Alman Emniyeti'nden suikast uyarısıyla ilgili açıklama: Tehlikeden haberdarız

21 Aralık 2017
Alman Emniyeti'nden suikast uyarısıyla ilgili açıklama: Tehlikeden haberdarız

ALMANYA ALEVİ BİRLİKLERİ FEDERASYONU: TEHDİT ALIYORUZ --Alman emniyet yetkilileri, HDP İstkanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Avrupa'daki bazı Türkiye kökenlilere suikast hazırlığı yapıldığı uyarısıyla ilgili açıklama yaptı. Alman yetkililer "Tehlikeden haberdarız" dedi. Alman siyasetçiler de iddiaların ciddi olduğunu belirterek Almanyalı Osmanlılar grubunun araştırılmasını istedi.

Almanya emniyet yetkilileri suikast planlarının detaylarıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Alman Emniyet Teşkilatı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Avrupa’daki Türkiye kökenli bazı kişilere suikast hazırlığı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

DW Türkçe’nin konuştuğu Alman Emniyet Teşkilatı yetkilileri, söz konusu suikast hazırlığı iddiasının araştırılmaya devam edildiğini belirtti. Emniyetten yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu tehlike durumundan haberdarız ve en gerekli duyarlılıkla incelememizi sürdürüp durum değerlendirmesi yapıyoruz. Ancak duruma ilişkin ayrıntılar ve koruma önlemlerine dair bilgi veremeyecek olmamızı anlayışla karşılamanızı bekliyoruz.”

PAYLAN NE DEMİŞTİ

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, dün AKP iktidarı döneminde Avrupa ülkelerine yerleşmek zorunda kalan akademisyen, gazeteci, yazar ve yurt dışındaki Alevi ile Ermeni kanaat önderlerine yönelik Türkiye içinden yönlendirilen suikast hazırlığı olduğuna dair istihbarat aldığını açıklamıştı.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Paylan, suikast iddiasını yurt dışından alınan istihbarat bilgilerine dayandırdığını ancak elindeki teyitli bilgilerin kaynağını açıklayamayacağını ifade etti. Paylan, “Bu bilgilerin çok sağlam teyit edilmiş bilgiler olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Suikast tehdidi nedeniyle başta Almanya ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde koruma sağlanan kişiler olduğunu belirten Paylan, “Listede şu anda bazı isimler var ve listenin daha da geniş olduğuna dair iddialar var” dedi.

ALMANYA ALEVİ BİRLİKLERİ FEDERASYONU: TEHDİT ALIYORUZ

Avrupa’da suikast düzenleneceği iddia edilen kesimler arasında Aleviler de gösteriliyor. DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’ndan Yılmaz Kahraman, kendilerinin de altı ay ve bir sene öncesine kadar bazı değişik kanallardan Almanya ve Avrupa’da suikast planları olduğuna yönelik bir tehdit olduğu duyumunu aldıklarını belirtti.

Kahraman, bu durumu İçişleri Bakanlığı’na bildirdiklerini ve bakanlığa değişik kanallardan bu yönde bilgiler aldıklarını söyleyerek, uyarıda bulunduklarını aktardı. Kahraman, bakanlığın konfedarasyon başkanına gerekli incelemelerin yapılacağını aktardığını ifade etti.

Kahraman, daha önce de Almanya’daki cem evlerine saldırılar düzenlendiği ve duvarlarının işaretlendiğini aktardı. “Baden Württemberg eyaletinde ve Müllheim’da cem evlerimize saldırılar oldu, işaretlemeler oldu. Yine Emmerich Alevi Kültür Merkezi’ne de saldırı oldu” diyen Kahraman, tüm bu vakaların polise intikal ettiğini ancak herhangi bir şüphelinin yakalanamadığını aktardı.

‘AŞIRI SAĞCI GRUPLAR HEDEF ALIYOR’

Türkiye’de yaşanan gelişmelerin Almanya’da kendilerine de yansıdığını belirten Kahraman, aşırı sağcı Türkiyeli grupların da hedefinde olduklarını belirtti.

Garo Paylan da Almanya’daki Türkiye kökenli kişilere yönelik suikast hazırlığının Türkiye’den yönlendirildiğine yönelik iddialar olduğunu ifade etti.

Paylan, “Ben bunun muhakemesini şöyle yapıyorum; geçmişte Türk devleti içindeki belli odakların, bu gelenekte nasıl etkileştiğini bildiğim için bu istihbaratın doğru olabileceğini yani bugüne kadar birçok siyasi cinayete baktığımız zaman devletin belli odaklarının yol verdiğini, planlama yaptığını biliyoruz” dedi.

OSMANLILAR grubuyla BAĞLANTI İDDİASI

Garo Paylan, DW Türkçe’nin sorularını yanıtlamadan önce yaptığı basın toplantısında, suikast iddiasının ardından Almanyalı Almanyalı Osmanlılar grubuyla bağlantıları olduğu iddia edilen AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve AKP İstanbul milletvekili Metin Külünk’e de değindi.

Bu iki iddiayı arka arkaya dillendirmesine yönelik de, “Metin Külünk’ün bu derin yapıyı okuyabilecek bir kişilik olmadığını düşünüyorum. Ama kendi miliyetçi tavrıyla, durumdan vazife çıkaran tavrıyla bu ilişkilere girdiğini düşünüyorum. Ama bu ilişkilerin nelere yol açabileceğini Metin Külünk’ün de okuması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Paylan, “bu yapıların Metin Külünk ile birlikte başka dinamikler tarafından kullanılıp da daha vahim hadiselere yol açtırılabileceğine” dikkat çekti.

HAYKO BAĞDAT: ÇOK CİDDİ BİR TEHDİT VAR

15 Temmuz darbe girişiminden sonra aralarında akademisyen ve gazetecinin de olduğu binlerce kişi Almanya’ya gelmek zorunda kaldı. Almanya’ya gideni Hayko Bağdat’a Paylan’ın açıkladığı istihbarat bilgilerinden haberdar olduğunu ve çok ciddi bir tehdidin bulunduğunu vurguladı. Bu konuda kurumlarla işbirliği içinde olduğunu belirten Bağdat, “Türkiye vatandaşlarını korumak için gereğini yapsın” dedi.

ALMAN SİYASETÇİLER: İDDİALAR CİDDİ, ALMANYALI OSMANLILAR GRUBU ARAŞTIRILSIN

Alman siyasiler, polis baskınları ve organize suçlarla gündeme gelen Almanyalı Osmanlılar grubunun Türk siyasetçilerle bağlantısı olduğu iddialarının titizlikle araştırılmasını istedi.

Alman ZDF televizyon kanalında yayınlanan Frontal 21 ve Stuttgarter Nachrichten gazetesi, Almanyalı Osmanlılar grubunun yöneticilerinin Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk ile bağlantısı olduğunu iddia etmişti. Alman güvenlik birimlerinin dinleme ve gözlem protokollerine dayandırılan haberlerde, Külünk’ün grubun yöneticilerine bir çok kez para verdiği öne sürülmüştü. Haberlerde, “Külünk’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın isimler arasında yer aldığı” iddiasına de yer verilmişti.

Bu iddialar üzerine Baden Württemberg Emniyet Teşkilatı tarafından ‘aşırı milliyetçi’ olarak nitelendirilen Almanyalı Osmanlılar grubunun yurt dışından yönlendirilip yönlendirilmediği konusunda soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı.

Alman Federal Meclisi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grubu İç Politika Sözcüsü Stephan Mayer, bu iddiaların “yoğun bir şekilde araştırılması” gerektiğini vurguladı.

‘İŞARETLER TÜRKİYE’DEN YÖNLENDİRİLDİKLERİNİ GÖSTERİYOR’

DW Türkçe’ye konuyla ilgili açıklama yapan Mayer’a göre, mevcut işaretler “Almanyalı Osmanlılar grubunun Türk hükümeti tarafından somut bir şekilde yönlendirildiğini, hatta Türk Cumhurbaşkanına yakın isimlerin de olası yönlendirmesinin” söz konusu olduğunu ortaya koyuyor.

Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Mayer, bu iddiaların “çok ciddiye alınması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

Alman Federal Meclisi Hür Demokrat Parti (FDP) Grubu Başkan Vekili Stephan Thomae de “Almanya’nın bir hukuk devleti ve sağlam bir demokrasi” olduğunu belirterek, ‘eyaletlerdeki güvenlik kurumlarının bu grubu izlemeye aldığını’ hatırlattı. Thomae, “bu iddiaların titizlikle incelenmesi gerektiğini” vurguladı.

‘SUÇ VARSA ALMANYA GEREKLİ CEZAİ İŞLEMİ BAŞLATACAK’

Alman Meclisi’nin CSU’lu üyesi Stephan Mayer de, Almanyalı Osmanlılar çetesine ilişkin iddiaların iki ülke arasında bir sorun olabileceğine işaret ederek, eğer burada suç teşkil eden bir durum varsa Almanya’da gereken cezai işlemin başlatılacağını ifade etti.

FDP’li milletvekili Stephan Thomae Almanyalı Osmanlılar grubuna yönelik iddiaların iki ülke arasındaki temaslarda mutlaka gündeme getirilmesi ve bir sorun olarak ele alınması gerektiği görüşünde. Ancak bu şekilde kuşkuların ortadan kaldırılabileceğini belirten Thomae, şeffaflığın iki ülke arasındaki ilişkilerde güven yaratacağına işaret etti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…