NYT: Yargılama Başkanlık seçimlerinde Erdoğan’ın umutlarına ket vurabilir.

22 Kasım 2017
NYT: Yargılama Başkanlık seçimlerinde Erdoğan’ın umutlarına ket vurabilir.

New York Times: Türk hükümeti Zarrab davasına 2013'te yapılan yerel soruşturmaya yaptığı gibi davranıyor: kanıtları gözden düşürerek savcıların gerekçelerini yalanlamak ve davayı bir Gülenci komplo olarak nitelendirmek. Bu çabanın amacı cezai suçlamaları politik olarak motive edilmiş gibi göstererek meşruiyetini geçersiz kılmak.

Yandaş basın, Zarrab davasıda sona gelinirken konuyu Erdoğan yönetimine karşı bir ''darbe'' olarak sunarken New York Times bugünkü sayısında Erdoğan rejiminin Rıza Zarrab davasını bu denli umursamasını irdeleyen bir makaleye yer verdi.

Amanda Sloat imzalı Türkiye neden Reza Zarrab'ın davasını umursuyor? başlıklı yazı şöyle:

Reza Zarrab'ın, Türk hükümetindeki yolsuzluk hakkında yapacağı açıklamaları da içeren İran yaptırımlarını delme davası, Türkiye için önemli siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, Türkiye ile ABD arasındaki zaten rahatsız olan ilişkilere zarar verebilir.

Duruşma Türkiye-ABD ikili ilişkilerini nasıl etkileyecek?

ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, kısmen, ABD'nin Gülen'i iade etmemesi ve ABD'nin İslam Devletiyle mücadelede PKK ile bağlantılı olan Suriye Kürt güçleriyle işbirliğinden dolayı zaten zayıf bir durumda.

Türk hükümeti Zarrab davasına 2013'te yapılan yerel soruşturmaya yaptığı gibi davranıyor: kanıtları gözden düşürerek savcıların gerekçelerini yalanlamak ve davayı bir Gülenci komplo olarak nitelendirmek. Bu çabanın amacı cezai suçlamaları politik olarak motive edilmiş gibi göstererek meşruiyetini geçersiz kılmak.

Mart ayında Başbakan Yıldırım, Halk Bankası Atilla'nın tutuklanmasını "Gülen hareketinin bir başka planı ve oyunu" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, suçlamaların "siyasi amaçlı" olduğunu öne sürdü. Bu söylem, Türkiye'de anti-Amerikancılığa neden olacak ve ilişki için halk desteğini daha da aşındıracak; öte yandan Kongre ve Washington'daki diğer kesimlerin gözünde Türk hükümetinin zaten kötü olan algısına daha da zarar verecektir.

Erdoğan Amerikan davasında yargılanıyor olmamasına rağmen, herhangi bir ifşa kişisel olarak utanç verici ve siyasi olarak da zararlı olacaktır. İşadamı oğlu ve enerji bakanı damadı da dahil olmak üzere ona yakın olanları da etkileyebilirler. Ön mahkeme işlemlerinde Amerikan savcıları, Zarrab'ın Erdoğan ile olan ilişkisine dair kanıtlara sahip olduklarını söyledi: Zarrab'ın, Erdoğan'ın planına verdiği desteği ve Zarrab'ın Erdoğan aile üyeleri ile ilişkili vakıflara yaptığı bağışları gösteren görüşme tapeleri.

Amerikan savcıları ikna edici kanıt sunabilir veya Zarrab'ı tanıkları olmaya ikna edebilirse daha önce işten baştan savılmış olan iddialar meşrulaşacaktır. Erdoğan, Türkiye'de suçlamaları örtbas etti ancak bunu ABD'de yapamaz. Tüm kusurlarına rağmen Amerikan yargı sistemi halen güçlü ve güvenilir olarak görülüyor. Türk gözlemcileri, Amerikan mahkemelerinin Trump idaresinin eylemlerine meydan okuduğunu ve Trump'ın savcıyı kovmasına rağmen Zarrab davasının devam ettiğini gördü. Bir duruşma, Türk hükümetinde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine parlak bir ışık tutabilir ve Erdoğan'ın Türkiye'de hukukun üstünlüğü konusundaki anlatısını zayıflamasına neden olur. Ortaya çıkacak şeyler ayrıca Türkiye'nin İran'la olan ilişkisinin doğasıyla ilgili ciddi soruları da beraberinde getirebilir.

Ayrıca, yargılama Türkiye ekonomisine zarar verebilir. Kısmen de olsa ABD-Türkiye ilişkilerinin bozulması nedeniyle lira, son aylarda değer kaybetti. Zarrab'ın Halk Bankası, diğer Türk bankaları ya da hükümet yetkililerinin faaliyetleri hakkında zararlı bilgiler vermesi halinde ekonomik sorunlar daha da kötüleşebilir. Bu türden açıklamalar, Türk bankacılık sisteminin uluslararası itibarını zayıflatacaktır. İş dünyası zaten hukukun üstünlüğü sorunlarından çekiyor, öngörülemeyen bir siyasi ortam yatırımcıları korkutabilir. Erdoğan'ın iç desteği kısmen Türkiye'nin ekonomik başarısından kaynaklandığından, zayıf bir ekonomi 2019 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın umutlarına ket vurabilir.

Zarrab'ın davaya sanık mı yoksa devletin şahidi olarak katılacağı şu an belli olmasa da, mahkemede dile getireceği şeyler Türk siyasetini, ekonomisini ve ABD ile olan ilişkilerini etkileyecek çünkü en zararlı iddialar kıdemli kişilerin yolsuzluklarını içeriyor ve Amerikan mahkemesinde böyle ortaya dökülmeleri evde (TR) görünmez kılınmalarını zorlaştıracaktır.

En iyi pembe diziler gibi, hikaye/komplo giderek derinleşmeye devam ediyor. Bu, izlemeye değer bir drama.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…