Suriye kültür Bakanlığı: Türkiye Afrin harekâtında tarihi eserlere saldırıyor

29 Ocak 2018
Suriye kültür Bakanlığı: Türkiye Afrin harekâtında tarihi eserlere saldırıyor

Türkiye’nin operasyonuyla bölgede gözlerin çevrildiği en önemli şehir Afrin artık. Türkiye, kentteki YPG varlığını sonlandırmak amacıyla operasyonu başlattığını söylüyor. Ancak Kürtlerin yerlerinden edildiği de bazı sivil toplum örgütlerince dile getiriliyor ve harekâtın sonlandırılması isteniyor.

2012'de Suriye ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından bölge, Kürt güçlerinin egemenliği altına girdi. 

'Kürt Dağı' adıyla da bilinen yer Afrin, 360 Kürt köyü ile Suriye'nin en yoğun Kürt nüfusa sahip bölgesi aynı zamanda.

Operasyonun stratejik boyutları kadar kültürel yönü ise çok fazla tartışmaya açılmıyor. 

Orta Doğu kültürü üzerine çalışmalar yapan yazar Diana Darke, Afrin’i anlatırken şunları söylüyor:

“Afrin Nehri kıyısında, Türkiye sınırından görülecek şekilde Roma döneminden kalma Kyrrhos antik kenti kalıntıları yükselir. Nebi Huri adı verilen bölgede Hititli Uriya'nın piramit şeklindeki anıt mezarı görülür…”

Suriye Kültür Bakanlığına bağlı Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü de bugün bir açıklama yaptı bu konuya parmak basan. “Türkiye'nin, Afrin'deki tarihi eserleri de hedef aldığını, bu kapsamda son olarak Ain Dara Tapınağı'nın zarar gördüğünü” söylüyor kurum.

BBC Türkçe’nin Suriye’nin resmi haber ajansı SANA'ya dayandırdığı habere göre kurum,  Türkiye’yi kınarken dünyadaki tüm ilgili uluslararası kuruluşlara, "Afrin'deki arkeolojik ve kültürel eserleri hedef almaması için Türkiye'ye baskı uygulayın" çağrısı yapıyor ve ekliyor:

“Harekât, Suriye kimliği ile Suriye halkının geçmişi, bugünü ve geleceğine yönelik bir saldırı.”

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi de benzer şekilde kentte antik eserlerin zarar gördüğünü bildiriyor. En büyük zarar ise Ain Dara Tapınağı görmüş.

Ain Dara, Demir Çağı'ndan kalma bir tapınak. Harekât sonrası tapınağın son durumuna dair sosyal medyada bazı fotoğraflar paylaşıldığını söyleyen BBC, ancak bunların doğruluğunun bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilmediğini vurguluyor.

Konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir yalanlama ya da bir açıklama gelmiş değil.

Bu durum IŞİD'in, Irak'ta ve Musul'daki antik çağdan kalma eserlere saldırılarını hatrılattı. özellikle Palmira antik kentinde bir çok tarihi eseri yıkmış, tahrip etmişti.


Tetrapylon

IŞİD antik kenti Mayıs 2015'te ele geçirmiş, Rus hava saldırılarıyla desteklenen Suriye ordusu Mart 2016'da şehri geri almıştı. Aralık 2016 da yeniden ele geçirdiği Suriye'deki Palmira antik kentinde bulunan Tetrapylon anıtını yıktı.

isıd heykel

Marifetlerini videolarla dünyaya gösteren cahiller sürüsü 25 Şubat'ta Musul Müzesi’nin yerle bir edilmesini de kaydederek yayınlandı. Videoda “Peygamberimizden bu putları devirip yok etme emri aldık” diyorlardı. Böylece Irak'daki emsalsiz Hatra şehrine girip kalıntıları buldozerlerle yok ettiler. Bölge 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştı. Böylece Batı ve doğu kültürlerinin İpek Yolu üzerinde karşılaşıp hem mimari hem de kültürel birliktelikleri yok edildi. Durmayan IŞİD, Asurlulardan kalma Ninova şehrinin kalıntılarını da yok etmişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…