Aylar sonra Demirtaş mahkeme salonunda

12 Ocak 2018
Aylar sonra Demirtaş mahkeme salonunda

VİDEO --Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılandığı davanın duruşması için Bakırköy Adliyesi’ne getirildi.

Aylar sonra ilk kare: Demirtaş mahkeme salonunda

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılmak üzere Bakırköy Adliyesi’ne getirildi.

Saat 14.30 sularında başlayan duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ile çok sayıda izleyici takip ediyor.

‘Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var’

Konuşmasına “Duruşmayı takip etmek için gelen herkese, adliye binası dışındaki yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Demirtaş, şöyle devam etti:

Biz, dokunulmazlıkların tümden kaldırılmasını istemiştik. AKP, kendinden korktuğu için HDP milletvekillerini kapsayacak şekilde geriye dönük olarak kaldırdı. Dokunulmazlıklar geriye doğru kaldırıldı. Dokunulmazlık ileriye doğru kaldırılır. Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var.

Bize yönelik alelacele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Bunu da Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Meclis kulislerinde itiraf etti. ‘Biz bunun Anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz ama Genel Başkan istedi, biz de alelacele bir şey yaptık’ dedi.

‘Demirtaş onurumuzdur’

Tutuklandığından bu yana ilk kez hakim karşısına çıkarılan Demirtaş’a destek olmak için Bakırköy Adliyesi önünde toplanan HDP’liler “Selahattin Demirtaş onurumuzdur”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atarak bekleyişini sürdürüyor.

Yargılamada neler oldu?

Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yargılanıyor.

Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davanın son duruşması 7 Aralık’ta görülmüştü.

Duruşmaya iki gün kala mahkeme tarafından “güvenlik” gerekçesiyle duruşma yeri, Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonu olarak değiştirilmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılmayı reddetmişti.

Demirtaş yargılandığı diğer davalarda da duruşma salonlarına getirilmemişti.

DEMİRTAŞ PAYLAŞIMLARI TWITTER'DA BİRİNCİ SIRADA

Duruşmanın başlamasının ardından #Demirtaş etiketi, TT listesinde birinci sıraya yükseldi. 

Gazeteci Tuğçe tatari Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Demirtaş ceketini çıkardı. İçinden çıkan yeleğe izleyicilerden 'vay yakışmış başkanım' esprileri gelince Demirtaş gülerek, eşini gösterdi ve 'Başkanımın seçimidir' dedi.

İstanbul 'ı bekliyor. CANLI https://www.pscp.tv/w/1ynKOoBRbeqKR 

HDP İstanbul @HDPistanbul

#Demirtaş'ın duruşması için toplanan halk; #Demirtaş onurumuzdur, sloganları ile bekleyişini sürdürüyor-Canlı

pscp.tv

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…