'Erdoğan, Suriye’de Trump’ı memnun ediyor'

26 Ocak 2018
'Erdoğan, Suriye’de Trump’ı memnun ediyor'

Fransız gazetesi Canard Enchainé, Ankara’nın Suriye’de karışıklık çıkardığını yazdı. Bu durumun da Trump’ı memnun ettiğini savundu.

PARİS - Her Çarşamba yaklaşık 500 bin tirajla Fransa’nın en önemli siyasi-mizah gazetesi olan Canard Enchainé (Zincirli Ördek), son sayısında Afrin harekatını, ‘"Erdoğan, Suriye’de uzatmaları oynuyor" başlığı ile değerlendirdi.

Gazetenin eski yazı işleri müdürü, kıdemli strateji uzmanı Claude Angeli imzalı yazıda, Ankara’nın IŞİD ve El Kaide ile ‘’son derece iyi ilişkileri olduğunu herkesin bildiğini’’ hatırlatıyor. TSK’nın "Fırat Kalkanı" harekatının hüsranla sonuçlandığını yazan Angeli, Erdoğan’ın Suriye’deki cihadçı gruplarla halen yoğun ilişkileri olduğunu ve onların desteğiyle Kürtlere karşı savaşını sürdürdüğünü yazdı.  

Erdoğan’ın hem Moskova hem de Washington’la arayı iyi tutmaya çalıştığını belirten uzman, Suriye’de Kürtlerin, tıpkı Irak’da ABD’nin ihanet ettiği Kürtler gibi, kendi ülkelerinde bu sefer de Moskova tarafından yalnız bırakıldığını saptıyor. Erdoğan’ın yine de Afrin Harekatı konusunda Washington’u ikna edemediğini yazan Angeli, bölgedeki Fransız diplomatlarının, Erdoğan’ın cihadçı örgütlerle işbirliğinden son derece rahatsız olduğunu yazıyor.

Yorumda, Fransa, Avrupa ve dünya kamuoyunun TSK’nın Afrin harekatına karşı tepkisizliğine de değiniliyor.

Zeytin Dalı harekatının, Suriye’de 7 yıldır süren savaşı sonlandırmaya yönelik Cenevre ve Soçi Konferanslarını da zora soktuğunu saptayan Canard Enchainé, "Erdoğan’ın bu hamlesi, Suriye’yi Ruslara, Tahran’a ve Esad’a bırakmak istemeyen ve Suriye’nin bölünmesinden yana olan Trump’ı memnun edecek" görüşünü savunuyor.

Angeli yazısında, Suriye’de Ankara’nın yanı sıra Washington, Moskova ve Tahran’ın askeri varlığını sürdürdüğünü hatırlatıyor, ancak Fransa’nın, yenilgi sonrası dağılan IŞİD'lilerin arasındaki Fransız yurttaşlarını izlemek/denetlemek üzere bölgedeki faaliyetlerine değinmeyen Angeli, Çin’in de Suriye’de yeni bir liman inşa ettiğini bildiriyor. 

Gazetede Macron ve Erdoğan'ı konu edinen bir karikatür de yer aldı.

MACRON, SURİYE'DE KÜRTLERE SALDIRAN ERDOĞAN'A AYAR VERİYOR

Macron: Rica etsem kendinizi biraz dizginleyebilir misiniz lütfen!...
Erdoğan: Ben zaten başka bir şey yapmıyorum ki!

Artı-Gerçek

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…