Zarrab Davası'nın yargıcı AKP'yi uyardı

22 Kasım 2017
Zarrab Davası'nın yargıcı AKP'yi uyardı

Reza Zarrab Davası'nın yargıcı Berman, yargılama aşaması öncesinde AKP'ye uyarıda bulundu. 'Anonim jüri' ihtimalini gündeme getirdi.

Reza Zarrab ve  Halk Bank yöneticisi Hakan Aitla'nın da aralarında bulunduğu sekiz sanığın İran’a uygulanan mali ambargoyu ihlal etmekle yargılanacağı davanın hakimi ,Türkiye hükümetini eleştirel açıklamalardan ziyade savunma ekibine yardımcı olabilecek materyalleri temin etmeye çağırdı.  

ELEŞTİRİLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Önümüzdeki hafta başında başlaması öngörülen davanın son ön duruşmasında konuşan yargıç Richard Berman, pekçoğu basın yoluyla yapılan eleştirilerin ifade özgürlüğünün kullanılmasından öte bir işlevi olmayacağını belirtti.

HÜKÜMET YARDIMCI OLMAK İSTİYORSA

“Hükümet yetkililerinin savcılık makamını eleştiren ifadeleri de dahil olmak üzere birçok yorum yapılıyor” diyen Yargıç Berman, "Atilla ve Zarrab’ın savunma makamlarına gerçekten yardımcı olmayı arzu eden hükümet görevlileri var ise, savunmaya yardımcı olabilecek delilleri ya da tanıkları mahkemeyle paylaşmalılar. Örneğin, iddialara dair bilgiye sahip bir Halkbank çalışanı olabilir” diye konuştu.

'UYGUNSUZ YAKLAŞIM'

Yargıç Berman, aynı zamanda, yüksek profilli bir davanın başlamak üzere olduğunu hatırlatarak, bazı şahısların, tercümanlar gibi davayla ilintili görev yapan olan kişilere, 'uygunsuz bir şekilde yaklaşıldığı bilgisini aldığını' söyleyerek 'anonim jüri' ihtimalini değerlendirebileceğini söyledi, taraflardan görüş istedi.

ANONİM JÜRİ GEREKTİREN HALLER

‘Anonim jüri’ uygulaması ABD yargı sisteminde 1977 yılından bu yana çok özel şartlarda ve ciddi güvenlik endişeleri oluştuğu taktirde kullanılan bir mahkeme düzeni.

İSİMLER SAKLI KALABİLİR

Bu jüri düzeninin uygulandığı davalarda üyelerin ismi, davaya taraf olan kişilerden tamamen saklı tutulabilirken, bazı durumlarda ise basın mensupları ve izleyiciler hariç savunma ve savcılık makamları ile paylaşılıyor.

JÜRİYE İSMİ DEĞİL NUMARAYLA SESLENİLECEK

Atilla’nın avukatı Victor Rocco bu tür bir uygulamanın organize suç davalarında görülebileceğini ancak bu davada tamamen yersiz olduğunu savundu. Savcılık makamı ile alınan ortak bir kararla jüri üyelerinin gerçek isimleri yerine kendilerine verilecek numaralarla anılması kabul gördü.

EĞER TEKRARLARSA

Yargıç Berman, onumuzdeki günlerde benzer uygunsuz yaklaşımlara maruz kalan dava görevlileri kendisiyle temasa geçtiği taktirde gereken yasal işlemlerin yapılması için sorumlu makamları devreye sokacağını ekledi.

6 BİN DÖKÜMAN

Savunma makamı her biri 60’dan fazla sayfa içeren yaklaşık 6 bin dokümanın hangilerinin jüriye sunulacağına dair bilgi talep etti. Savcilik tarafından tanık ve delil listelerinin son halinin bugün mahkemeye ve Atilla’nın savunma ekibine teslimi bekleniyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…