'Kürt diye bir şey yok, Kürdistan diye bir yer yok'

İrfan Aktan

18 Aralık 2017
'Kürt diye bir şey yok, Kürdistan diye bir yer yok'

“HDP milletvekili Osman Baydemir, TBMM Başkanvekili’nin müdire hanım edası takınarak “Sayın Baydemir, Kürdistan neresi” sorusuna, kalbini göstererek verdiği yanıtla siyasi hayatının en büyük hareketini yaptı: “Aha şurası Sayın Başkan! Aha şurası! Kürdistan şurası!”

Gazeteci İrfan Aktan, TBMM Genel Kurulu’nda HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in Kürdistan açıklaması nedeniyle başlayan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Kaya’nın 11 Şubat 1999’daki Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül törenindeki açıklamasına atıfta bulunan Aktan,  “Ahmet Kaya kalp krizinden ölmedi. Kalbinde taşıdığı yeryüzünden öldürüldü. Ama o yer hâlâ var... Ahmet Kaya öldürüldü ama kalbi atıyor. Osman Baydemir cezalandırıldı, ama kalbi atıyor. Yeryüzünde onurunu koruduğu için ölenlerin kalbi atıyor” ifadelerini kullandı.

Ahmet Kaya ve Baydemir’in tepkisinin basit bir duygusal tepki olmadığını ifade eden Aktan, “Fakat basit bir duygusal tepki değil bu. Arkasında sistematik bir tedrisat, muazzam bir sömürü düzeni ve bu düzenin devamlılığı için üretilmiş hudut tanımaz bir baskı rejimi var.Kürtlerin yaşadıkları tüm toprakların altı, bu düzenin devamı için öldürülen yüz binlerle dolu. Üstü de bundan farksız değil. Onuru kırılarak veya satın alınarak bu sömürü düzeninin işbirlikçisi yapılanların dışa vurmaya korktukları utancın gölgesi onlara yetiyor. Fakat onurunu koruyanlara, korumak için çabalayanlara, onurlarının gücü yetiyor” dedi.

“Kürt diye bir halk var. Kürdistan diye bir yer var. Peki neresi?” diye soran Aktan’ın Gazete Duvar’da yayınlanan yazısı şöyle:

“HDP milletvekili Osman Baydemir, TBMM Başkanvekili’nin müdire hanım edası takınarak “Sayın Baydemir, Kürdistan neresi” sorusuna, kalbini göstererek verdiği yanıtla siyasi hayatının en büyük hareketini yaptı: “Aha şurası Sayın Başkan! Aha şurası! Kürdistan şurası!”

Kurnaz sorgucu, Baydemir’i bir harita çizmeye davet ederek egemenlerin yasalarını delmesini sağlamaya çalışırken hakikatin duvarına tosladı. Ezberlenmiş sorulara ezberi bozan yanıtlar verilince acz ve komedi ortaya çıktı.

Böylece herkes bir kez daha öğrendi: Kürdistan artık bir toprak parçası değil. Etrafını çevreleyip içine silahlı güçler yerleştirerek elde edilebilecek bir yer değil. Sömürebilirsiniz ama elde edemezsiniz.

Çünkü Kürdistan, Kürtlerin, gittikleri her yerde yanlarında taşıdıkları bir yer. Kürtler ve onların ezilmelerine ortak olmayanlar, bu çarkın devamını reddedenler Kürdistan’ı kalplerine koyduklarına göre, onu ele geçirmek, ancak o kalpleri sökmekle mümkün. Peki içinde Kürdistan taşıyan kaç kalp var, biliyor muyuz?”

Ahmet Kaya kalp krizinden ölmedi. Kalbinde taşıdığı yer yüzünden öldürüldü. Ama o yer hâlâ var.

Yasalar netice itibariyle böyle diyor: “Kürdistan diye bir yer yok.” Yasaların sahipleri de netice itibariyle aynı şeyi söylüyor: “Kürt diye bir şey yok.” Ama yaslalar ve yasaklar kalplerde hükümsüz kalıyor.

Hakikati taşıyan milyonlarca kalp var

Ahmet Kaya öldürüldü ama kalbi atıyor. Osman Baydemir cezalandırıldı, ama kalbi atıyor. Yeryüzünde onurunu koruduğu için ölenlerin kalbi atıyor.

Kalp diye bir şey var. Kürt diye bir şey var. Kürdistan diye bir yer var!

NE OLMUŞTU?

Meclis Bütçe görüşmelerinde ''Ben Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şu isteğim bu çatı Türk'ün ve Kürt'ün ortak çatısı olmalıdır'' diyen Baydemir’e TBMM Başkanvekili, “Sayın Baydemir, Kürdistan neresi” diye sormuştu.

TBMM Başkanvekili’ne yanıt veren Baydemir, kalbini göstererek “Aha şurası Sayın Başkan! Aha şurası! Kürdistan şurası!” ifadelerini kullanmıştı.

Baydemir’e, ‘Kürdistan’ açıklamasının ardından AKP oylarıyla geçici çıkarma cezası verilmişti.

Yazının tamamı burada.

Kaynak: Gazete Duvar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…