ABD komutanı: Askerlerimizi Menbiç'ten çekmeyeceğiz

29 Ocak 2018
ABD komutanı: Askerlerimizi Menbiç'ten çekmeyeceğiz

Afrin'deki TSK ve ÖSO operasyonları devam ederken, ABD'li bir generalden 'Menbiç'teki askerlerimizi çekmeyeceğiz' açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunun başladığı ilk günlerde sıranın Menbiç'e geleceğini ve oradaki YPG unsurlarının da temizleneceğini açıklamıştı. Ancak, Menbiç'te ABD askeri varlığı bulunuyor ve iki NATO müttefiki arasında Menbiç'te karşı karşıya gelme riski bulunuyor.

CNN International'a konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, ABD'nin, Kuzey Suriye'deki stratejik açıdan önemli konumda olan Menbiç'ten çekmeyeceğini ifade etti. 

 Bu da, Türkiye ordusunun Kuzey Suriye'ye ilerleme sözünü tutması durumunda ABD askeri ile karşı karşıya gelmesi sonucunu doğurabilecek bir tehlike oluşturuyor.

Votel, "Çekilme bizim gözönünde bulundurduğumuz bir şey değil" diye konuştu. 

Menbiç, Halep'in kuzeydoğunda, Cerablus'un 40 kilometre güneyinde bulunan ve Türkiye-Suriye sınırında yer alan, kilit öneme haiz bir alan.

Türkiye 10 gün önce, ABD tarafından desteklenen Kürt militan gücünün bölgeden çıkarılması için bir kara harekatı başlattı. Türk ordusunun saldırısı, IŞİD'e karşı Kürt militanları açık bir biçimde destekleyen ABD ile Türkiye arasında gerilimi arttırdı.

ABD'nin Menbiç ile ilgili kararlı açıklaması, Suriye'de savaşan tarafların Rusya'nın ev sahipliği yapmaya hazırlandığı Karadeniz kıyısındaki Soçi'de düzenlenecek barış görüşmelerinin hemen öncesine denk geldi. 

Rusya medyasında çıkan haberlere göre, Suriye Ulusal Diyalog Konseyi Suriye siyasi arenasında temsil bulan 1500 delege ile toplantıya katılacak. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da zirvede yerini alacak.

Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında, telefon görüşmesi sırasında ortaya çıkan çatışan çıkarlar gerçeği, Türklerin bölgedeki niyetlerine dair suyu daha da bulandırdı.

Beyaz Saray'a göre, Trump bu konuşma sırasında, Türkiye'ye Türk ve ABD askerleri arasında çatışma yaratacak her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.

Ancak açıklama Türk tarafınınki ile farklıydı. 

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, Türk hükümeti ile gerilimlerin azaltılması, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesi ve IŞİD'e baskının azaltılmayacağını garanti eden bir çözüm aradıklarını söyledi. 

Kasabanın savunması Menbiç Askeri Konseyi'nin elinde. Konsey, Menbiç'teki yerel Arap gücünden oluşuyor ve ABD'nin savunma ortağı Suriye Savunma Gücü (SDF) ile aynı çizgide. 

Pahon'a göre bu durum, Menbiç vatandaşlarının şehri çatışma öncesi haline döndürmedeki çabalarını sürdürmeye olanak sağlıyor. Normale dönüş, IŞİD'in geri dönüşünü engellemede önemli bir faktör.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…