Hava Kuvvetleri Komutanı, 14 Temmuz'da Erdoğan'ın yakınında ne yapıyordu?

13 Ocak 2018
Hava Kuvvetleri Komutanı, 14 Temmuz'da Erdoğan'ın yakınında ne yapıyordu?

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı geceye dair pek çok soru işareti aydınlığa kavuşmadı. Darbe girişimiyle ilgili olarak detaylar zaman geçtikçe ortaya çıkıyor, yetersiz olsa da.

Artı Gerçek yazar Ahmet Nesin, son olarak dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile ilgili soru işaretlerine yanıt arıyor. Nesin, Ünal'ın darbe girişiminden bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele yakın bir mesafede olduğunu ileri sürüyor.

"15 Temmuz 2016 darbe girişiminde, darbeyi önlemeye çalıştığını söyleyen ama birbirleriyle haberleşmeyen 20’ye yakın üst düzey yetkili ifade verse, alayı tutuklanır ve darbe girişimcilerinden fazla ceza alır, diye. Hava kuvvetleri komutanı Abidin Ünal da bunlardan birisi" diyor Nesin.

Nesin, bu yazısında 15 Temmuz'dan bir gün öncesine, 14 Temmuz'a gidiyor. O gün sıradışı olayların olduğunu ve Özel Kuvvetler Komutanı Sezai Aksakallı'nın komuta ettiği Öze Kuvvetler Komutanlığı'nda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile  ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bir törene katıldığı ve Akar ile Fidan'ın 7 saat kadar beraber olduğuna dair bilgileri tekrarlıyarak bu görüşmenin de bugüne kadar detaylı olarak açıklanmadığını ekliyor.

Ardından bir çizelge yayınlıyor yazısında. Abidin Ünal'ın yaşadıklarının çizelgesi olarak sunuyor.

çizelge

Nesin, "çizelgede 14 Temmuz 2016’da Hulusi Akar sıradışı bir görüşme yaparken Abidin Ünal neredeydi?" sorusunu yönelterek, "işte bu sorunun yanıtı çok ilginç ve bilinmeyen bir denklem gibi" diyor.

Ardından Ünal'ın uçuş kayıtlarını inceliyor. Yazıda paylaşılan bilgilere göre sadece Kuvvet Komutanlarının ulaşımı için kullanılan Citation-VII (Cessna 650) tipi ve TUAF 009 (Turkish Air Force 009) çağrı adlı askeri VIP uçağı 14 Temmuz’da Dalaman’a geliyor.

Uçak, Erdoğan’ın yakınlarında 5 saat kadar kalıyor. Nesin, bu uçağın esrarengiz yolcusunun Erdoğan'ın yanında olabileceği ihtimalini değerlendiriyor. Ve ardından aklında olan olasılıkları paylaşıyor:

1-  Abidin Ünal darbe girişimcileriyle birlikteydi ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılması gerekenleri konuşmaya gitti.
2-  Hulusi Akar darbeyi 15’inde öğrendiğine göre (14’ünde onun yaptığı ilginç görüşmeyi saymazsak) Abidin Ünal’ın bu seyahatinden haberi vardı (Uçuş kayıtlarında var) ve o yüzden irtibat kurmadı.
3-  Erdoğan darbeyi biliyordu ve karşı darbe planını Abidin Ünal’la yapacaktı, o yüzden Hulusi Akar ikisini de aramayarak 2 darbeyi de önlemeye çalıştı.
4-  Bu darbe girişiminde o kadar kimin elinin kimin cebinde olduğu belli değil ki, Abidin Ünal yerine bu uçakla başkası gitti.

Daha olasılık çok, sıralayabilirsiniz. Çünkü gözaltına alındığı söylenen Hulusi Akar’ı hazırolda selamla karşılıyorlar, böyle karşılandıysa boynunu ne zaman morarttılar. Gelelim olayın devamına.

14 Temmuz’da Dalaman’a gelen ve sadece Kuvvet Komutanlarının kullandığı bu askeri VIP uçağı, 14 Temmuz'da saat 11.55 (UTC 08.55) civarı Hava Kuvvetlerine ait Etimesgut askeri havaalanından kalkıyor ve 12.45 (UTC 09.45) civarı Dalaman’a iniyor. Uçak Dalaman’da yaklaşık beş saat kaldıktan sonra 17.30 (UTC 14.30) civarı İstanbul’a rotasına yönelecek şekilde kalkış yapıyor. 

Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı villanin sahibi Serkan Yazıcı, Erdoğan’ın villadan ayrıldığını, Cuma namazına bile gittiğini söyleyip, Meclis Araştırma Komisyonu’nda “14 Temmuz günü Okluk’a gideceği söylendi. Bana tekrar ‘Helikopteri hazırla, Okluk’a bir gidilecek, Cumhurbaşkanı bir Okluk’u kontrol edecek.’ diye söylediler. ‘Ben de gelecek miyim?’ dedim. ‘Sen de geleceksin.’ dediler. Benim ilk Cumhurbaşkanını görüşüm 14 Temmuz'dur. 14 Temmuz'da biz Okluk’a gittik ve Okluk’ta bazı incelemeler oldu.” diye açıklama yapıyor.

Çizelgelerde de uçakların kalkış saatleri var.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…