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen raporda, Afrin Harekatı'nın Türkiye’nin yıllardır bölgede yaşayan Kürtlere yönelik düşmanca tavrının bir sonucu olduğu ifade edildi. Sivil kayıpların artması ile Türkiye'nin 'savaş suçu' işlediği savunulan raporda, Afrin’den Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdit ya da saldırı olmadığı halde bölgenin 10 gündür F-16 savaş uçakları ile bombalandığı ve bunun sonucunda masum sivillerin hayatını kaybettiği, yerleşim yerleri, şehir ve köylerin ise tahrip edildiği belirtildi.

'KÜRTLERİN BÖLGEDEKİ VARLIĞI RAHATSIZ EDİYOR'

Afrin harekatı ile Kürtlerin bölgedeki varlığının sonlandırılmasının amaçlandığı belirtilen raporda, kentte yaşayan halklar arasında El-Nusra ve IŞİD’den kaçan mültecilerin de olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, Türkiye'nin Suriye iç savaşında El-Nusra ve IŞİD'e yaptığı askeri desteğe rağmen, bölgedeki Kürtlere karşı düşmanca tutumunun devam ettiği ifade edildi. Kobani’de sivillere yönelik yapılan saldırıların hala hafızalardaki yerini koruduğu belirtilen raporda, Türkiye’nin Kobani’deki başarısızlığının intikamını Afrin’den çıkarmaya çalıştığı yorumu yapıldı.

‘KÜRTLERE SALDIRARAK TERÖRE DESTEK VERİLİYOR’

Türkiye tarafından bombardıman altında tutulan Afrin’deki direnişin yıllardır verilen direnişin devamı olduğu belirtilen raporda, Türkiye’nin Kürtlere saldırarak bölgedeki teröre destek verdiği söylendi. Türkiye’nin İdlib üzerinden Suriye rejimi ve Rusya’ya baskı yaptığına dikkat çekilen raporda, savaştan kaçıp daha güvenli olan Afrin'e sığınan masum halkların F-16 ile bombalanmasının 'insanlığa karşı işlenen bir suç olduğu' belirtildi.

'IŞİD SALDIRILARINDAN FARKSIZ DEĞİL'

Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporunda, Türkiye'nin Afrin Harekatı'na ilişkin şu değerlendirme de yer aldı: "Türk savaş uçakları Afrin bölgesindeki pek çok köy ve yerleşim yerinde sivilleri vuruyor. Kayıplara ilişkin ortaya çıkan fotoğraf ve videolar bunu doğruluyor. Bu saldırların daha önce IŞİD ve El-Nusra’nın yaptığı saldırlardan bir farkı yok." Raporda 10. gününe giren Afrin Harekatı nedeniyle 86 sivilin öldüğü, 198'inin ise yaralandığı belirtilirken, sadace Diwa'daki iki köyde 9 kişinin öldüğü 26 kişinin ise yaralandığına dikkat çekiliyor. 

Saldırıların bölgede yaşayan tüm halkları tehdit ettiği ifade edilen raporda, 24 Ocak'ta yapılan hava saldırısı sonucunda Ermeni bir aileden Rosher Konis isimli gencin öldüğü, 57 yaşındaki annesi Shamsa Konis ve 25 yaşındaki halası Hanida'nın ise ağır yaralandığı belirtildi. Saldırılardan etkilenen ve aileyi tanıyan Hartyon Kivak, "Bu Ermeni aile 100 yıl önce Türkiye'den kaçarak buraya yerleşmişti. Şimdi Afrin'de bir kez daha Türkiye'nin saldırısına maruz kaldılar. Burada sadace Kürtler yaşamıyor. Ermeniler, Araplar ve Kürtler barış içinde yaşıyordu. Daha fazla sivil kayıp olmaması için operasyonlar durdurulmalı" dedi.

‘DÜNYA TARİH MİRASI İÇİNDE OLAN TAPINAK DA YIKILDI’

Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna göre saldırılardan sadece insanlar değil tarihi yapılar da etkilendi. Rapora göre dünya tarih mirası içinde yer alan Hitit dönemine ait 'Ain Dara' tapınağı saldırılar nedeniyle harabeye döndü.

Artı-Gerçek

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…