'Katılım bankaları şeriatla yönetilsin'

18 Aralık 2017
'Katılım bankaları şeriatla yönetilsin'

SANKİ SERMAYENİN DİN İŞLERİNDEN SORUMLU Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof: "Katılım Bankalarını şeriata göre denetleyecek Fıkıh Kurulu kurulmalı"

Diyanet İşleri'ne bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi katılım bankalarını şeriata göre yönetilmesi gerektiğini savundu. 

Sözcü'den Ali Ekber Aktürk'ün haberine göre, Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Ahmet Yaman, Diyanet Dergisi'ne yazdığı ‘Ekonomi ve Değer' başlıklı makalesinde, faizsiz çalışan katılım bankacılığının sermaye sahibi dindar kesim için iyi bir adım olduğunu belirterek, bununla ilgili sektörel faaliyetleri ‘şeriat kurallarına göre denetleyecek bir Fıkıh Kurulu' kurulmasını istedi.

Prof. Yaman, “Altın bankacılığı dâhil bütün bankacılık ürünleri, finansman ürünleri ve kart işlemlerinin bu kurulun onay ve denetimine sunulması sağlanmalıdır” görüşünü savundu.

Erdoğan'ın, "Paranızı yastık altında tutmayın" sözlerine destek veren Yaman, “Sermayeyi yastık altında tutmak zekat sorumluluğu doğurur” uyarısında bulundu.

'HALKIN AHLAKINA UYGUNSUZ PİYASA'

 Yaman, halkın inanç ve ahlak değerleriyle uyumsuz  bir para-finans sistemi yaratıldığı öne sürülerek “Hal böyle olunca dini duyarlılıkları baskın olan kişiler, ekonomik değerlerini piyasaya arz etmekten geri durmuş, birçok kişi meşruiyet kaygısıyla yatırım yapmaktan korkmuş, bunların doğrudan ya da dolaylı etkisiyle faiz oranları anormal yükselmiş, maliyetler artmış, kayıt dışılık hâkim olmuş, büyüme yavaşlamış, millî gelir istenen ölçüde yükselmemiş ve daha birçok olumsuz sonuç ortaya çıkmıştır” dedi. 

ŞER-İ PİYASA

Makalede katılımcıların faizden uzak durmaları gerektiği, sektörel faaliyetlerin dini- şeri denetime tabi olması gerektiği iddia edildi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…